|

Ο Κώστας Μουτζούρης αλλάζει το Πλωμάρι !

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Πακέτο έργων 18 εκατομμυρίων ευρώ στο Πλωμάρι

Τα έργα που εκτελούνται αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί για το Πλωμάρι παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, πλαισιωμένος από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής.

Όπως τόνισε, το Πλωμάρι αποτελεί μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή που χρειάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις σε υποδομές και τουρισμό, επισημαίνοντας ότι τα έργα που υλοποιούνται ή δρομολογούνται στην περιοχή ανέρχονται συνολικά σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.

Άμεση επαναλειτουργία του φράγματος Σεδούντα

Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του φράγματος Σεδούντα, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε, παρουσιάστηκε πρόβλημα στη γεωμεμβράνη, το οποίο αντιμετωπίζεται άμεσα με την άφιξη νέων υλικών από την Αθήνα και εξειδικευμένου συνεργείου.

Στόχος είναι μέσα στην εβδομάδα να αποκατασταθεί η λειτουργία του έργου, καθώς, όπως σημείωσε, το Πλωμάρι δεν μπορεί να περάσει ξανά προβλήματα υδροδότησης.

Υπογραφή σύμβασης για την παράκαμψη προς Άγιο Ισίδωρο

Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της παράκαμψης προς τον Άγιο Ισίδωρο, παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη για εγκαίνια έργων υγείας.

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους που διατέθηκαν μετά τον σεισμό, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Παρεμβάσεις σε ναό, πάρκινγκ και επαναχάραξη αιγιαλού

Στο άμεσο πρόγραμμα εντάσσεται και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, με προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την Αρχαιολογία.

Παράλληλα, δρομολογείται η δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης πίσω από την παραλιακή ζώνη, σε έκταση περίπου δύο στρεμμάτων, που θα εξυπηρετεί έως 50 οχήματα.
Το έργο, ύψους περίπου 70.000 ευρώ, εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, μετά την επαναχάραξη του αιγιαλού.

Σχεδιασμός παράκαμψης Πλωμαρίου για τουριστικά λεωφορεία

Η Περιφέρεια επαναφέρει τη μελέτη παράκαμψης του Πλωμαρίου, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν την περιοχή τουριστικά λεωφορεία.
Ο σχεδιασμός αφορά τον άξονα από Σελάδι και Μεγαλοχώρι, με στόχο τη σύνδεση της Αγιάσου με το Πλωμάρι και την ενίσχυση του θρησκευτικού και παραθεριστικού τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «δεν έχει νόημα να βελτιώνονται οι δρόμοι προς Αγιάσο και Μεγαλοχώρι, αν δεν μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει εύκολα στο Πλωμάρι».

Παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία και έργα προς Μελίντα – Κρυφτή

Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για παρεμβάσεις σε σημεία του δρόμου Πλωμάρι – Μελίντα, όπου καταγράφονται κατολισθήσεις.
Στην πρώτη φάση θα γίνουν εργασίες σε πέντε σημεία για την ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Παράλληλα, δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του δρόμου από τη Μελίντα προς την Παναγιά Κρυφτή, με δημιουργία χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσκυνητών.

Για το σημείο όπου υπάρχει μεγάλος βράχος, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κατασκευαστεί σήραγγα, αλλά ο δρόμος θα παρακάμπτει το εμπόδιο, διατηρώντας και τη θέα προς τη θάλασσα.

Ζήτημα λειτουργίας της πύλης εισόδου Πλωμαρίου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε και το θέμα της πύλης εισόδου του Πλωμαρίου, με τοπικούς παράγοντες να επισημαίνουν ότι η λειτουργία της έχει ουσιαστικά παγώσει, καθώς τα περισσότερα δρομολόγια κατευθύνονται προς τη Μυτιλήνη.

Ζητήθηκε ενίσχυση των δρομολογίων προς το Πλωμάρι, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

«Κέντρο εξελίξεων το Πλωμάρι»

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι το Πλωμάρι πρέπει να αποτελέσει «κέντρο των εξελίξεων» για τη νότια Λέσβο, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να επενδύει σε έργα που ενισχύουν τις υποδομές, την προσβασιμότητα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις