Πολιτική

12/10/2011 - 13:33

Ο Σ. Γαληνός απαντάει στις δηλώσεις του Ν. Σηφουνάκη για τον ιερέα της Λήμνου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Πίστευα και πιστεύω, ότι το απόφθεγμα του Βολταίρου «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες» συνοψίζει την πεμπτουσία των πρακτικών που συνιστούν το δημοκρατικό ήθος.

Αντίστοιχα πιστεύω ότι τακτικές του τύπου «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» που αποσκοπούν να φιμώσουν ένα άτομο ή μια ομάδα, αποτελούν δείγματα μίας αυταρχικής-αντιδημοκρατικής αντίληψης.

 Πιστεύω, επίσης, ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε συνειδητού δημοκράτη να υπερασπιστεί τον κάθε συμπολίτη του, που προσπαθούν να του στερήσουν το δικαίωμα του λόγου. Ιδιαίτερα όταν αυτός που προσπαθεί να τον φιμώσει είναι ως Υπουργός ένας σκληρός εξουσιαστής που ασκεί όλη την δύναμη που του παρέχει η κρατική εξουσία για να θυματοποιήσει τον ανυπεράσπιστο πολίτη.

Νοιώθω λοιπόν υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ δημόσια και με  όλες μου τις δυνάμεις, εδώ, στην αίθουσα του κοινοβουλίου ή όπου αλλού χρειαστεί τον ιερέα της Λήμνου π. Νικόλαο Καλογιάννη από την ανοίκεια βάναυση και  αντιδημοκρατική επίθεση που δέχτηκε από τον  Βουλευτή Λέσβου και Υπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίο  τιμώ και σέβομαι αλλά δεν του αναγνωρίζω την αρμοδιότητα να καθορίζει στην δημοκρατία μας και στην κοινωνία μας το ποιος θα μιλάει και τι θα λέει, όπως δεν την αναγνωρίζω και σε κανέναν άλλο.

Προς υπεράσπιση του π. Καλογιάννη οφείλω να πω ότι:

1)   Η συνταύτιση του με «ακροδεξιούς κύκλους της ιεραρχίας» είναι αυθαίρετη και δεν συνάγεται από το εν γένει ήθος και δράση του ιερέα, ούτε από την εικόνα που έχει στην τοπική κοινωνία.

2)   Ταμπέλες με αρνητική φόρτιση όπως «ακροδεξιός»,  χρησιμοποιεί, για να χτυπήσει έναν άνθρωπο, όποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άποψη του άλλου με λογικά επιχειρήματα.

3)   Ο λόγος του ιερέα δεν ήταν με την στενή έννοια πολιτικός, δηλαδή κομματικός. Ήταν εθνικός. Η αντίθεση σε αυτό που υφίσταται η χώρα μας την τελευταία διετία, έχει ξεπεράσει προ πολλού το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

4)   Η μνήμη των ιστορικών γεγονότων μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για να προβληματίζει και να διδάσκει για τις σύγχρονες καταστάσεις. Σήμερα που ο λαός μας έχει φτάσει στα όριά του και η κοινωνία μας καταρρέει, είναι πολύτιμο το μήνυμα που μας διδάσκουν τα Ελευθέρια, ότι η πατρίδα και η ελευθερία θέλουν σκληρούς αγώνες και θυσίες.

5)   Ο π. Καλογιάννης δεν είναι διπλοθεσίτης, είναι ιεροδιδάσκαλος. Οι ιεροδιδάσκαλοι ασκώντας παράλληλα τα λειτουργήματα του ιερέα και του δασκάλου παίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική καθοδήγηση και στο υψηλό φρόνημα του λαού μας. Λαμβάνουν τον μισθό του δασκάλου ενώ από το μισθό του εφημέριου λαμβάνουν το βασικό μειωμένο κατά 70% χωρίς τα άλλα επιδόματα. Ας ψάξει ο κ. υπουργός αλλού για να βρει διπλοθεσίτες.

------------------------ βλέπε σχετικό σύνδεσμο Lesvosnews : Σκληρή ανακοίνωση Σηφουνάκη εναντίον “ακροδεξιού” και “διπλοθεσίτη” ιερέα στη Λήμνο

Μοιράσου το άρθρο!