Πολιτισμός

26/07/2012 - 10:07

"Αγγέλα Παπάζογλου" στη Λέσβο - Μην χάσετε αυτή την παράσταση

"Αγγέλα Παπάζογλου"  στη Λέσβο

yle="text-align:justify;">Αν φέτος το καλοκαίρι κάποιος θα επέλεγε να δει μόνο μία θεατρική παράσταση τότε σίγουρα είναι η "Αγγέλα Παπαζόγλου " - Μια παράσταση συγκλονιστική που όσοι  είχαν τη τύχη να την παρακολουθήσουν έχει χαραχτεί στη μνήμη τους.

  •  Τετάρτη 1η Αυγούστου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
  •  Πέμπτη 2 Αυγούστου στο κάστρο Μυτιλήνη
  • Παρασκευή 3 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου. 

ώρα έναρξη  21:00

Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής.

Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του ’50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του!…

Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις. Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλά ένας θεατρικός «μονόλογος». Αλλά στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά – αφηγητή.

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Η επιλογή του κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και η θεατρική προσαρμογή έγιναν από τον μουσικολόγο - καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, που έχει επίσης και την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος, ενώ τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δαμαλάς..

Συντελεστές Επιλογή κειμένου και μουσική επιμέλεια..Λάμπρος Λιάβας Σκηνοθεσία  Λάμπρος Λιάβας, 'Αννα Βαγενά Σκηνικά - Κοστούμια.Μάριος Σπηλιόπουλος Παίζουν Αγγέλα η 'Αννα Βαγενά Αναγνώστρια η Γιασεμί Κηλαηδόνη

Μοιράσου το άρθρο!