Περιβάλλον

01/11/2013 - 14:04

Όταν ο Δήμος Λέσβου κάνει «ρουσφέτια» στα κλάδεμα δέντρων και ΔΕΝ κάνει αυτό που πρέπει...

m>ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Κο ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΤΟ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
                                                                                  
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 29.10.2013
 
Κύριε Αντιδήμαρχε,
 σε συνέχεια δημοσιεύματος σε τοπική εφημερίδα για την πρόθεσή σας να προβείτε σε εργασίες κλαδέματος μεγάλων δέντρων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:


Κατά μήκος κι εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μυτιλήνης – Αεροδρομίου τόσο απ’ την πλευρά της θάλασσας όσο κι απ΄ την εσωτερική πλευρά  κι ιδιαίτερα στη νησίδα,  που χωρίζει τη νέα και την παλιά Εθν. Οδό στο ύψος Λιμανάκι – Παραλία Βίγλας, έχουν, εδώ και χρόνια, φυτευτεί δέντρα (αρμυρίκια, που δεν συνιστώνται για…..κατοικημένες περιοχές), τα οποία όμως, ουδέποτε απ’ την εποχή εκείνη δεν κλαδεύτηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά και ανεξέλεγκτα, «εξαφανίζοντας οπτικά» απ’ το δρόμο ολόκληρα κτίρια, μονάδες κι εμποδίζοντας (ή στην καλύτερη περίπτωση δυσχεραίνοντας) τη θέα από και προς τη θάλασσα, υποβαθμίζοντας συγχρόνως την αισθητική του (ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) τοπίου, πέραν των «οχλήσεων» απ’ τη γύρη / κόλλα τους, στους κατοίκους και διερχόμενους, επαπειλώντας τους ακόμα και με….. άσθμα (αλλεργιογόνες).


Επίσης απ’ το ύψος της διασταύρωσης Πληγωνίου, έως και ύστερα απ’ την πρώτη καντίνα και πιο συγκεκριμένα στο ύψος της ΕΚΟ (και όχι μόνο) τα κλαδιά τους εκτείνονται έως και πάνω απ’ το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να «ακουμπούν» στην κυριολεξία στα παρμπρίζ των μεγάλων οχημάτων (λεωφορείων) που μεταφέρουν τουρίστες από το Αεροδρόμιο προς την πόλη με ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει μιας και για να τα αποφύγουν, αναγκάζονται  (τα λεωφορεία) να κινηθούν στη μέση του δρόμου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τουριστών / επιβατών που μεταφέρουν.


Όμως και σαν εικόνα, την οποία πρώτα αντικρίζουν οι επισκέπτες μας καθώς φτάνουν αεροπορικώς στο νησί μας, είναι απογοητευτική καθ’ όσον λόγω της υπερβολικής ανάπτυξης των δέντρων, η περιοχή έχει μετατραπεί σε δάσος, μιας και εκτός του ότι ποτέ δεν κλαδεύτηκαν, ποτέ δεν έχουν καθαριστεί  απ’ τις παραφυάδες τους και τον τελευταίο χρόνο ούτε απ’ τ’ άγρια και ξερά χόρτα  που περιβάλουν και αυτά  αλλά  ακόμα και τις εκεί  κολώνες φωτισμού, μετατρέποντας το χώρο σε καταφύγιο τρωκτικών κι ερπετών, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και ολόκληρη την περιοχή σε σκουπιδότοπο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καλαμιών σε κάθε σημείο του υπ’ όψη δρόμου όπου αυτά φύονται μέχρι και των αρχών του οικισμού Κρατήγου, καθ’ όσον καταλαμβάνουν όλο το περιθώριο δίπλα στην άσφαλτο κι ακόμα «γέρνουν» πάνω απ’ το οδόστρωμα κι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για πεζούς κι εποχούμενους.


Κύριε Αντιδήμαρχε,
 Η εν λόγω περιοχή, εκτός των άλλων,  αποτελεί για πλήθος συμπολιτών μας, αλλά και ενοίκων των γύρω ξενοδοχειακών μονάδων, χώρο αναψυχής και περιπάτου, πράγμα  όμως δύσκολο έως και αδύνατον εξ αιτίας του παραπάνω προβλήματος μιας και οι περιπατητές και ποδηλάτες, αναγκάζονται να κινηθούν πάνω στην άσφαλτο, ανάμεσα στ’ αυτοκίνητα,  από φόβο μη «τους βγάλουν τα μάτια» τα κλαδιά των δέντρων, διότι κι απ’ την κάτω πλευρά δηλ. της θάλασσας έχουν επίσης «κλείσει» όλο το χώρο.
Επί πλέον, τα φυτά περιβολιού της περιοχής αεροδρομίου, έχουν καταλάβει μέρος του οδοστρώματος και  τα κλαδιά των δέντρων του, έχουν μηδενίσει την ορατότητα στο σημείο που βρίσκονται,  και η  δυνατότητα να κινηθεί κάποιος με τα πόδια ή το ποδήλατο, ελαχιστοποιείται.
 Μη ξεχνούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα θρηνήσει από βαριά τραυματισμένους τροχαίων ατυχημάτων, έως και νεκρούς.
 
 Αντιπαρερχόμενοι τη «διαφορετική» αντιμετώπιση, όσον αφορά σε κλαδέματα και λοιπή μέριμνα, άλλης περιοχής, πλησίον του τ. «Ξενία», παρακαλούμε να συμπεριλάβετε μέσα στους σχεδιασμούς σας για κλάδεμα των υψηλών δέντρων και την περιποίηση και αποκατάσταση σε ανεκτό επίπεδο, των δέντρων της παραλιακής λεωφόρου, διότι πιστεύουμε ότι αυτά φυτεύτηκαν για ν’ αποτελέσουν μια όμορφη αλέα που θα χαίρονται οι πολίτες  και οι επισκέπτες του τόπου  μας, κι όχι μια αδιαπέραστη ζούγκλα, που και σαν εικόνα είναι άσχημη και μπορεί να κρύβει διάφορους κινδύνους για όσους κινούνται κατά μήκος της.
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Μοιράσου το άρθρο!