Περιβάλλον

10/05/2012 - 11:41

Συζήτηση για την επένδυση Ρόκα στη Χίο

yle="text-align:justify;">Την Τετάρτη 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ομήρειου έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής  Ενότητας Χίου ημερίδα - ενημερωτική συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη  επένδυση Ρόκα, που για την Χίο αφορά  στην εγκατάσταση 75 ανεμογεννητριών των 2 MW.

Σε αυτήν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του Ροκα, της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας.

Είναι γεγονός ότι η συζητούμενη επένδυση συνιστά μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, καθοριστική για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσουν τα νησιά μας τις επόμενες δεκαετίες, με πρωτόγνωρες συνέπειες για το περιβάλλον και τη γενικότερη κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου.

Η ευθύνη, επομένως, του περιφερειακού συμβουλίου Βορ. Αιγαίου, που -κακώς- μόνο αυτό γνωμοδοτεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι μεγάλη.

Για τη διαμόρφωση γνώμης των περιφερειακών συμβούλων σχετικά με το θέμα, απαιτείται να προηγηθεί ευρεία διαβούλευση και αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους του έργου όλων των τοπικών φορέων και των κατοίκων των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

Αυτή η συζήτηση και διαβούλευση θα πρέπει να συνεχιστεί και βέβαια να επεκταθεί και σε Λέσβο - Λήμνο, χωρίς να περιορίζεται στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του νόμου και με το δεδομένο ότι, όπως επισημάνθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη και αναγνώρισαν κατά τη συζήτηση και οι μελετητές της ΜΠΕ, η ορνιθολογική μελέτη παρουσιάζει ελλείψεις που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Οι εισηγήσεις και οι όποιες απαντήσεις δόθηκαν από τη πλευρά του επενδυτή και των κρατικών φορέων στα πολλά, αγωνιώδη και εμπεριστατωμένα ερωτήματα τοπικών φορέων και μεμονωμένων πολιτών ήταν πολύ χρήσιμες για όσους ζητούν να διαμορφώσουν μια υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά για το θέμα.

Εκφράζουμε όμως τον προβληματισμό μας για την αντικειμενικότητα των απαντήσεων, όχι βέβαια από πλευράς Ρόκα, που φυσικά κοιτάζει να κάνει τη δουλειά του, όσο εκ μέρους των εκπροσώπων ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΚΑΠΕ, που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας έκαναν να διερωτηθούμε αν είναι με τη πλευρά του επενδυτή ή του δημόσιου συμφέροντος.

Την τελική άποψή μας θα την εκφράσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού προηγούμενα ακούσουμε όλες τις απόψεις τοπικών φορέων και πολιτών, που αυτοί θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ήδη διαμορφωμένη άποψη ότι το μέγεθος της επένδυσης είναι σαφώς δυσανάλογο με τις ενεργειακές ανάγκες και τη κλίμακα και τη "φέρουσα ικανότητα" των νησιών και ότι η ηλεκτρική ενέργεια, ένα κοινωνικό αγαθό, παραδίδεται με αυτόν τον τρόπο στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα ενδιαφέρεται μόνο να αυξήσει τα κέρδη του σε βάρος των πολιτών - καταναλωτών.

Συγχαίρουμε τη χιώτικη κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, που πρώτοι αυτοί (σε σχέση με Λεσβο και Λήμνο) και πολύ έγκαιρα ξεκίνησαν μια τέτοια διαδικασία μελέτης των συνεπειών της επένδυσης, ενημέρωσης και εγρήγορσής του χιώτικου λαού.

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τη πρωτοβουλία ενεργών πολιτών "Χιώτες πολίτες και Ανεμογεννήτριες" που ακούραστα αλλά και με επιστημονικό τρόπο αγωνίζονται να αναδείξουν όλες τις αρνητικές πλευρές του έργου, ευαισθητοποιώντας τη κοινή γνώμη και προασπίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Και δύο παρατηρήσεις προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Γαννιάρη:

Πρώτη, στη συζήτηση του Ομήρειου παραβρεθήκαμε απρόσκλητοι. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης θα έπρεπε να καλέσει πέραν των περιφερειακών συμβούλων της Χιου και τους επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων που δεν έχουν εκπροσώπους τους στο νησί.

Δεύτερη, μεταξύ των εισηγητών της ημερίδας ήταν και ένας λέκτορας του ΕΜΠ που αναφέρθηκε στην επίδραση των ανεμογεννητριών στο μικροκλίμα της Χίου και στη μαστιχοπασραγωγή. Δεν έγινε σαφές αν ο κ. Γαννιάρης έκανε αυτή τη πρόσκληση με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ή με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη. Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή δεν μας πέφτει λόγος, αφού ο ίδιος αναλαμβάνει το βάρος της επιλογής του. Αν όμως ισχύει η δεύτερη, θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής του εν λόγω επιστήμονα, όταν μάλιστα αφορά σε μια -όπως επισημάνθηκε από πολλούς παραβρισκόμενους- αμφιλεγόμενη επιστημονικά και δεοντολογικά εισήγηση, που "έβγαζε μάτι" ότι ήταν στα μέτρα του Ρόκα.

                                                            Μυτιλήνη 10/5/2012

Από το Γραφείο τύπου

της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

 

Μοιράσου το άρθρο!