Πολιτική

08/05/2020 - 15:27

Στα μουλωχτά και με συνοπτικές διαδικασίες εντείνoυν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Στα μουλωχτά και με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα στις ειδικές συνθήκες που λειτουργεί το Κοινοβούλιο λόγω της πανδημίας, ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο το οποίο θα εντείνει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία κλειστών «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Σε αυτά τα κέντρα-φυλακές θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.

Το δικαίωμα στο άσυλο περιορίζεται ακόμα περισσότερο με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών, μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης και άλλα εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό πως για τα ανήλικα προσφυγόπουλα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το χρόνο της πανδημίας για να λάβει μέτρα απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών, έφτιαξε ένα νομοσχέδιο ακόμα πιο κατασταλτικό, το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό τους στα νησιά και συνολικά στη χώρα. Όπως είπε, το σχέδιο νόμου βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια, ώστε να γίνεται συνεχώς δυσκολότερη η απόδοση του δικαιώματος διεθνούς προστασίας. Με αφορμή, δε, τα λόγια της κυβέρνησης ότι στόχος της είναι να κάνει ακόμα πιο αβίωτο το βίο των ανθρώπων αυτών, για να πάψει να είναι η χώρα ελκυστικός προορισμός, σημείωσε: «Τι λέτε, δηλαδή, ότι το αίσχος της Μόριας και της ΒΙΑΛ θα δείχνει παράδεισος μπροστά στα κέντρα-φυλακές που θέλετε να κάνετε;».

Υπογράμμισε επιπλέον πως με το νομοσχέδιο «επιχειρείται ουσιαστικά ένα είδος ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Ασύλου, με ιδιώτες νομικούς να ετοιμάζουν τις αποφάσεις ή τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα δουλεύει χωρίς ωράριο με στοχοθεσία», δηλαδή «στρώνετε το δρόμο για βιομηχανία απορριπτικών αποφάσεων». Αντίστοιχα, στη διαδικασία των προσφυγών «διαμορφώνονται τέτοια εμπόδια (προθεσμίες, πλασματική επίδοση, στέρηση νομικής συνδρομής), ώστε να γίνεται όλο και πιο εύκολο να απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου για διαδικαστικούς λόγους και όχι γιατί πράγματι έχουν κριθεί στην ουσία τους».

Μια άλλη πλευρά που έθεσε είναι ότι καταργείται, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-1-2020, η δυνατότητα που υπήρχε  να δοθεί άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε ευάλωτες ομάδες, ανήλικα ή για την προστασία της οικογενειακής ζωής, σε όσους έχει απορριφθεί τελεσίδικα η αίτηση διεθνούς προστασίας. «Δημιουργείτε στρατιά ανθρώπων χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, έρμαια σε κάθε λογής εκμετάλλευση. Κι αυτό μπορεί να αφορά και ανήλικα παιδιά έξω από κάθε δομή προστασίας. Αυτός είναι ο ανθρωπισμός του πολιτισμένου κόσμου», είπε. Ταυτόχρονα «γενικεύεται η κράτηση, για όλους όσοι βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής, η οποία μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει και το ανώτατο όριο των 18 μηνών, που προβλέπεται για υπόδικους εγκληματίες», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας πως «απ’ αυτή τη διαδικασία δεν εξαιρούνται ούτε τα ανήλικα παιδιά, ασυνόδευτα ή και με τις οικογένειές τους».

Ο λαός να αντιπαλέψει την εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως την ίδια στιγμή που ορθώνονται τείχη και κέντρα κράτησης για τους ξεριζωμένους, διευκολύνονται με μια σειρά ρυθμίσεις οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές για να αποκτήσουν άδειες διαμονής και χρυσές βίζες.

Επίσης, χαρακτήρισε εμπαιγμό «το πυροτέχνημα της κυβέρνησης για το μητρώο ελέγχου των ΜΚΟ, αφού το κρίσιμο που ούτε η σημερινή καταγραφή της ΝΔ θα λύσει, όπως δεν έλυσε  και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιλογή να παραδίδονται τέτοιοι ευαίσθητοι τομείς στις ΜΚΟ που θα έπρεπε να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους». Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με υποχρέωση μάλιστα καταστροφής εντός εξαμήνου όλων των αποδεικτικών εγγράφων, ανέφερε πως «είναι αποκαλυπτική για τη γενικότερη λογική της αντιμετώπισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού κυρίως ως ζήτημα ασφαλείας» και «συνδέεται με την κλιμάκωση της καταστολής, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής, με την πρόσκληση των ομάδων επέμβασης του ΝΑΤΟ και της FRONTEX», δηλαδή με «μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και τώρα την απογειώνει η ΝΔ».

Όπως είπε, «ενάντια σ’ αυτές τις επικίνδυνες επιλογές πρέπει να στρέψει την πάλη του ο ελληνικός λαός, απ’ αυτές κινδυνεύει και όχι από ταλαιπωρημένα και ξεριζωμένα γυναικόπαιδα». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να ζητήσει την κατάργηση και όχι την εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που μετέτρεψε τα νησιά μας σε κολαστήρια. Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου».

Μοιράσου το άρθρο!