Πολιτισμός

04/11/2019 - 06:30

99 φωτογραφίες από την 16η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσου

Φθινοπωρινός «Δεκαπενταύγουστος» - 16η Γιορτή Κάστανου - Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο.  Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων σε πολλά σημεία του χωριού πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση της  που παρατηρείται στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο του οικισμού τις ώρες αιχμής 11 πμ - 5 μμ, οπότε χιλιάδες επισκεπτών συνωστίζονται πραγματικά σε μια πολύ μικρή έκταση (από την Πλατεία Δημαρχείου στην Πλατεία Αγοράς).

Το παρόν έδωσαν και πλήθος τοπικών επιχειρήσεων. Ξεχώρισε το Imionos το πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο που κατασκευάστηκε στη Λέσβο ( ήταν πόλος έλξης και για πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στην Αγιάσο όπως θα δείτε στις φωτογραφίες)

Στη Γιορτή βρέθηκαν ο Β Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου , ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κουφέλος και η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.

Οι εκδηλώσεις 

Η γιορτή - όπως κάθε χρόνο - ξεκίνησε μετά το τέλος της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Λίγο μετά τις 10 σε πολλά κεντρικά σημεία του χωριού οι παραδοσιακές φουφούδες και τα καζάνια για το ψήσιμο – βράσιμο των κάστανων που προσφερόταν δωρεάν στους επισκέπτες μαζί με διάφορα ποτά (ούζο, κρασί, αναψυκτικά).

Την ίδια ώρα περίπου έφθασαν με λεωφορείο πενήντα  μέλη του Πεζοπορικού Συλλόγου Ορειάς για την κυριακάτικη πεζοπορία που αυτή τη φορά ήταν στον καστανιώνα της Αγιάσου. Με οδηγό τον Παναγιώτη Κουτσκουδή πραγματοποίησαν τρίωρη κυκλική διαδρομή και κατέληξαν στην πλατεία της Αγιάσου όπου απόλαυσαν κάστανα και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.  Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε και άλλη πεζοπορική διαδρομή. Συγκεκριμένα στις 11:30 πμ ξεκίνησε από την Πλατεία Δημαρχείου περίπατος στον καστανιώνα με ελεύθερη συμμετοχή περιπατητών. Παράλληλα εικοσαθέσιο βανάκι του τουριστικού πρακτορείου KRITIKOS TRAVEL μετέφερε– ανά μια ώρα - επισκέπτες στον καστανιώνα.

Εκτός από την περιήγηση στον καστανιώνα οι επισκέπτες είχαν την  ευκαιρία να επισκεφθούν και αγρόκτημα στην περιοχή Μπιτζίλια (Κτήμα Πενθίλη). (Λειτούργησε από 11 έως 3). Στα αγρόκτημα της visitagiasos.gr οι περιπατητές απόλαυσαν εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά κεράσματα (παξιμάδια Σουσαμλή, τσακιστές ελιές, τυρί ντόπιο, βότανα, κάστανα ψητά κλπ. Μάλιστα  για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων επιστρατεύτηκαν και γαϊδουράκια που μετέφεραν όσους επιθυμούν από το Σανατόριο μέχρι το αγρόκτημα. Στο ίδιο μέρος κατέληξε και τρίωρη περιπατητική εκδρομή που οργανώνουν η Lesvos Ride και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Μυτιλήνης. 

Η  υποδοχή των επισκεπτών ήταν με μουσική και χορό! Συγκεκριμένα τα Σαντούρια και τα Μπουζούκια του Αναγνωστηρίου υποδεχόταν στην είσοδο του χωριού (Δημοτικό Πάρκο) τους επισκέπτες παίζοντας παραδοσιακούς λεσβιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς ενώ χόρεψαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Αγιάσου. Ανάλογή ήταν και η υποδοχή στο επάνω μέρος του χωριού.  Στο Καμπούδι οι Ακρίτες του Αιγαίου παρουσιάσουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με λαϊκούς και παραδοσιακούς σκοπούς.

Εκτός από το κάστανα και τα άλλα καλούδια της Αγιάσου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και 4 εκθεσιακούς χώρους.  Συγκεκριμένα : α) το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου  β) το  Δημοτικό Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικό Μουσείο (παλιά Ηλεκτρομηχανή)  γ) Στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου  έκθεση 14 πινάκων της ΕΤΑΛ ΑΕ με θέμα «Νησιωτικότητα – Σπουδή σε έναν τόπο». δ)Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έκθεση έργων του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου (φωτογραφίες, ζωγραφιές, κατασκευές με θέμα το κάστανο).

Υπήρχε και ξεχωριστή δραστηριότητα για μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα για δύο ώρες το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) λειτούργησε ανοιχτό εργαστήρι για παιδιά (κατασκευές με κάστανα) στο Δημαρχείο Αγιάσου. 

 

Δείτε το ξεχωριστό φωτογραφικό αφιέρωμα που ετοίμασε ο Δημοσθένης Σκλεπάρης  (τον ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών) 

Μοιράσου το άρθρο!