Περιβάλλον

27/07/2011 - 15:20

Παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη για τα τυροκομεία της περιοχής του Σκαλοχωρίου

Η οικολογική καταστροφή που είχε καταγγείλει με αναφορά του στο Συνήγορο του Πολίτη, ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «Ο Άγιος Γεώργιος», διερευνήθηκε, απεφάνθη σχετικά η Ανεξάρτητη Αρχή και δόθηκαν κατευθύνσεις: «Ειδικότερα κατήγγειλαν ότι ο ποταμός Βούλγαρης υφίσταται επί χρόνια οικολογική καταστροφή από τα λύματα τυροκομικών μονάδων εγκατεστημένων στα χωριά Χίδηρα, Βατούσα και Άντισσα. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε με την κατασκευή νέας τυροκομικής μονάδας στη θέση Ξηρολίμνη, με τη μεταφορά εκεί της μονάδας της Βατούσας, η οποία μολύνει τον παραπόταμο του Βούλγαρη στην Κάτω Πέτρα, με τη μαζική απόρριψη σ αυτόν του τυρόγαλου και κάθε λογής αποβλήτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που σύμφωνα με την αναφορά επιβαρύνουν την περιοχή, είναι οι «ΛΕΣΒΙΓΑΛ Αφοι Ρόδου ΟΕ», «Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ» και «Ε. Θυμελης ΑΒΕΕ».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σχετικό έγγραφο απέστειλε την 1η τρεχ. η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Ν. Γιακαλή, στο οποίο καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «- Η μόλυνση της περιοχής λόγω ανεξέλεγκτης απόρριψης του τυρογάλακτος και των λοιπών υγρών αποβλήτων των τριών τυροκομικών μονάδων, συνεχίζεται εδώ και χρόνια. - Οι συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν επανειλημμένα προβεί σε αυτοψίες, έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα, έχουν εισηγηθεί κυρώσεις και ο Νομάρχης έχει επιβάλει πρόστιμα. - Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν λειτουργούν, ώστε να φροντίσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης να επανέρχεται με την έναρξη της τυροκομικής περιόδου. - Οι υπηρεσίες αποφεύγουν να επιβάλουν τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων, οι οποίες συστηματικά δεν τηρούν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και κατ επανάληψη με τα απόβλητά τους, συντελούν στη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής. - Με την υπ αρ. 2627/24-12-2010 απόφαση του Νομάρχη Λέσβου χορηγήθηκε εκ νέου στην εταιρεία «ΛΕΣΒΙΓΑΛ Αφοι Ρόδου ΟΕ», προσωρινή άδεια λειτουργίας έως τις 28-2-2011, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η Ανεξάρτητη Αρχή προτείνει: - να διακοπεί η λειτουργία των εν λόγω μονάδων, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 3982/11 (« μπορεί να επιβληθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη, πλην των κυρώσεων της παραγράφου 3, η ολική ή μερική, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της δραστηριότητας »). - να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, εξαντλώντας κάθε διοικητικό μέτρο με την επιβολή των προβλεπόμενων νόμιμων κυρώσεων. - να προχωρήσει η εξυγίανση - αποκατάσταση του ρέματος και της παραρεμάτιας περιοχής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Β. Αιγαίου, στις Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!