Πολιτική

27/11/2019 - 20:45

Θ. Βαλσαμίδης: Καμία νέα δομή δεν συζητάμε, ούτε στα Μιστεγνά, ούτε στην Αγιάσο για ανηλίκους, ούτε πουθενά.

Τοποθέτηση Θεόδωρου Βαλσαμίδη  στη σημερινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το μεταναστευτικό.

"Τούτη η ώρα, είναι ώρα ευθύνης ..
Ευθύνης απέναντι στους πολίτες των νησιών μας, απέναντι στον τόπο μας, απέναντι στην ιστορία.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής & φιλοξενίας, οι οποίες είτε τις θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, είτε όχι, ήταν βασικό σημείο του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τα νησιά μας όμως δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέες δομές.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος !!

Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών, είτε προσφύγων.

Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα που πρέπει σήμερα να στείλουμε σε όλους. Εντός και εκτός της πατρίδας μας.

Τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες απάντησαν ήδη. Είπαν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ.
Εμείς ;;;
Γιατί και όλοι εμείς εκπροσωπούμε την τοπική κοινωνία. Από τους πολίτες των νησιών εκλεγήκαμε, αυτούς εκπροσωπούμε, σ' αυτούς λογοδοτούμε.

Εγώ θα περίμενα από την Περιφερειακή Αρχή να έχει φέρει το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση και όχι όπως έρχεται σήμερα ως αίτημα παρατάξεων για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης.

Θα μιλήσω για τη Λέσβο.

Καμία νέα δομή δεν συζητάμε, ούτε στα Μιστεγνά, ούτε στην Αγιάσο για ανηλίκους, ούτε πουθενά.
Να είστε βέβαιοι ότι σε όποια περιοχή και αν προταθεί, δεν πρόκειται οι κάτοικοι της περιοχής να το επιτρέψουν.

Και γιατί να πάμε στις 5.000 ;;;

Να επιστρέψει η Μόρια σε καθεστώς ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣ όπως ήταν όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί με χωρητικότητα 2.000 άτομα (σαφώς μεγαλύτερη του 1% επί του πληθυσμού του νησιού) και με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των λοιπών αυθαίρετων επεκτάσεων και κατασκευών. Μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση. Η επιλογή αυτή δεν θα δημιουργήσει νέα αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος λόγω των αυξημένων ροών να μας απομείνουν τελικά 2 Δομές.. Γιατί αν κατασκευαστεί νέα δομή να είστε σίγουροι ότι τελικά η Μόρια δεν θα κλείσει.

Ταυτόχρονα:

- Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την άμεση αποσυμφόρωση των νησιών, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ροές του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

- Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ΑΜΕΣΑ το να μην υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάζονται ακίνητα από τις ΜΚΟ στα νησιά και να μετατρέπονται σε ξενώνες φιλοξενίας, γεγονός που έχει μετατρέψει τις πόλεις μας σε ένα απέραντο KYT.

- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την δημιουργία δομής φιλοξενίας ανηλίκων στην Αγιάσο.

- Τα αντισταθμιστικά μέτρα να μην σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Θετικό ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα υπάρχουν και το 2020, αλλά δεν θα πρέπει να σχετίζονται με το μεταναστευτικό και θα πρέπει να αφορούν και τα 10 ακριτικά νησιά.

Δεν θα μιλήσω για το θέμα της ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ μας, είναι το αυτονόητο, όμως μήπως ήρθε η ώρα να θέσουμε μετ' επιτάσεως το θέμα της τροποποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης & Τουρκίας προκειμένου να γίνεται η καταγραφή στα παράλια της Τουρκίας ;;;

Κλείνω λέγοντας ότι κουραστήκαμε όλοι μας με την κατάσταση αυτή, αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω.
Τούτη την ώρα οι κραυγές δεν ωφελούν, ούτε οι μισές αλήθειες, ούτε το "νίπτω τας χείρας μου" είναι υπεύθυνη στάση, απαιτείται ενότητα & συνεργασία όλων, προκειμένου να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές λύσεις στο αδιέξοδο των τελευταίων ετών !!

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου"

Μοιράσου το άρθρο!