Περιβάλλον

15/05/2013 - 15:53

Τα μπάζα είναι... μπάζα και μας καίνε!

τα μπάζα είναι μπάζα και μας καίνε!

&n

bsp;

 

"Τα μπάζα είναι μπάζα και μας καίνε". Αυτό τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με τον εκπρόσωπό τους στην Περιφέρεια, επικεφαλής του "Οικολογικού Ανέμου" Μιχάλη Μπάκα να σχολιάζει ότι αποτελούν ζήτημα που μας καίει και στα νησιά μας καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι χώροι διάθεσης τους και πολύ συχνά βλέπουμε να καταλήγουν σε ποτάμια, υγροτόπους και δάση.

«Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης για τη διάκριση των μπάζων σε ιδιωτικά και δημόσια. Τα μπάζα είναι μπάζα ανεξαρτήτως αν προέρχονται από ιδιωτικά ή δημόσια έργα και άρα δε νοείται διαφορετικός τρόπος διαχείρισης ανάμεσά τους. Η περίσσεια εκσκαφών είναι απόβλητο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξαρτήτως και πάλι αν μιλάμε για δημόσια ή ιδιωτικά έργα», προσθέτει.

Ενόψει της συζήτησης για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί το ζήτημα της χωροθέτησης των απαιτούμενων χώρων εναπόθεσης μπάζων, μια αναγκαιότητα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον.

 

Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε μπάζα από δημόσια και ιδιωτικά έργα

Απάντηση του Επιτρόπου Potočnik στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα απόβλητα εκσκαφών

«Οι νομικές υποχρεώσεις που προβλέπει η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των αποβλήτων που παράγονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα». Αυτό απάντησε ο Επίτροπος Janez Potočnik στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την διάκριση που επιχειρεί να κάνει η αντίστοιχη ελληνική ΚΥΑ στον τρόπο διαχείρισης μπάζων ανάλογα με το αν προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος είχε επίσης αναφέρει και την περαιτέρω διαφοροποίηση στα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που προέρχονται ειδικά από δημόσια έργα.  Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ,  δεν απορρέει υποχρέωση διαχείρισης της περίσσειας των εκσκαφών που προέρχονται από δημόσια έργα. Παρά το ότι ο Επίτροπος δεν ήταν ενήμερος για την εν λόγω εγκύκλιο, εντούτοις απαντά λέγοντας ότι στην πράξη η διαφοροποίηση αυτή δεν ισχύει, δεδομένου ότι «η εγκύκλιος αυτή αναφέρεται σε μια απόφαση του 2010 που είναι προγενέστερη του εθνικού νόμου μεταφοράς και έναντι της οποίας υπερισχύει ο εν λόγω νόμος».

Απαντώντας επί της ουσίας για την περίσσεια εκσκαφών ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το χώμα και οι πέτρες που εκσκάπτονται κατά τη διαδικασία κατασκευής δημοσίων (και ιδιωτικών) έργων αποτελούν απόβλητα εάν ο κάτοχος των υλικών αυτών τα απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να τα απορρίψει σύμφωνα με τον ορισμό των αποβλήτων που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της οδηγίας πλαισίου. Από τη στιγμή που χαρακτηριστούν απόβλητα, πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασία ανάκτησης, σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στο στόχο του 70 % που προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 της οδηγίας πλαισίου· ή, ως τελευταία λύση, να αποτεθούν ασφαλώς.

 

Μοιράσου το άρθρο!