Περιβάλλον

30/01/2017 - 17:12

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εξορμήσεων για την παρατήρηση πουλιών

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ο 1ος κύκλος σεμιναρίων-εξορμήσεων με θέμα τα πουλιά της Λέσβου. Τέσσερεις εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στους υγρότοπους του βόρειου τμήματος του Κόλπου Καλλονής στις 4, 5, 6 και 22 Ιανουαρίου. Στόχος των εξορμήσεων αυτών ήταν η γνωριμία του κοινού με τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στη Λέσβο και η σημασία της προστασίας τους και των ενδιαιτημάτων τους κατά τη δύσκολη γι’ αυτά περίοδο.

Εκατομμύρια πουλιά έρχονται από βορειότερες περιοχές της Ευρώπης στον νότο, όπου επικρατούν ηπιότερες καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες, ήδη από το φθινόπωρο. Με το πολύ κρύο του Ιανουαρίου επισκέπτονται τη Λέσβο ακόμη περισσότερα που προσπαθούν να αποφύγουν τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν συνήθως κάθε τέτοια περίοδο λίγο πιο πάνω, στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη φετινή περίοδο στα πλαίσια των εξορμήσεων παρατηρήθηκαν τόσο κοινά είδη που παρατηρούνται κάθε τέτοια εποχή στο νησί (σφυριχτάρια, καπακλήδες, βαρβάρες και άλλα είδη πάπιας, όσο και καλημάνες, βροχοπούλια, χειμωνόκιρκοι κ.ά.), αλλά και σπάνια είδη που κατέβασε ο δριμύς και παρατεταμένος φετινός χιονιάς όπως κοκκινόχηνες, ασπρομέτωπες χήνες, νανοπρίστες, βουβόκυκνοι, αγριόκυκνοι κ.ά.

Ο επόμενος κύκλος σεμιναρίων - εξορμήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, την ιδανική εποχή για παρατήρηση των πουλιών που είναι καλοκαιρινοί επισκέπτες στο νησί ή διέρχονται κατά την εαρινή μετανάστευση προς πιο βόρειες περιοχές της Ευρώπης.

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός επίσημων αργιών, κατά τις ώρες: 09:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στην ιστοσελίδα: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis, στη σελίδα  του Κέντρου στο facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/ και στα τηλέφωνα 22530-28091 και 6972-809610.

 

Μοιράσου το άρθρο!