Πολιτική

26/10/2012 - 09:57

Παρέμβαση Π.Βογιατζή για το λιμένα Σιγρίου

Παρέμβαση Π.Βογιατζή για το λιμένα Σιγρίου

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε.», κ. Ιωάννη Τσακλίδη, σχετικά με την κατασκευή του λιμένα Σιγρίου Λέσβου.

 

Ο Βουλευτής, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, πως:

 

«Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την κατασκευή του λιμένα Σιγρίου, περιλαμβάνει την κατασκευή κρηπιδώματος για τη πρόσδεση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων, τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου και την κατασκευή μόλων προστασίας για το Αλιευτικό Καταφύγιο.

Με βάση την επιλεξιμότητα για τη χρηματοδότηση των έργων που περιλαμβάνονται στη μελέτη, από το Μάρτιο του 2009 ως Νομάρχης Λέσβου, είχα επισημάνει προς το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου ότι θα πρέπει να συνταχθούν 2 διακριτά τεύχη δημοπράτησης. Το ένα θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατασκευή του κρηπιδώματος και τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου, έργα που είναι επιλέξιμα να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013» και το δεύτερο την κατασκευή των μόλων προστασίας του Αλιευτικού Καταφυγίου, το οποίο είναι επιλέξιμο και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία 2007 – 2013». Για τα δύο αυτά τμήματα του έργου, όπως είχε συμφωνηθεί τότε, θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ξεχωριστή χρηματοδότηση και να δημοπρατηθούν ως ένα ενιαίο έργο.

Σήμερα, και ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων προκειμένου να ενταχθεί επιτέλους και να ξεκινήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για τη Λέσβο, ενημερώθηκα και από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ότι προωθείται η κατασκευή μόνο του κρηπιδώματος και η διαμόρφωση του χερσαίου χώρου, αφήνοντας σε επόμενη φάση το έργο της κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου.

Αν πράγματι υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός, τότε δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τμήμα του Αλιευτικού Καταφυγίου θα καθαιρεθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του κρηπιδώματος και κυρίως το γεγονός ότι το Αλιευτικό Καταφύγιο εξυπηρετεί τις ανάγκες αρκετών ψαράδων που ζουν και εργάζονται μόνιμα στο Σίγρι, φιλοξενεί δε τη χειμερινή περίοδο περισσότερα από 40 σκάφη, ενώ τη θερινή περίοδο περισσότερα από 100 σκάφη».

 

Προκειμένου λοιπόν, να αποφευχθεί η αποσπασματική κατασκευή του έργου, ο Βουλευτής, ζητά από τον Πρόεδρο της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.», ως καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για την κατασκευή του λιμένα Σιγρίου, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθ. αριθ. Δ1/ο/3141/01-09-2010, τα ακόλουθα:

 

«Σας ζητώ να προγραμματιστεί η ενιαία δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, αφού εξασφαλιστεί προηγουμένως η χρηματοδότηση του, τόσο από το Ε.Π. ‘Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013’, όσο και από το Ε.Π. ‘Αλιεία 2007-2013’. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σύγχρονες, λειτουργικές και ολοκληρωμένες λιμενικές υποδομές στο Σίγρι, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη δυτική πύλη της Λέσβου και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και του νησιού».

 

Την εν λόγω επιστολή, ο Βουλευτής, κοινοποίησε επίσης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Αθανάσιο Γιακαλή, και τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, κ. Κωνσταντίνο Κορδώνη.

Μοιράσου το άρθρο!