Πολιτισμός

24/09/2010 - 11:09

2ο Moving Frames Festival 2010 στη Μυτιλήνη 24-25 Σεπτεμβρίου 2010

Η ομάδα Alt+Ctrl+Del, μετά το περσινό πρώτο «πείραμα», διοργανώνει το 2ο Animation και Video Art Φεστιβάλ Moving Frames, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2010 στην πόλη της Μυτιλήνης. Το σκεπτικό του φεστιβάλ παραμένει ίδιο,δηλαδή η αξιοποίηση του χώρου όπου ζούμε και κινούμαστε, πέρα από οποιαδήποτε μορφή εμπορικής χρήσης.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ομάδες της Μυτιλήνης συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν μια πολιτιστική δράση στην καρδιά του δημόσιου χώρου της πόλης. Με βασικό γνώμονα το συνδυασμό της ψηφιακής τεχνολογίας με την επανάχρηση του δημόσιου χώρου, πραγματοποιήθηκαν προβολές και εγκαταστάσεις, ψηφιακές και αναλογικές, σε διάφορα κομμάτια της πόλης – προβολές animationκαι video-art και έκθεση κόμικ στο πάρκο Χατζηδήμου, προβολές animation και video-art με λαπ-τοπ σε διάφορα σημεία στην Ερμού,έκθεση φωτογραφίας στο χώρο αναμονής των επιβατών στο λιμάνι, «μίνι» έκθεση κόμικ σε τοίχους στα στενά της περιοχής Λαδάδικα. Η δράση αυτή, προσέλκυσε ενδιαφερόμενους δημιουργούς από όλη την χώρα και από το εξωτερικό. Επιπλέον οι κάτοικοι, έστω και από απλή περιέργεια στην αρχή, φάνηκαν θετικοί και ανοικτοί στο όλο εγχείρημα.

Το 2ο Φεστιβάλ Moving Frames αποτελεί ένα ακόμη βήμα, ώστε να καθιερωθεί κυρίως αυτή η συνείδηση. Με κύριο μέσο και πάλι τις ψηφιακές μορφές τέχνης, σκοπός είναι να αναδειχτεί ο αστικός χώρος, αλλά και να εκφραστούν εκείνες οι οπτικές και οι προβληματισμοί, που δεν μπορούν να ειπωθούν με άλλο τρόπο. Το Φεστιβάλ Moving Frames, όπως και πέρσι, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή τέχνης, που θα μπορούσε να ενσωματώσει τον παραπάνω προβληματισμό και να αξιοποιήσει τη ψηφιακή τεχνολογία (video – art, animation, πειραματικό βίντεο, installations κ.ά.) για αυτό το σκοπό. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι ίδιες οι συμμετοχές θα διαμορφώσουν τους χώρους αυτούς.

Φέτος, προτείνεται και η θεματική ενότητα: In-Formation. Είναι η πληροφορία βίωμα, συμβάν, συναίσθημα, επεξεργασμένα δεδομένα, συμπέρασμα, παράσταση, αναπαράσταση, γεγονός; Εικόνες, λέξεις, αισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αντικείμενα, αναμνήσεις, ονειρικές παραστάσεις; Ένας πίνακας ζωγραφικής, μια μελωδία, μια ακολουθία από bits, ένα κτίριο, ένα νεύμα, η χροιά μιας φωνής, ένα δελτίο ειδήσεων, ένα αρχαιολογικό μνημείο, ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας, ένα φεστιβάλ, μια οικονομική πολιτική, μια απόφαση, μια ασθένεια, ένα παιδικό παιχνίδι;Έτσι λοιπόν, το Φεστιβάλ Moving Frames φέτος καλεί:

1. τους Δημιουργούς, να στείλουν παλιά ή νέα έργα τους, για να προβληθούν σε χώρους στην πόλη της Μυτιλήνης. Φέτος, προτείνεται και η θεματική ενότητα: In-Formation (λήξη προθεσμίας υποβολής: 10 Σεπτέμβρη)

2. "συγγενή" Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικές Ομάδες, Εργαστήρια, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που ασχολούνται με animation και video art, να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τη φετινή προσπάθεια, με όποιο τρόπο αυτό είναι εφικτό, καθώς και να αποστείλουν έργα από το αρχείο τους, ώστε να προβληθεί η συνολική συνεισφορά τους στο χώρο της ψηφιακής τέχνης.

Το Φεστιβάλ, όπως και πέρσι, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή τέχνης, που θα μπορούσε να ενσωματώσει τον παραπάνω προβληματισμό και να αξιοποιήσει τη ψηφιακή τεχνολογία (video – art, animation, πειραματικό βίντεο, installations κ.α.) για αυτό το σκοπό.

Οι προβολές των βίντεο, πλαισιωμένες από παράλληλες δράσεις, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι ίδιες οι συμμετοχές θα διαμορφώσουν τους χώρους αυτούς.

Μοιράσου το άρθρο!