Περιβάλλον

15/05/2013 - 22:24

Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής απαντά στα δημοσιεύματα για νεκρά ψάρια

pan style="text-align: justify; line-height: 1.538em;">Ο σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής θα ήθελε να απαντήσει στα αρνητικά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στις 10/05/2013 στο διαδίκτυο και στα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο στις 11/05/2013, σχετικά με την εύρεση νεκρών ψαριών σε κανάλι συλλογής όμβριων υδάτων στην περιοχή του βορειοδυτικού άκρου των Αλυκών Καλλονής.

 
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόλπος της Καλλονής αποτελεί ζωτικό παράγοντα της Λέσβου. Είναι πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερος πόλος έλξης τουρισμού για όλο το νησί μας. Στηρίζονται σε αυτόν, όχι μόνον οικονομικά, αλλά πολιτιστικά και κοινωνικά, όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η αλιεία, οι τουριστικές και λοιπές επιχειρήσεις (εστιατόρια/καφετέριες, ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, εμπορικά καταστήματα) και κατ’ επέκταση όλη η ευρύτερη περιοχή της  Καλλονής. Άρα, πρέπει όλοι να  συνειδητοποιήσουμε ότι όταν δυσφημίζεται μια περιοχή του νησιού μας, δυσφημίζεται όλη η Λέσβος.   
 
Καταγγέλλουμε λοιπόν όλα τα δημοσιεύματα που δυσφημούν τον κόλπο Καλλονής, τον τόπο μας και γενικότερα όλο τον νησί της Λέσβου και παρουσιάζονται χωρίς να ελέγχονται ή να προσκομίζουν απτά και συγκεκριμένα στοιχεία. Εμείς από την άλλη, ζητήσαμε βεβαίωση από την Κτηνιατρική Διεύθυνση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία με αρ. Πρωτ. 3096/15.5.2013,  βεβαιώνει την καταλληλότητα του θαλασσίου νερού του κόλπου και των αλιευόμενων οστρακοειδών, σύμφωνα με εξετάσεις τις οποίες διενεργούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους (τελευταίες των οποίων ήταν στις 09/05/2013 και στις 10/05/2013).  
 
Όσον αφορά τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στις Αλυκές Καλλονής, σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία των ψαράδων της περιοχής, όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημά της συντονιστικής επιτροπής αλιέων (πρώην λιμενικού συλλόγου αλιέων «η Αγ. Άννα») στον σύλλογο μας στις 12.05.2013, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε έτος, λόγω της έλλειψης οξυγόνου και της παρουσίας εγκλωβισμένου γόνου ορισμένων ψαριών σε υφάλμηρα και λιμνάζοντα νερά που δεν ανανεώνονται. Η κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας όπως συνέβη τις προηγούμενες βδομάδες στο νησί μας, μείωσε το οξυγόνο στο νερό, με αποτέλεσμα  τον θάνατο των ψαριών αυτών.
 
Το παραπάνω γεγονός βέβαια δεν μειώνει σε καμία περίπτωση της ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την άστοχη  λειτουργία του συστήματος βιολογικού καθαρισμού της Καλλονής. Ο βιολογικός καθαρισμός και η συλλογή απορριμμάτων, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα της τουριστικής περιοχής μας, που κατακλύζεται ήδη από παρατηρητές πουλιών και τουρίστες, με αρνητικότατο αντίκτυπο στην  τουριστική προβολή, αλλά και στην υγεία.
 
Δυστυχώς, η αγανάκτηση των επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής έχει ενταθεί, γιατί διακυβεύεται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, η υγεία και οι επιχειρήσεις μας. Επειδή όμως, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας,  δεν έχει δοθεί καμία πειστική και σαφής απάντηση για λύση του προβλήματος από την Δημοτική Αρχή, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε νομικά μέσα.     
 
Σας αποστέλλουμε την επιστολή αυτή για να ενημερωθεί το κοινό της Λέσβου και να σταματήσουν πλέον τα αρνητικά δημοσιεύματα, που δυστυχώς πάντα για μυστηριώδεις λόγους, εμφανίζονται πριν ή κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
 
       
Με Εκτίμηση,
 
Φωκίων - Γεώργιος Θεοδώρου
 
Πρόεδρος, Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής
 

Μοιράσου το άρθρο!