Πολιτική

14/03/2020 - 15:09

Κορονοϊός: Τα δέκα κατεπείγοντα μέτρα - Τ. Θεοδωρικάκος: Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας

Είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Είναι μια έκτακτη κρίση για την Ελλάδα, όπως και για όλον τον κόσμο και θα την αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απολύτως ενωμένοι. Δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Βασικός μας στόχος είναι να είμαστε όλοι εδώ, όταν τελειώσει αυτή η κρίση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 και στα ραδιόφωνα «Αθήνα 9,84» και «Πρώτο Θέμα FM».

 

«Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πρέπει να συμπεριφερθούμε με μεγάλη υπευθυνότητα όλοι για να την αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας έκκληση και στους πολίτες για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και των προφυλάξεων, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

 

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε δέκα καρεπείγοντα μέτρα που έχουν ληφθεί:

1. ‘Υστερα από αίτημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Αναστάσιο Βραδή, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

2. Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.

3. Δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους.

4. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

5. Επεκτείνεται σε συνεργασία με ΑΑΔΕ η δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.

6. Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.

7. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένου έργου και χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.

8. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.

9. Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.

10. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορονοϊό.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Μοιράσου το άρθρο!