Πολιτική

30/12/2020 - 16:23

Νότης Μηταράκης: το 2020 ορόσημο για το μεταναστευτικό - το 2021 οι νέες δομές - στηρίζουμε τα νησιά του Β. Αιγαίου

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ν. Μηταράκη

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπου μαζί με τις ευχές για το νέο έτος, περιγράφει το απερχόμενο 2020 ως «μια χρονιά ορόσημο » για το μεταναστευτικό.

 

Φίλες & Φίλοι,

Το 2020 μας αφήνει με σκέψεις δύσκολες, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, χάσαμε ανθρώπους, ζούμε ακόμα με ασφυκτικούς περιορισμούς.

Η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού αφήνει βαθύ το σημάδι της στη χρονιά που φεύγει, είναι ωστόσο θετικό ότι ο εμβολιασμός ξεκίνησε και είναι πλέον ορατό το τέλος της πανδημίας.

Υποδεχόμαστε το 2021 με αισιοδοξία, σιγουριά και πίστη ότι η επανεκκίνηση για την οικονομία μας και την κοινωνία είναι κοντά και θα εδραιώσει τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Κρατάμε στη μνήμη μας τις εικόνες που μας πόνεσαν.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός και ενωμένοι οι Έλληνες ανακτάμε τη θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στο Μεταναστευτικό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το 2020 καταγράφηκε ως μία χρονιά - ορόσημο.

Η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, χάρη στην σκληρή δουλειά όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και όλων των συνεργατών μας, αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στην προσδοκία και τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Η μεγάλη μείωση των ροών, η επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων ασύλου, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, άλλαξαν ουσιαστικά και δραστικά την εικόνα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Και δημιούργησαν τη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας στην ΕΕ, σε ισότιμη βάση και ισχυρό λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο υπουργείο σχεδόν από το μηδέν. Έναν κρατικό οργανισμό, επαρκώς στελεχωμένο, με σαφείς αρμοδιότητες και υπηρεσίες, αποτελεσματική λειτουργία και - υλοποιώντας έναν στόχο ετών – μία στέγη για όλους. Το κτίριο Κεράνη.

Ανακτήσαμε τον έλεγχο, αναλάβαμε την υλοποίηση προγραμμάτων όπως π.χ. το Εστία και είμαστε σε θέση, μέσα στο 2021, να αναλάβουμε όλες τις υπηρεσίες.

Υλοποιούμε πλέον το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, μεταφέραμε όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καταργήσαμε, μετά από 21 χρόνια, τη ντροπή της κράτησής τους στα αστυνομικά τμήματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που σήκωσαν άδικα και δυσανάλογα το βάρος μίας ευρωπαϊκής και όχι μόνο ελληνικής κρίσης, με έμπρακτες αποζημιώσεις και έργα πνοής.

Και με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα πνοής, στις απαραίτητες υποδομές για την οικονομική ανάπτυξη. Προχωρώντας αυτά τα έργα που έμειναν για χρόνια στα συρτάρια. Με ορατά τα εργοτάξια το 2021.

Μέσα στη χρονιά που ξεκινά, το 2021, θα τελειώσουν και θα παραδοθούν επίσης όλες οι νέες δομές. Τερματίζοντας την μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι πόλεις και τα χωριά μας. Προσφέροντας ασφάλεια σε όλους.

Το 2021 θα είναι η χρονιά – ξεκίνημα της νέας εποχής στο Μεταναστευτικό, για τα νησιά μας και για τη χώρα.

Μίας νέας εποχής με βασικά χαρακτηριστικά την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης,

την ομαλή ένταξη, όσων επιθυμούν & δικαιούνται, στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Στον ίδιο σωστό δρόμο, με την ίδια συστηματική δουλειά και αισιοδοξία θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και το 2021 θα είναι η χρονιά – ξεκίνημα που χρειάζεται η Ελλάδα, για να αφήσει οριστικά πίσω το παρελθόν και να πάει επιτέλους μπροστά.

Θερμές ευχές, για μια χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Μια χρονιά αισιόδοξη και παραγωγική.

Χρόνια πολλά!

 

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Υπουργου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Posted by Lesvosnews.net on Wednesday, December 30, 2020

Μοιράσου το άρθρο!