Πολιτική

08/04/2019 - 12:46

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αγιάσου – Διακήρυξη αρχών και θέσεων – Οι πρώτοι 7 υποψήφιοι

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΑΓΙΑΣΟΥ

Για άλλη μια φορά ο λαός της Αγιάσου καλείται να αναδείξει με την ψήφο του την κοινοτική αρχή της επόμενης περιόδου (2019-2022).

Η Τοπική (Αυτό)διοίκηση σήμερα είναι ασφυκτικά ελεγχόμενη από την κεντρική εξουσία και λειτουργεί στη βάση ενός αντιδραστικού νομικού πλαισίου, που της στερεί τη δυνατότητα να παρέμβει ουσιαστικά για την επίλυση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων και την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αναγκάζεται να παίζει έναν άχαρο διαχειριστικό ρόλο, ρόλο εντολοδόχου της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, και να αποτελεί  γρανάζι του γραφειοκρατικού - διοικητικού μηχανισμού του κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στενά περιθώρια σε μια κοινοτική αρχή να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της και να δώσει σάρκα και οστά στα οράματά της.
Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α εξαιτίας της παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων της από το κράτος.
Ο θεσμός του «Καλλικράτη» την απαξίωσε ακόμα περισσότερο, αφού ακόμα και οι στοιχειώδεις αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στην κεντρική δημοτική εξουσία. Οι δήθεν ουσιαστικές αλλαγές που ευαγγελίζονται ότι φέρνει ο «Κλεισθένης» καθόλου δεν μεταβάλλουν την παραπάνω απελπιστική κατάσταση.
Για να πάει μπροστά ο τόπος πρέπει να σπάσει αυτό το κατεστημένο και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Γι’ αυτό, από τη μια μεριά χρειάζεται μαζική πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εξουσίας και της Ε.Ε. και από την άλλη πολλή δουλειά, ώστε να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες υπάρχουν.

Βασικοί άξονες της δουλειάς μας και στόχοι μας και για τη νέα τετραετία θα είναι:
α) Η εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των δημοτών με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων και προμηθειών (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση εσωτερικού και αγροτικού οδικού δικτύου κλπ)
β) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για να δοθούν λύσεις από την κεντρική δημοτική εξουσία και το Κράτος σε σοβαρά προβλήματα του χωριού μας, η αντιμετώπιση των οποίων ξεφεύγει από τις περιορισμένες αρμοδιότητες της Κοινότητας μας (πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και αμέριστη στήριξη των αγώνων των εργατών, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών κλπ, φορολογική ελάφρυνση των δημοτών, εκπόνηση μελετών και εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής με ένταξη και χρηματοδότηση τους από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα, αξιοποίηση της κοινοτικής περιουσίας και πολυμέτωπος αγώνας για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της σεβαστής σχολικής μας περιουσίας, αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, κλπ).
γ) Η υποστήριξη του έργου του πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων της Αγιάσου.
δ) Η ενημέρωση – δραστηριοποίηση των δημοτών ώστε να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων και συμμέτοχοι στις προσπάθειες επίλυσής τους.
ε) Η δημιουργική αξιοποίηση του έμψυχου επιστημονικού δυναμικού του τόπου, που σήμερα εργάζεται εντός και εκτός Αγιάσου.
στ) Η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με άλλους ΟΤΑ, τόσο της Περιφέρειάς μας όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας, για την επίτευξη λύσεων σε κοινά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε. και πάλης για την ανάσχεση – ανατροπή τους, μιας και θεωρούμε την Τ.Α βασικό μετερίζι κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Με αυτές τις βασικές θέσεις απευθυνόμαστε και πάλι στους συνδημότες μας και τους ζητάμε την ψήφο τους στις φετινές δημοτικές εκλογές. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζεται διαχρονικά από το ΚΚΕ και αναδείχτηκε πολλές φορές στην τοπική δημοτική εξουσία με την ψήφο της λαϊκής πλειοψηφίας.
Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας αποτελούν ένα μείγμα παλιών έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών, που συνέδεσαν το όνομά τους με ένα τεράστιο έργο που επιτελέσθηκε την περίοδο 2003-2010, και νέων, που κόντρα στις αντίξοες σύγχρονες συνθήκες επέλεξαν να μείνουν βράχοι ριζιμιοί στη γενέτειρά τους και να παλέψουν από διάφορες θέσεις για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων του. Υποψηφίων που συνδυάζουν την πείρα και τη γνώση με τη φρεσκάδα και την όρεξη για δουλειά, που έχουν πλούσια συνδικαλιστική δράση και που εκπροσωπούν την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες.

Οι πρώτοι εφτά υποψήφιοι είναι οι παρακάτω:


1. Χατζηπαναγιώτης Χρύσανθος του Χριστόφα. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην Λυκειάρχης Αγιάσου, συνδικαλιστής για πολλά χρόνια στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ΕΣΑΚ-Σ. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ των ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Κιάτου. Έχει πολύχρονη ενεργό συμμετοχή σε δημοτικές κινήσεις του Περιστερίου και των Γλυκών Νερών Αττικής, όπου ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Διατέλεσε Δήμαρχος Αγιάσου την περίοδο 2003-2010 και επί δημαρχίας του έγινε πολυδιάστατο έργο.


2. Κυπριωτέλλης Βασίλειος του Παναγιώτη. Συνταξιούχος αγρότης, αγροτοσυνεταιριστής. Έκανε 26 χρόνια μετανάστης στη Γερμανία, όπου δούλεψε ως βιομηχανικός εργάτης και ελεύθερος επαγγελματίας. Για 16 συνεχή χρόνια ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας του Βέτσλαρ. Επί σειρά ετών είναι μέλος του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάσου. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου και έχει κατ’ επανάληψη εκλεγεί αντιπρόσωπος στα δευτεροβάθμια αγροτο-συνεταιριστικά όργανα. Μεγάλες υπηρεσίες προσέφερε στο χωριό μας την περίοδο 2003-2010 ως Αντιδήμαρχος Αγιάσου, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας, εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας και εκτέλεσης μικροέργων.


3. Κορομηλάς Παναγιώτης του Δημητρίου. Εργάτης στα «Χυτήρια Λέσβου». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Λαμίας και πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Έχει από παιδί έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας (διατέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ του Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου σε τρεις διαδοχικές θητείες, Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Αγιάσου «Αναγέννηση» και σήμερα είναι ενεργός καρναβαλιστής και δραστήριο μέλος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»).


4. Ψαρρός Ιγνάτιος του Ιωάννη. Φοιτητής του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης. Σήμερα κάνει την πρακτική του άσκηση ως συμβασιούχος διοικητικός υπάλληλος στη Δ.Κ. Αγιάσου του Δήμου Λέσβου.


5. Καλατζής Γρηγόριος του Παναγιώτη. Αυτοκινητιστής.


6. Λεβέντη Μαρία του Γεωργίου. Αγρότισσα. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αγιάσου με τη «Δημοκρατική Αγιάσο» το 2006.


7. Δελόγκου Αγάβη του Γεωργίου. Τέως καταστηματάρχης υγειονομικού ενδιαφέροντος και σήμερα αγρότισσα.

 

-----------

φωτογραφία Κώστας Σταματέλλης

Μοιράσου το άρθρο!