Περιβάλλον

23/08/2011 - 12:19

Ξεκινάει το κυνήγι....παντελή έλλειψη μέριμνας για την πανίδα και τους βιοτόπους κατάγγελουν οι Οικολόγοι

Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου σηματοδοτείται ακόμη μια φορά από την παντελή έλλειψη μέριμνας για την πανίδα και τους βιοτόπους!

Ο κ. Σηφουνάκης να δείξει επιτέλους την περιβαλλοντική του ευαισθησία στην πράξη θεσμοθετώντας τα 9 νέα Καταφύγια Άγρια Ζωής στη Λέσβο.

Συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, ένας ακόμη υπουργός υπέγραψε για μία ακόμη χρονιά την ετήσια ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012 επιβεβαιώνοντας και φέτος την κοινοπραξία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Αγνοώντας τόσο τις βασικές αρχές διαχείρισης του περιβάλλοντος όσο και τις προτάσεις των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, έδωσε το πράσινο φως σε 230.000 οπλισμένους συμπολίτες μας για να ξεχυθούν στην ελληνική φύση και να ψυχαγωγηθούν, πυροβολώντας ότι έχει απομείνει ζωντανό στην Ελληνική ύπαιθρο. Υποκύπτοντας για πολλοστή φορά στις πιέσεις του κυνηγετικού λόμπυ, η νέα ρυθμιστική παρεμβαίνει καταστρεπτικά στην εξέλιξη των ειδών και βαφτίζει τους χιλιάδες οπλοφόρους κυνηγούς ως «διαχειριστικούς παράγοντες» των πληθυσμών των ειδών και της φύσης, αποδεικνύοντας ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου εξυπηρετεί συμφέροντα σε βάρος της πανίδας της χώρας μας και αγνοεί και αυτή τα χρόνια αιτήματα για μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων. 

Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε ήδη με τη νέα ρυθμιστική απόφαση, πανομοιότυπη με αυτές προηγούμενων ετών. Το Υπουργείο απαξίωσε πλήρως και με τον πιο προκλητικό τρόπο την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την πλήρη εξάρτηση και ταύτιση του με τα συμφέροντα των κυνηγετικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας δήλωσε:

«Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο "συνταίριασμα" των συμφερόντων κυνηγών και υπουργείου Περιβάλλοντος, την παροχή σε αυτούς ρόλου "διαχειριστών της φύσης" και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι, σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Οι πρόσφατες ευχαριστίες του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ Σηφουνάκη ενισχύουν τη θέση μας και από την πλευρά μας καλούμε τον Βουλευτή Λέσβου κ. Σηφουνάκη αντί να αρέσκεται για ψηφοθηρικούς λόγους στα συγχαρητήρια των κυνηγών, να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση των 9 νέων Καταφυγίων Άγριας Ζωής στη Λέσβο, που παρά τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας παγώνουν για πολύ καιρό στα συρτάρια του Υπουργείου. Με το τρόπο αυτό θα δείξει στην πράξη την περιβαλλοντική του ευαισθησία και θα ενισχύσει την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών στο νησί μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας με τις ζωοφιλικές οργανώσεις και με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να επικρατήσει τουλάχιστον η στοιχειώδης νομιμότητα. Οι αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση δεν συνάδουν με «λευκές επιταγές» για θανάτωση αμέτρητων ζώων και για πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης»

Μοιράσου το άρθρο!