Πολιτισμός

18/09/2020 - 12:45

8o AegeanDocs - Από 1 έως 6 Οκτωβρίου - Σαράντα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο

Βήμα πολιτισμού και διαλόγου στο Αιγαίο γίνεται το 8o AegeanDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αιγαίου, μέσω του οποίου θα ξυπνήσουν μνήμες από τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια, μαζί με αφιέρωμα στις πανδημίες του 20ού και του 210υ αιώνα, τα ΑΜΕΑ κ.α.

Το Aegean Docs θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα, με «καρδιά» των εκδηλώσεων τη Λήμνο (κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ) και ταυτόχρονες προβολές σε Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Ψαρά και Οινούσσες.

Σαράντα ταινίες ντοκιμαντέρ από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, σε πρώτη προβολή στα νησιά αλλά και ευρωπαϊκές και διεθνείς πρεμιέρες συνθέτουν το πρόγραμμα του AegeanDocs.

Τιμώμενη χώρα είναι η Νορβηγία με οκτώ ταινίες σε συνεργασία με την πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα και το Νορβηγικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο πρόγραμμα προβολών παρουσιάζονται τα αφιερώματα:

Μνήμες από την Μικρά Ασία, Πανδημίες: από την Ισπανική γρίπη στο Κορωνοϊό, Μαρτυρίες από τα Βαλκάνια, ποδόσφαιρο και συναίσθημα, αφιέρωμα στα ΑΜΕΑ.

Ενώ μια πρωτοβουλία με ξεχωριστή αξία είναι το ότι στην πρωινή ζώνη προβολών, σε Μύρινα και Μούδρο, έχουν προγραμματιστεί προβολές ταινιών για σχολεία.

Συνολικά 16 σκηνοθέτες και παραγωγοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη ταξιδεύουν στη Λήμνο για να συναντήσουν το κοινό του ακριτικού νησιού και να συζητήσουν μαζί του. Τις συζητήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών θα συντονίσουν η σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κώστας Σπυρόπουλος.

Το AegeanDocs έχει σταθερή παρουσία στη Λήμνο και στα 8 χρόνια της λειτουργίας του, όμως φέτος για πρώτη φορά, η Λήμνος θα φιλοξενήσει την έδρα του Φεστιβάλ, χάρις στην συνεργασία του Δήμου Λήμνου, του Οργανισμού Εκπαίδευσης δια Βίου Μάθησης- Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Λήμνου και της Πολιτιστικής Λέσχης του Μούδρου, «Παύλος Κουντουριώτης».

Από το νησί, σε απευθείας μετάδοση -Live streaming- θα μεταδίδονται οι συζητήσεις με το κοινό, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι θεατές των ίδιων ταινιών από τα άλλα νησιά. Η είσοδος σε όλες τις αίθουσες θα είναι ελεύθερη. «Ψυχή» των εθελοντών του Φεστιβάλ είναι τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Λήμνου.

Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου Λήμνου προσάρμοσε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα λόγω της COVID-19. Στις προβολές θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Κάθε θεατής θα λαμβάνει δωρεάν υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών χρήσεων και φυσικά, μόνο με μάσκα θα επιτρέπεται η είσοδος στους θεατές.

Το πρόγραμμα των προβολών του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με δελτίο Τύπου και στο site: www.aegeandocs.gr

Μοιράσου το άρθρο!