Πολιτική

24/03/2012 - 20:02

To πλοίο "Ταξιάρχης" προσωρινή λύση για τη Λήμνο

Την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, ο Πρόεδρος των αυτοκινητιστών Λήμνου, κ. Νικόλαος Ζαΐμης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, κ. Αντώνης Καραγιάννης και ο νομικός σύμβουλος κ. Δρακόπουλος συμμετείχαν σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας,  με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας κ. Νικόλαο Λίτινα, τον κ. Στεργιόπουλο, εκπρόσωπο της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κας. Διαμαντοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ και Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, λόγω υποχρεώσεων παρουσίας του στη Βουλή, παρενέβη τηλεφωνικά κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήθηκε, το Υπουργείο να διασφαλίσει κατ’ ελάχιστο μία (1) προέκταση δρομολογίου του πλοίου «Μυτιλήνη» από Πειραιά – Χίο – Μυτιλήνη για Λήμνο και δρομολόγηση οχηματαγωγού RO-RO για απευθείας σύνδεση της Λήμνου με την Αττική, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και ιδίως η διάθεση των αμνοεριφίων, μέχρι την 31η Μαρτίου.

Από 1ης Απριλίου το πλοίο «Ταξιάρχης» επανέρχεται στη γραμμή της κύριας σύμβασης, δηλαδή στην γραμμή Λαυρίου – Αγίου Ευστρατίου – Λήμνου – Καβάλας και το πλοίο «Μυτιλήνη» θα εξυπηρετεί τη 2η άγονη γραμμή που συνδέει τη Λήμνο με την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο προς την εταιρεία προκειμένου να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα δρομολόγια  των πλοίων για την περίοδο του Πάσχα, αφού κάθε μέρα καθυστέρησης πλήττει τον τουρισμό του νησιού μας.

Τέλος αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η επίσημη απάντηση του Υπουργείου στην επιστολή του Δημάρχου Λήμνου προς την Υπουργό κα. Διαμαντοπούλου σχετικά με τα αίτια των καθυστερήσεων του «Aqua Maria» το προηγούμενο διάστημα, μέχρι την δήλωση βλάβης στο λιμάνι της Μύρινας και την διακοπή των δρομολογίων.

Στη διάρκεια της συζήτησης και μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Λήμνου, κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, διαπιστώθηκε ότι, στο προς κατάθεση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για δυνατότητα νέας παράτασης στην υποχρέωση που είχαν οι εταιρείες  για αντικατάσταση των παλαιών πλοίων  με νεώτερα.

Τονίστηκε με έμφαση  προς κάθε κατεύθυνση, προς την ηγεσία του Υπουργείου, προς τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νίκο Σηφουνάκη, προς τον παριστάμενο βουλευτή Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, και προς τον παριστάμενο εκπρόσωπο της κας. Διαμαντοπούλου κ. Στεργιόπουλο, ότι ενδεχόμενη ψήφιση τέτοιας διάταξης αποτελεί εμπαιγμό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

Ο Δήμαρχος Λήμνου, σημείωσε, ότι θεωρεί αυτονόητο, πως οι πολιτικές δυνάμεις που δεσμεύθηκαν, σε προηγούμενες συναντήσεις  με την επιτροπή, για νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει τη δρομολόγηση αποκλειστικά πλοίων 4ης κατηγορίας στις γραμμές της Λήμνου, θεωρείται ότι ισχύει και αναμένουμε να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Μοιράσου το άρθρο!