Πολιτική

05/09/2014 - 20:20

50% φθηνότερη είσοδος στην πλαζ Τσαμάκια με εισήγηση Σ. Γαληνού

yle="text-align: justify;">της Μαρίας Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Τη μείωση κατά 50% στην τιμή του εισιτηρίου στην πλαζ Τσαμάκια εισηγήθηκε χθες νωρίς το πρωί, ο νέος Δήμαρχος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΛ.
Η πλαζ Τσαμάκια αποτελεί ίσως τη μοναδική οργανωμένη παραλία που είναι εντός του αστικού ιστού της Μυτιλήνης και ο Σπύρος Γαληνός θεωρεί ότι οι δημότες πρέπει να έχουν φθηνή πρόσβαση σ αυτή, όσο διαρκεί ακόμη το καλοκαίρι.

Πρόκειται για μια κίνηση πολλαπλής σημασίας από τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία προφανώς θέλει να περάσει το μήνυμα ότι θα γίνουν προσπάθειες στήριξης και οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΛ Αριστείδης Ταξείδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση του Δημάρχου επρόκειτο να εξεταστεί από το Δ.Σ. στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει αποδεκτή.
«Πράγματι, επικοινώνησε ο Δήμαρχος με τα γραφεία της ΑΔΕΛ, καταθέτοντας την πρόταση για μείωση της τιμής του εισιτηρίου της πλαζ από 2 σε 1 ευρώ. Το αίτημα θα εξεταστεί στην απογευματινή συνεδρίαση, θεωρώ, όμως, ότι επειδή είναι επιθυμία του νέου Δημάρχου, οφείλουμε ως απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας, να το αποδεχτούμε».

ΑΡΙΣΤΑ
Αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία της πλαζ φέτος, ο Αρ. Ταξείδης δήλωσε ικανοποιημένος, προσθέτοντας ότι σε επικοινωνία που είχε με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που υλοποιεί το πρόγραμμα της γαλάζιας σημαίας, ενημερώθηκε ότι η αξιολόγηση της ακτής από τους ειδικούς επιθεωρητές ήταν άριστη και η παραλία θα κρατήσει τη σημαία της και το πιθανότερο είναι να βραβευτεί και την επόμενη χρονιά.
«Το προσωπικό της πλαζ και η ΑΔΕΛ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους λουόμενους που επισκέπτονται την παραλία, να είναι άριστες. Τα μηνιαία έξοδα για τη λειτουργία της παραλίας είναι αρκετά υψηλά. Μόνο για την αγορά αναλώσιμων υλικών, απορρυπαντικών, χαρτιών κ.λπ. δαπανώνται γύρω στα 1.500 ευρώ. Αν ισχύσει η μειωμένη τιμή που προτείνει ο νέος Δήμαρχος, την επόμενη θερινή σεζόν, δεν είμαι βέβαιος αν η πλαζ θα είναι βιώσιμη και αν θα βγάζει τα έξοδά της. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Φέτος, πάντως, η χρονιά ήταν καλή μέχρι αυτή τη στιγμή. Η κίνηση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, με μικρή, όμως, μείωση λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Ιούνιο».
Το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΛ, θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, έως ότου οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή η σύνθεση της νέας Γενικής Συνέλευσης, η οποία με τη σειρά της θα συνεδριάσει για να καθορίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

 


 

Ανακκοίνωση από την δημοτική παράταξη "ο Άλλος Δρόμος"

Οταν αγωνίζεσαι κερδίζεις.
Ηταν ο Αλλος Δρομος, ο οποιος προγραμματικά ήδη απο τον Δεκέμβριο ζητούσε ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Ηταν ο Άλλος Δρομος, ο οποιος στη μέση του καλοκαιριού κινητοποίησε τα μελη και τους φιλους του για να διεκδικήσουμε με πράξεις το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη πλαζ Τσαμακια, καλώντας την επόμενη δημοτικη αρχη να το πράξει. Η σημερινη αποφαση του Δημάρχου και κυρίως η εκφρασμένη πρόθεση του για δωρεάν είσοδο απο την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, ήρθε ως απαντηση σε αυτη τη πολιτικη και σε αυτες τις δράσεις. Θα ειμαστε εκει για να εξασφαλίσουμε την τήρηση αυτής της δέσμευσης. Επι του παρόντος, ας χαιρετίσουμε αυτη τη κινηση και ας ευχαριστήσουμε όλα τα μελη και τους φιλους του Αλλου Δρομου γιατι η έμπρακτη συμμετοχη τους στην κινητοποίηση του Ιουλιου και η συνακόλουθη θετική ανταπόκριση των πολιτών ηταν το κλειδί για την αλλαγη της συγκεκριμένης πολιτικης πρακτικής. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με λογια και με πραξεις για να υπερασπιστούμε τα δικαιωματα των δημοτων μας σε καθε χωριο, σε καθε γειτονιά, τωρα με μεγαλυτερη δύναμη γιατι ξέρουμε οτι μονο οποιος αγωνίζεται, κερδίζει.

Το Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014, ο Άλλος Δρόμος  τόνιζε:
Ο Άλλος Δρόμος πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Ιουλίου συμβολική δίωρη κατάληψη στην είσοδο της δημοτικής πλαζ Τσαμάκια στη Μυτιλήνη. υπερασπιζόμενος το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων του Άλλου Δρόμου και η πλήρης αποδοχή από πλευράς  επισκεπτών της δημοτικής πλαζ, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αντίστοιχες δράσεις.
Τοο κείμενο που μοιράστηκε στους επισκέπτες της πλαζ έγραφε μεταξύ άλλων:
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του «Άλλου Δρόμου» είχαμε κάνει σαφείς τις προθέσεις μας: Η προστασία του περιβάλλοντος και η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων αποτελεί μία από τις μείζονες προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι η χλωρίδα, το δάσος, η πανίδα, ο ατμοσφαιρικός αέρας, το νερό, η ενέργεια, ο φυσικός πλούτος συνιστούν μια ανεκτίμητης αξίας ομάδα δημόσιων αγαθών που είμαστε αμετακίνητα αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε. Αποφασίζουμε να παλινορθώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και να παρέμβουμε για την ανάκτηση και επανοικειοποίησή τους από τους δημότες της Λέσβου, συλλογικά και με όρους συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Ο αιγιαλός και η παραλία, ως ανήκοντα κατά κυριότητα στο Δημόσιο, ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στη χρήση τους και κατά συνέπεια στην απόλυτη και ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυσή τους.
 

Μοιράσου το άρθρο!