Περιβάλλον

05/02/2013 - 11:59

Λέσβος: Κυνηγοί περιφέρονται μέσα στα «Καταφύγια Άγριας Ζωής»

Κυνηγοί περιφέρονται μέσα στα «Καταφύγια Άγριας Ζωής»

Επιστολή προς τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου και τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ Κολογήρου απέστειλε η ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, καταγγέλλοντας το κυνήγι σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής και ζητώντας ενημέρωση για την εξέλιξη της θεσμοθέτησης των Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στο νησί της Λέσβου.
Σας θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2009 και σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για όλα τα ΚΑΖ, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου αξιολόγησε σε πρώτη φάση έξι ΚΑΖ.  Σημαντική ήταν η απόφαση ίδρυσης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στη θέση «Αλυκή Καλλονής - Νουτζάρια - Καντρί - Μέσα» των δήμων Αγίας Παρασκευής και Καλλονής.

Δυστυχώς 3 χρόνια μετά και παρόλες τις επανειλημμένες προσπάθειες της Δνσης Δασών να τοποθετήσει πινακίδες οριοθέτησης της περιοχής «άγνωστοι» κόβουν τις πινακίδες του Δασαρχείου.

Εκτός αυτού οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν γίνει αποδέκτες αναφορών από πολίτες για κυνηγούς που εισέρχονται μέσα στην περιοχή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που σας κοινοποιούμε από κυνηγό που περιφέρεται στην περιοχή του βιολογικού της Καλλονής το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ημέρα που «εορτάζαμε» την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Αναφέρουμε μια τριπλά παράνομη πράξη, καθώς ο κυνηγός περιφέρεται με το όπλο του σε ΚΑΖ, μέσα στο δρόμο καθώς και δίπλα από τις Αλυκές που απαγορεύεται επίσης το κυνήγι. Τέτοιες εικόνες ντροπής δυσφημούν το νησί μας στους παρατηρητές της φύσης που κατά εκατοντάδες επισκέπτονται τη Λέσβο και στηρίζουν την οικονομία του νησιού στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε την άμεση κινητοποίηση της Δνσης Δασών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την παρακολούθηση, οριοθέτηση με πινακίδες και εποπτεία από τη θηροφυλακή των θεσμοθετημένων ΚΑΖ του νησιού καθώς και την θεσμοθέτηση των υπολοίπων εννέα (9) ΚΑΖ στη Λέσβο, που πιστεύουμε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί μας, που στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Μοιράσου το άρθρο!