Πολιτική

16/12/2015 - 21:25

Τάξη στα νεκροταφεία επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Λέσβου - Τιμοκατάλογος για κάθε χωριό

Τ

άξη στην αναρχία που επικρατεί γενικά στα κοιμητήρια που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου, επιχειρεί να βάλει η Δημοτική Αρχή, φέρνοντας προς συζήτηση και ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου της περασμένης Δευτέρας, τον κανονισμό λειτουργίας που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

 
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πρόεδροι των χωριών έχουν τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσουν για το θέμα των τελών που θα πληρώνονται από τους δημότες για τις περιπτώσεις αγοράς οικογενειακού τάφου, ή την πληρωμή τελών για τη διατήρηση οστεοφυλακίου κ.λπ.
 
«Ο κανονισμός αυτός περιλαμβάνει τις αρχές λειτουργίας των κοιμητηρίων και μέσα σε αυτές υπάρχουν τα τέλη που καθορίζονται από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν μπορούμε να βάλουμε το ίδιο τέλος για έναν οικογενειακό τάφο σε χωριό και το ίδιο τέλος για οικογενειακό τάφο σε μεγάλο κοιμητήριο της Μυτιλήνης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα ισχύοντα, έχουμε το δικαίωμα τριετούς ταφής που είναι 50 ευρώ, το δικαίωμα παράτασης το οποίο είναι 50 ευρώ για κάθε επιπλέον έτος και το τέλος παραχώρησης οικογενειακού τάφου που έχει διαμορφωθεί για την έδρα της Δημοτικής Ενότητας στο ποσό των 2.500 ευρώ, στις Δημοτικές Κοινότητες 1.500 ευρώ και στις Τοπικές Κοινότητες 1.000 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, πολλά περισσότερα μέσα στο νέο κανονισμό, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη και να τα χρεώσουμε. Το ύψος αυτών των τελών θα καθοριστεί με τη συμμετοχή και τη γνωμοδότηση των προέδρων των χωριών μας. Εφόσον ψηφιστεί ο γενικός κανονισμός, με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθοριστεί για κάθε χωριό ξεχωριστά το νέο τιμολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός αυτός θα ισχύει αποκλειστικά για τα κοιμητήρια που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου και όχι τα κοιμητήρια της Εκκλησίας ή των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων που έχουν ξεχωριστή διαχείριση».
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίες είχαν κυρίως διευκρινιστικό χαρακτήρα για τα διάφορα άρθρα του κανονισμού, ενώ εκφράστηκε και από προέδρους χωριών, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, η πεποίθηση ότι πρέπει να μπει επιτέλους τάξη στην κατάσταση που επικρατεί.
 
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο κανονισμό, ανέφερε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκη Τσιριγώτη, επειδή προβλέπει κάποιες αδικαιολόγητες απαλλαγές από τα τέλη, χωρίς να μπαίνει κοινωνικό κριτήριο. Για παράδειγμα, προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη σε δημοτικούς συμβούλους ή οπλίτες, όμως δεν υπάρχουν κριτήρια απαλλαγής σε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.
Επιπλέον, θα έπρεπε στον κανονισμό να υπάρχει πρόβλεψη για την τέλεση πολιτικής κηδείας, ώστε να υπάρχουν και οι σχετικοί χώροι και αίθουσες. Θα έπρεπε, επίσης, να προβλέπεται και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση των νεκρών, εφόσον υπάρχει ανάλογη επιθυμία».
Ο κανονισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και λευκό ο Π. Αλβανόπουλος.
 
Μ. Χατζηγεωργίου/εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!