Πολιτική

16/03/2016 - 17:36

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου για τον έλεγχο στη ΔΕΔΑΠΑΛ

Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο την αναμενόμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΔΑΠΑΛ (που ελέγχεται από την παράταξη Γαληνού) να ζητήσει έλεγχο των βιβλίων της εταιρείας από ορκωτούς λογιστές. Ο έλεγχος αυτός είχε εδώ και καιρό (κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ζητηθεί από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Καραγεωργίου.

 
Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυρατζής, είχε επίσης εδώ και καιρό διατυπώσει μια διαφοροποιημένη πρόταση, η οποία καταψηφίστηκε στην εν λόγω γενική συνέλευση της εταιρείας. Η πρόταση ζητούσε έλεγχο όχι από ορκωτούς λογιστές, αλλά από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Η καταψήφισή της δεν αποτελεί έκπληξη, ακριβώς επειδή ο έλεγχος αυτός είναι πολύ πιο σχολαστικός και ενδελεχής από αυτόν που τελικά αποφασίστηκε. Δεν μένει στην «επιφάνεια» των λογιστικών εγγραφών, αλλά προχωράει πολύ πιο βαθιά, στον τρόπο σύναψης των συμβάσεων, τους κανονισμούς δημοσιότητας των προκηρύξεων, σε όλα τα θέματα τα σχετικά με τη διοίκηση και διαχείριση μια δημόσιας επιχείρησης, βάσει του καταστατικού της.
 
Δεν είναι λοιπόν διόλου παράξενη η απόρριψη της πρότασης από την γενική συνέλευση της ΔΕΔΑΠΑΛ, που όπως είπαμε ελέγχεται από τη Δημοτική Αρχή Γαληνού. Μια Δημοτική Αρχή που προσπαθεί εδώ και καιρό να μειώσει τη σημασία του σοβαρότατου αυτού θέματος (το οποίο ερευνά και ο εισαγγελέας) και να το κλείσει. Επιλέγει λοιπόν έναν επιφανειακό έλεγχο παρά μια πιο ενδελεχή έρευνα που θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει μια και καλή,Anchor το πέρα από κάθε αμφιβολία θολό τοπίο γύρω από τη διαχείριση της ΔΕΔΑΠΑΛ.
 
Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» στηρίζουμε σταθερά και απόλυτα την πρόταση Κυρατζή για διαχειριστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και σκοπεύουμε να προβούμε σε οποιεσδήποτε ενέργειες απαιτούνται, προκειμένου αυτός να λάβει χώρα. Προκαλούμε δε και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν.
Η άσκηση της διοίκησης εκτείνεται πολύ παραπέρα από τις εγγραφές σε ένα λογιστικό «τεφτέρι».
 
Με εκτίμηση
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!