Πολιτική

14/03/2014 - 20:11

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερεσού: τι κάνει ο Δήμος για τον πολιτισμό της Λέσβου

Δ

ιάβασα στον Τύπο τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δ. Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκης, προς τους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη Πλωμαρίου.

Αξίζει να επιβραβεύσουμε την ενέργεια του κ. Κ. Αστυρακάκη, διότι κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο κοινό καλό πρέπει να επιβραβεύεται. ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ! Όχι, όμως, ορισμένες να αναγνωρίζονται επιλεκτικά κι άλλες να αγνοούνται.

Τα μάτια του Κ. Αστυρακάκη, όπως και του Δήμου του οποίου εκπρόσωπος κι εκφραστής είναι, βλέπουν μόνο όσα θέλουν κι αρνούνται να δουν όσα έχουν επιτύχει οι Εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Ερεσού!!!

Από το Νοέμβριο 2011, όταν συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα εθελοντικής εργασίας, στη Βιβλιοθήκη της Ερεσού έχουν γίνει πολλά και σπουδαία πράγματα και δουλειές που δεν έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, καμία συμπαράσταση δεν έχουν από το Δήμο, ο οποίος αδιαφορεί παντελώς για την ύπαρξη της Βιβλιοθήκης μας.

Μόνο την επίλυση ενός προβλήματος ζητήσαμε (από το 2011), αυτό της αντικατάστασης κι αποκατάστασης των κουφωμάτων του κτιρίου, αλλά ο Δήμος δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί. Ήδη ένα παντζούρι έχει αποκολληθεί, ευτυχώς δίχως να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό, πίσω πόρτα έχει αποκολληθεί κι εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για τα παιδιά.

Υπενθυμίζω ότι στο ίδιο κτίριο υπάρχει και Δημοτικός Ξενώνας, ο οποίος εξυπηρετεί πολλαπλά το Δήμο.

Το συνολικό κόστος για την αντικατάσταση κι αποκατάσταση των κουφωμάτων του κτιρίου δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 4.000 – 4.500 €!!!

Τόσα χρήματα πετιούνται καθημερινά από το παράθυρο. Θα μπορούσαν να βρεθούν και μερικά για τη Βιβλιοθήκη της Ερεσού.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα σημαντικότερα από όσα επιτύχει οι Εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Ερεσού:

  1. Περισσότεροι από 40 Ερεσιώτες και φίλοι της Ερεσού έχουν προσφέρει εργασία και γνώσεις για να «αναστηθεί» η Βιβλιοθήκη μας. Αποφεύγω να αναφέρω ονόματα, διότι σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους (τόσο πολλοί είναι).
  2. Οι εθελοντές μας έχουν μελετήσει τους Κανόνες της Βιβλιοθηκονομίας και προσπαθούν να αποδώσουν ως επαγγελματίες, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για τους εαυτούς τους.
  3. Περισσότεροι από 4.500 τόμοι από προσφορές, που βρίσκονταν επί μακρόν "αποθηκευμένοι" σε κιβώτια, σήμερα είναι προσβάσιμοι από τους χρήστες της Βιβλιοθήκης μας.
  4. Τουλάχιστον 1.000 νέα βιβλία (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα) έχουν προστεθεί στη Συλλογή της Βιβλιοθήκης μας από προσφορές κ.ά. τρόπους. Σήμερα η Συλλογή μας διαθέτει περισσότερους από 8.000 τόμους!!! Η καταγραφή – καταμέτρηση συνεχίζεται.
  5. Σε μερικούς μήνες ολοκληρώνεται η καταγραφή όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει και η ηλεκτρονική καταγραφή του.
  6. Τα μέλη (συνδρομητές) του Τμήματος Δανεισμού της Βιβλιοθήκες έχουν φτάσει αισίως τα 105. Κι αυξάνονται καθημερινά...
  7. Μία αίθουσα που χρησιμοποιούταν ως αποθηκευτικός χώρος "χαβούζα" του Δήμου, με πολύ δουλειά και μεράκι έχει μετατραπεί σε αίθουσα βιβλιοθήκης.
  8. Περισσότερα από 100 μέτρα νέα ράφια, τα οποία αγοράστηκαν με την ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Ερεσιωτών και της NEILSON HELLAS (AEOLIAN VILLAGE), έχουν προστεθεί στη Βιβλιοθήκη για να φιλοξενήσουν το σύνολο των βιβλίων της.
  9. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη ομάδες μαθητών του Γυμνασίου της Ερεσού διοργανώνουν συζητήσεις για βιβλία που έχουν διαβάσει, ενώ η Γ’ Τάξη του Γυμνασίου ετοιμάζει τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης για το Θεόφραστο.
  10. Τέλος, κάθε Κυριακή διοργανώνεται από τους μαθητές του Γυμνασίου της Ερεσού προβολή ταινίας, με θέματα που βασίζονται σε κάποιο λογοτεχνικό έργο.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο επόμενος στόχος των εθελοντών μας, ο οποίος θα υλοποιηθεί ως το τέλος της Άνοιξης, είναι η αξιοποίηση του αιθρίου της Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με πρόταση που έχουν διαμορφώσει οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου της Ερεσού.

Σε όλα όσα αναφέρονται στα παραπάνω ο Δήμος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!!!

Προσοχή:

Δεν ζητιανεύουμε για συγχαρητήρια κι ευχαριστίες. Διεκδικούμε μια σωστή Βιβλιοθήκη. Αν θέλουν να επιδείξουν το ενδιαφέρον τους για το Πολιτισμό της Λέσβου, δεν έχουν παρά να στείλουν αύριο στην Ερεσό ένα μηχανικό του Δήμου και σε 30 μέρες να έχουν τοποθετηθεί οι νέες πόρτες και τα παράθυρα.

14/03/2014

Στέλιος Γ. Δουγαλέρης

Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Ερεσού

Μοιράσου το άρθρο!