Πολιτική

10/05/2023 - 12:40

Συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στη Λέσβο με ομιλίες, περιοδείες και συσκέψεις

Το Σάββατο, 6 Μάη έγινε ομιλία στην Ερεσό. Χαιρέτησε η Μαρία Κομνηνάκα και μίλησε ο Σταύρος Μαντατής.

Ο Σταύρος Μαντατής, που είναι νέος αγρότης, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ερεσό καυτηριάζοντας τις επισκέψεις στα χωριά των βουλευτών των άλλων κομμάτων με τους στοίχους από  το τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου, «γεια και χαρά σας βρε πατριώτες»: «Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό βόλτες από κει και από δω, μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες, θα γίνει αύξηση τιμής των προϊόντων, θα αυξηθούν και οι συντάξεις των γερόντων, νοσοκομεία θα σας χτίσουμε οι εκλογές ζυγώνουν….»  Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε «ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, την επομένη μέρα η αγροτιά θα έχει ξανά μπροστά της:

  • Τη συνέχιση των παλιών και λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ…
  • Τις χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία  των παραγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων – μαζί και το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», που έχουν ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην πουλά αλλά να παραδίδει στον έμπορο τη σοδειά του, χωρίς να γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί…
  • Το υπέρογκο  κόστος παραγωγής, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Τη συνέχιση της αισχρής κοροϊδίας με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, αφού ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά μας για την ασφάλιση της παραγωγής, είτε τις αρνείται παντελώς, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του, ή προσφέρει λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης, κι αυτά με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».

Και κάλεσε «τον εργάτη, τον αγρότη, αλλά και κάθε νέο παιδί να σκεφτεί και να αποφασίσει με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στις κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μάη, ποιο Κόμμα ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στους αγώνες της αγροτιάς του νησιού μας, που στάθηκε στο πλευρό τους και πάλεψε μέσα και εξω από τη Βουλή για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. «Ήταν το ΚΚΕ» όπως τόνισε «και οι κομμουνιστές του νησιού μας που μπήκαν μπροστά» και ζήτησε να του δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

αα

«Γιατί το ΚΚΕ, με σημαία τις ανάγκες και το δίκιο του λαού, θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι εχθρική για το λαό. Ακριβώς γιατί θα είναι άλλη μια κυβέρνηση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχίζει να τσακίζει τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων.

Γιατί το ΚΚΕ θα φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας».

Και την Τρίτη, 9 Μάη, ο Σταύρος Μαντατής περιόδευσε σε Άντισσα και Σίγρι.

Την Κυριακή, 7 Μάη έγινε η θεματική εκδήλωση για τις Δομές Υγείας στον Πολιχνίτο, με ομιλητές τη Μαρία Κομνηνάκα, το Νάσο Γαλή – παθολόγο και το Γιάννη Συκά – επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου.

Η Μαρία Κομνηνάκα στην ομιλία της αναφέρθηκε στα ««άλλα Τέμπη» της ζωής μας».

«Και εδώ στη Λέσβο, οι μαζικότατες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν πήρανε τέτοια χαρακτηριστικά, να βάλουν στο επίκεντρο όλες αυτές τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα, που θέτουν σε κίνδυνο και θυσιάζουν τις ζωές μας.

            Μέσα σ’ αυτά τα «άλλα Τέμπη» κρατάει την πρωτοκαθεδρία ο πολύπαθος τομέας της δημόσιας υγείας, όπου δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με ευθύνη όλων όσων κυβέρνησαν διαδοχικά τη χώρα και ονειρεύονται «ξαναβαφτισμένοι» σε νεόκοπους σωτήρες να το κάνουν.

            Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Πολιχνίτο, μετά το θάνατο του μικρού Μιχαήλ και ενός ακόμα εργαζόμενου λόγω έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου. «Έχετε ήδη πληρώσει βαρύ φόρο αίματος» με την πολιτική αυτού του εχθρικού για το λαό κράτους, με την πολιτική του «πάμε κι όπου βγει» και στην Υγεία.

            Και βέβαια και γι’ αυτό το έγκλημα ουδείς δικαιούται να δηλώνει άγνοια…

σα

Δε δικαιούνται να δηλώνουν άγνοια, γιατί αμέσως μετά την τραγική απώλεια του μικρού Μιχαήλ καταθέσαμε και φέραμε για συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση κάλυψη με οδηγούς και διασωστικό πλήρωμα των ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι βάρδιες.

Όπως βέβαια και την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα απαράδεκτα για τον 21ο αιώνα περιστατικά, γονείς να περιμένουν στην ουρά με τα παιδιά τους για το πολυπόθητο ραντεβού στον παιδίατρο που κάνει guest εμφανίσεις μια φορά το μήνα και κάποιες φορές αυτά για διάφορους λόγους να αναβάλλονται ακόμα και για τον επόμενο μήνα. Λες και μπορεί το παιδί να περιμένει να αρρωστήσει με ραντεβού….

Είναι δυνατόν λοιπόν κανείς να μην οργίζεται, να μην επαναστατεί απέναντι σ’ αυτά τα συνεχόμενα εγκλήματα;

Όμως σ’ αυτό το ερώτημα, δώσατε κι εσείς εδώ οι κάτοικοι του Πολιχνίτου την ίδια ξεκάθαρη απάντηση.

Προχωρώντας στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα για τη διεκδίκηση της στελέχωσης του ΚΥ. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα και στα αποτελέσματα που μόνο αυτός μπορεί να έχει.

Και ναι θα έχει αποτελέσματα».

Και κάλεσε τους κατοίκους του Πολιχνίτου «να κάνετε και αυτό κριτήριο στο δρόμο προς τις κάλπες, γιατί ο καθένας πρέπει να κριθεί και για το κατά πόσο πάλεψε και υπηρέτησε τα συμφέροντα ασθενών και υγειονομικών ή τελικά υπηρέτησε τα μεγάλα συμφέροντα στην υγεία και ενός κράτους που και σ’ αυτό τον τομέα αποδεικνύεται εχθρικό για το λαό.

Σας καλούμε να δώσετε πολύ μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, όχι μόνο για να συνεχίσει ο λαός της Λέσβου να έχει εκπρόσωπο της δικής του φωνής μέσα στη Βουλή, αλλά για να βγει πολύ πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να κάνουμε πράξη αυτό που φοβούνται και το δείχνουν με όλους τους τρόπους και τις «κολεγιές» που ετοιμάζουν απέναντι στους κομμουνιστές σε Δήμους, εργατικά κέντρα κα.

Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δε δείχνει ανοχή αλλά καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Τη Δευτέρα, 8 Μάη έγινε  ομιλία στο Πλωμάρι. Χαιρέτησε η Μαρία Κομνηνάκα και μίλησε ο Γιάννης Ζαφειρίου.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου αναφέρθηκε στις καθημερινές συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τα μηνύματα που έρχονται από τα χωριά του νησιού μας, από τους εργασιακούς χώρους που έχουνε επισκεφθεί, και λένε ένα πράγμα: πως στις 21 Μαΐου, ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη, φέρνοντας το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά!

Ο λαός μας μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά διλήμματα, μπορεί να αχρηστεύσει τις παγίδες που του στήνουν, μπορεί να φτάσει στην κάλπη με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.

Και επισήμανε ότι «δε χρειάζεται να πούμε πολλά για να περιγράψουμε την κατάσταση των τελευταίων χρόνων στην οποία ζούμε. Οι δικές μας δυσκολίες είναι γνωστές, καθημερινές, από την ώρα που ξυπνάμε.

Από το άγχος για να βγει το μεροκάματο μέχρι το ράφι του σουπερμάρκετ, από την πληρωμή των λογαριασμών μέχρι το ενοίκιο, από το ραντεβού στο γιατρό μέχρι το φαρμακείο.

Και όταν ο μήνας φτάνει στα μισά, κάνουμε κουμάντο με τα ψίχουλα που έμειναν, μέχρι την επόμενη 1η. Πολλοί από μας έχουν χρέη, κινδυνεύει το σπίτι τους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ζουν με δανεικά».

Αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές μαζί με τους κατοίκους στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στα δυστυχήματα, στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις λέγοντας «οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ήμασταν πάντα εκεί, κερί αναμμένο δίπλα στον λαό. Δεν υπολογίσαμε κόπο, θυσίες και απαγορεύσεις.

Μαζί τα περάσαμε όλα και μείναμε δυνατοί».

Και έστειλε κάλεσμα στους κατοίκους να δυναμώσουν και σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ γιατί «μόνο η δύναμη του ΚΚΕ είναι το μέτρο της δύναμης που θα έχει ο λαός μετά τις εκλογές. Και ο λαός του νησιού μας, έχει κάθε συμφέρον να επανεκλέξει κομμουνιστή βουλευτή».

Τη Δευτέρα, επίσης, 8 Μάη έγινε περιοδεία και σύσκεψη με τη Νίκη Τσιριγώτη, στο Ίππειος, η οποία τόνισε ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα δυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες, που θα μπορούν πιο αποτελεσματικά να αναχαιτούν την ακόμα μεγαλύτερη αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται, που θα έχουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νέα γενιά στο πλευρό τους τούς κομμουνιστές μέσα και έξω από την βουλή να παλεύουν μαζί τους τα δίκαια αιτήματά τους για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Το πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στο νησί μας τις επόμενες μέρες

Στην Πέτρα, την Πέμπτη, 11 Μάη, η Μαρία Κομνηνάκα

Στον Παπάδο, την Παρασκευή, 12 Μάη, η Νίκη Τσιριγώτη.

Στο Μεσότοπο, το Σάββατο, 13 Μάη, ο Σταύρος Μαντατής.

Στο Μανταμάδο, την Κυριακή, 14 Μά

Μοιράσου το άρθρο!