Περιβάλλον

11/09/2013 - 00:06

Κάτι βρωμάει... Λύματα στην πλαζ Τσαμάκια

style="text-align: justify;">Αναστάτωση και ανησυχία επικράτησε στους λουόμενους της πλαζ Τσαμάκια το Σαββατοκύριακο, όταν ενημερώθηκαν από το προσωπικό της ΑΔΕΛ ότι έχουν πέσει λύματα στη θάλασσα και έως ότου καθαρίσει, θα παραμείνει άτυπα κλειστή, ωστόσο αν κάποιος επιθυμεί να κάνει το μπάνιο του, μπορεί να μπει χωρίς να πληρώσει το ποσό των δύο ευρώ, που αντιστοιχεί στο εισιτήριο εισόδου στην πλαζ. 
 
Κάποιοι, όπως είναι φυσικό, αποθαρρύνθηκαν και εγκατέλειψαν απογοητευμένοι την παραλία, κάποιοι άλλοι, όμως, πιο τολμηροί και κυρίως κάποια παιδιά δεν έφυγαν, αντιθέτως μπήκαν και έκαναν κανονικά το μπάνιο τους. 
Το πρόβλημα απ ό,τι φαίνεται και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αρ. Ταξείδης πρόεδρος της ΑΔΕΛ, προέκυψε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν το προσωπικό της πλαζ διαπίστωσε έντρομο ότι η θάλασσα είναι γεμίσει λύματα, τα οποία επέπλεαν πολύ κοντά στη δημοφιλή παραλία. Τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ευνόησαν και οι νότιοι άνεμοι, οι οποίοι επέστρεφαν τις ακαθαρσίες στην ακτή αντί να τις απομακρύνουν. Αμέσως οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να εντοπίσουν από πού προέρχεται το πρόβλημα. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχε σπάσει ο αγωγός που συνδέει το βόθρο της πλαζ με τον κεντρικό αγωγό της πόλης, που οδηγεί τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό. Ο αγωγός περνά μέσα από το δρόμο, διασχίζει το δάσος και καταλήγει στο Κιόσκι. Η ζημιά έγινε στο σημείο που βρίσκεται στα όρια του δρόμου και του δάσους, με αποτέλεσμα τα λύματα να βγουν στο δρόμο και να πέσουν μέσα στον παρακείμενο αγωγό ομβρίων, ο οποίος οδηγεί στη θάλασσα. 
«Κινητοποιηθήκαμε αμέσως, αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Αριστείδης Ταξείδης και προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Σ αυτό, δυστυχώς, δεν μας βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έφερναν τα λύματα πίσω στην παραλία. Η πλαζ παρέμεινε κλειστή για το κοινό το τριήμερο Παρασκευή Σάββατο Κυριακή. Η διαρροή πλέον έχει αποκατασταθεί, τα λύματα απομακρύνθηκαν και η πλαζ λειτουργεί κανονικά. Η ΔΕΥΑΛ δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες δύο ημέρες θα στείλει συνεργείο, προκειμένου να αποκαταστήσει τη βλάβη. Μέχρι τότε ο βόθρος της πλαζ θα αδειάζει από ειδικό όχημα εκκένωσης βόθρων». 
 
ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ, η Γαλάζια σημαία, με την οποία είναι βραβευμένη η παραλία, δεν επηρεάζεται από το πρόβλημα, αφού το περιστατικό ήταν εντελώς τυχαίο και η διαρροή λυμάτων πολύ περιορισμένη. 
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Το ερώτημα, όμως, που θέτουν -και εύλογα- πολλοί λουόμενοι που κατήγγειλαν και το γεγονός, είναι ποιος διαβεβαιώνει αν το τυχαίο αυτό περιστατικό δεν επαναληφθεί ή δεν έχει επαναληφθεί πολλάκις. Πέραν του ερωτήματος, υπάρχουν και αρκετές ενστάσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση η ΑΔΕΛ σε σχέση με τη λειτουργία της πλαζ. 
Μπορεί άτυπα η πλαζ να ήταν κλειστή και να μην επιβάρυνε με εισιτήριο εισόδου τους επισκέπτες, δεν υπήρχε, όμως, ρητή απαγόρευση εισόδου. Φυσικά οι εργαζόμενοι ενημέρωναν τους λουόμενους για το πρόβλημα που έχει προκύψει και τους άφηναν να κρίνουν οι ίδιοι αν θα κολυμπήσουν ή όχι. Ένας ενήλικας μπορεί να έχει κρίση και γνώση των συνεπειών, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εφήβους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη την ανάλογη ωριμότητα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, την πλαζ επισκέφθηκαν πολλά παιδιά ηλικίας 15, 16, 17 ετών, τα οποία ενθουσιάστηκαν για το γεγονός ότι δεν υπήρχε εισιτήριο εισόδου και αδιαφορώντας για την επιβάρυνση της θάλασσας και της ακτής με λύματα, απόλαυσαν ανενόχλητα το μπάνιο τους. 
Θεωρητικά τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να αρρωστήσουν ή να κολλήσουν κάποιο επικίνδυνο μικρόβιο ή και να σταθούν τυχερά και να μην πάθουν τίποτα.
Θεωρητικά οι υπεύθυνοι της πλαζ θα έπρεπε να έχουν την ευαισθησία να απαγορεύσουν ρητά την είσοδο, αν όχι σε όλους τους λουόμενους, τουλάχιστον στα παιδιά, προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή περιπέτεια υγείας. 
Τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και άνθρωποι που επισκέπτονται καθημερινά την παραλία και απολαμβάνουν το μπάνιο τους. 
Μάλιστα, μια λουόμενη που σχεδόν όλο το καλοκαίρι καθημερινά έδινε το παρών στην πλαζ, εκφράζει έντονη ανησυχία για το αν πρόκειται για ατύχημα, ή μήπως συχνά πυκνά η ΑΔΕΛ ρίχνει με έντεχνο τρόπο τα λύματα στη θάλασσα. Η ίδια, όπως είπε, διαπίστωσε ότι το άδειασμα του βόθρου γινόταν από την πλευρά της πλαζ με ειδικό σωλήνα, γεγονός που δεν αποκλείει όπως υποστηρίζει, ο αγωγός αυτός να συνδέεται με τη θάλασσα(!!). Άλλωστε, συνεχίζει, ο δρόμος όπου υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει γεμίσει με λύματα από τη ζημιά που έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το περιστατικό, ήταν απολύτως καθαρός. 
Σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Αρ. Ταξείδης, ήταν κατηγορηματικός. 
«Ο βόθρος της πλαζ είναι στεγανός και δεν έχει καμία απολύτως επαφή με τη θάλασσα. Ο μόνος αγωγός που υπάρχει, είναι εκείνος που συνδέει το βόθρο με τις κεντρικές μονάδες της πόλης και όλα τα λύματα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό». 
 
Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!