Πολιτική

17/11/2012 - 08:49

Η Περιφέρεια στο Ευρωπαϊκό Έργο EFFECT για την αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης

Η Περιφέρεια στο Ευρωπαϊκό Έργο EFFECT για την αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο EFFECT: «Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης των Προμηθειών του Δημοσίου για μία ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ, 85%) και υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας: Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE).

Το Έργο EFFECT έρχεται να καλύψει την ανάγκη εναρμόνισης των διαδικασιών δημοσίων προμηθειών στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (χώρες που καλύπτει το Πρόγραμμα SEE), με τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δημόσιες Προμήθειες των χωρών της Ε.Ε. ξεπερνούν το 16% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους αθροιστικά. Η υλοποίηση του Έργου EFFECT θα συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση Δημόσιων Προμηθειών Ενεργειακά Αποδοτικών με τη συνακόλουθη εξοικονόμηση κόστους. Ο σχεδιασμός των προμηθειών έτσι ώστε να αίρονται τα εμπόδια συμμετοχής στους δημοσίους διαγωνισμούς είναι καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες διεθνής συνάντηση στη Λουμπλιάνα με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου, καθώς και διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη συμμετοχή φορέων του Δημοσίου που εμπλέκονται στις Δημόσιες Προμήθειες Έργων και Υπηρεσιών.

Από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συμμετείχαν και τα στελέχη του Δήμου Λέσβου και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Λόγω της μεγάλης σημασίας του έργου για την ενεργειακή πολιτική και τις δημόσιες προμήθειες, συμμετείχε ως παρατηρητής και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο έργο EFFECT συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΚΑΠΕ), καθώς και το Δίκτυο Δάφνη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Λουμπλιάνας την 1η ημέρα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εταίρων όπου και αναλύθηκαν μεταξύ άλλων και οι πολιτικές που ασκούνται στις διάφορες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τον στόχο της επίτευξης Δημοσίων Προμηθειών Ενεργειακά Αποδοτικότερων, καθώς και της άρσης των εμποδίων συμμετοχής των εταιριών του Ιδιωτικού Τομέα στους Δημόσιους Διαγωνισμούς. Από πλευράς Γενικής Γραμματείας Εμπορίου αναλύθηκε η σημασία του Ενιαίου Συστήματος Κρατικών Προμηθειών. Από πλευράς των στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου, τονίστηκε η ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως προς τη Νησιωτικότητά της. Δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα εξασφάλισης της δυνατότητας συμμετοχής με ίσους όρους των επιχειρήσεων των νησιών μας στους δημόσιους διαγωνισμούς που θα γίνουν με το ενιαίου σύστημα προμηθειών.

Πραγματοποιήθηκε επίσης Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στελεχών του Δημοσίου Τομέα με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Γενικής Δ/νσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλύθηκαν διεξοδικά θέματα όπως η Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε. καθώς και η Πολιτική Προμηθειών του Δημοσίου Τομέα των Κρατών Μελών. Επίσης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στην εφαρμογή Κριτηρίων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στους διάφορους τομείς (π.χ. κατασκευή δημοσίων έργων, φωτισμός δρόμων κ.λ.π.). Τέλος έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί σε ότι αφορά την εκπαίδευση και των άλλων στελεχών των Δημοσίων Φορέων των Νησιών μας που διενεργούν διαγωνισμούς προμηθειών και δημοσίων έργων.

Στα πλαίσια του Έργου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΠΤΑ Βορείου Αιγαίου θα διοργανώσουν τον επόμενο χρόνο ενημερωτικά σεμινάρια προς τα αρμόδια στελέχη των Δήμων, της Περιφέρειας και άλλων Δημοσίων Φορέων στο θέμα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Δημοσίων Προμηθειών

Μοιράσου το άρθρο!