Πολιτική

06/12/2011 - 14:29

Ποιοι «ωφελούνται» από το ναυάγιο στην επιλογή Συμπαραστάτη στα νησιά μας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το ναυάγιο του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (στους Δήμους) και το Συμπαραστάτη του Πολίτη (στη Περιφέρεια) στο Βορ. Αιγαίο. Ποιοι «ωφελούνται» από το ναυάγιο στην επιλογή Συμπαραστάτη στα νησιά μας;

Φτάνουμε στον ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη και δυστυχώς ένα από τα σημαντικά σημεία της μεταρρύθμισης αυτής φθίνει και εκφυλίζεται, μέσα από την απαξίωση του από την περιφερειακή αλλά και τις δημοτικές αρχές σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Αναφερόμαστε στο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (στους Δήμους) και το Συμπαραστάτη του Πολίτη (στην Περιφέρεια).

Ο θεσμός – ένα από τα λίγα θετικά και καινοτόμα σημεία του Καλλικράτη – κινδυνεύει να ναυαγήσει ήδη στο ξεκίνημα, καθότι δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και το ενδιαφέρον για την επιτυχία του. Ενώ έχει εκπνεύσει προ πολλού η προθεσμία για την επιλογή από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια του «Συμπαραστάτη του δημότη/πολίτη και της επιχείρησης» αντίστοιχα, αναδεικνύονται δυστυχώς απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς πουθενά σε όλο το Βόρειο Αιγαίο δεν έχει εκλεγεί Συμπαραστάτης.

 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τα Δημοτικά αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, οδήγησε το θεσμό στις καλένδες, απαξιώνοντας τον και στερώντας αφενός μεν τη δυνατότητα από τους Συμβούλους να αξιολογήσουν αν ο/η υποψήφιος/α μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες και στο ρόλο όπως περιγράφεται στο νόμο ενώ η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείτο από τον νόμο δεν επιτεύχθηκε πουθενά και αντί να γίνει προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης στην επιλογή του πλέον κατάλληλου, προτιμήθηκε να τεθεί το θέμα στο «ράφι».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αξιώσεις εναντίον των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να απευθύνονται στην ήδη ασθμαίνουσα από φόρτο εργασίας Δικαιοσύνη, όπου θα περιμένουν αρκετά χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό, ή στο Συνήγορο του Πολίτη στην Αθήνα με μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση των ζητημάτων, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιλαμβάνεται διαφορών εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες, αλλά ούτε και εάν είναι εκκρεμείς στην Δικαιοσύνη. Εάν υπήρχε Συμπαραστάτης στα νησιά μας, θα είχε υποχρέωση να κλείσει τα αιτήματα των πολιτών το αργότερο εντός 30 ημερών (όπως αναφέρει ο Καλλικράτης). Ποιοι «ωφελούνται» λοιπόν από την απουσία του Συμπαραστάτη?

Δυστυχώς η εκτεταμένη κακοδιοίκηση που ισχύει στην αυτοδιοίκηση, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στις αναφορές των δημόσιων ελεγκτικών οργάνων, αλλά και η καχυποψία που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθιστούν απαραίτητη τη λειτουργία θεσμών τους οποίους ο πολίτης να μπορεί να εμπιστεύεται και να τους αξιοποιεί προς αποκατάσταση της όποιας παρατυπίας, παρανομίας και αδικίας.

Γι όλα όσα προαναφέραμε, ζητάμε από τους Δημάρχους των νησιών μας αλλά και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή Συμπαραστάτη, επιδιώκοντας στην πράξη την απαραίτητη συναίνεση στην επιλογή των κατάλληλων για να εκπροσωπήσουν τους πολίτες στην κρίσιμο αυτή θέση. Εάν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουν θεσμούς καινοτόμους, αμερόληπτους και διαφανείς,  ικανούς να υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη, όπως ισχυρίζονται, θα πρέπει όχι μόνο να το ευαγγελίζονται και να το διατυμπανίζουν, αλλά και να το επιδιώκουν στην πράξη.

Μοιράσου το άρθρο!