Πολιτισμός

04/08/2014 - 20:34

Αναγνωστηρίο Αγιάσου: Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σαντούρια και βραβεύσεις

Ξ

εκίνησαν οι εκδηλώσεις που οργανώνει το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή του με τη λειτουργία στο Φουαγιέ του της έκθεσης ζωγραφικής του Λέσβιου ζωγράφου Δημήτρη Καραπιπέρη με θέμα «Εικαστικές αναμνήσεις από την Αγιάσο της Λέσβου» και της έκθεσης ξυλογλυπτικής του Χανιώτη Μπάμπη Βεριβάκη, τις οποίες επισκέπτεται πολύς κόσμος. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν τις ώρες 10:30 – 13:00 και 19:00 – 23:00 καθημερινά και μέχρι τις 20 Αυγούστου 2014.

Την Παρασκευή, 1-8-2014, τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου συμμετείχαν στην εκδήλωση του Συλλόγου Σκαλοχωριτών Αθήνας που έγινε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκαλοχωρίου προσφέροντας στους πολυπληθείς ακροατές μια υπέροχη μουσική βραδιά.

Την Κυριακή, 3-8-2014, στις 9 μμ στο κατάμεστο θέατρο του Αναγνωστηρίου έλαβε χώρα η εκδήλωση της παρουσίασης του μουσικού CD «Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου. Σκοποί της Λέσβου και της Μικρασίας.» Προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κλεάνθης Κορομηλάς και ακολούθησε η επετειακή παρλάτα «120 χρόνια» των Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή και Αντώνη Μηνά και ο ύμνος του Αναγνωστηρίου. Στη συνέχεια μίλησε για τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου ο Κλεάνθης Κορομηλάς και βραβεύτηκε με την απονομή τιμητικού διπλώματος από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Φραντζή ο χορηγός της έκδοσης και αρωγός των προσπαθειών του Αναγνωστηρίου Γρηγόρης Λιάκατος, Αγιασώτης που ζει στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Το CD παρουσίασε ο μουσικολόγος Νίκος Ανδρίκος και μετά παίχτηκαν αντιπροσωπευτικά κομμάτια που περιέχονται σ’ αυτό. Η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου. Πενήντα πέντε παιδιά παρήλασαν από τη σκηνή του θεάτρου γεμίζοντας την αίθουσα με νότες παλιών παραδοσιακών σκοπών της Λέσβου και της Μικρασίας. Σε όλα τα παιδιά απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Στ. Σκορδάς, μέλος του Δ.Σ.

Μέσα στην τρέχουσα βδομάδα θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις στο θέατρο του Αναγνωστηρίου (ώρας έναρξης 9 μμ):

Την Πέμπτη, 7-8-2014, φιλοξενούνται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Μυτιλήνης, για τη δράση του οποίου θα μιλήσει η κ. Αθηνά Παραστατίδου, υπεύθυνη του Κέντρου, με θέμα «Πρόληψη και θεραπεία για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους»,  ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ταξιαρχών «Η Πρόοδος», που θα παρουσιάσει την αναπαράσταση του μικρασιατικού γάμου με τα έθιμα της περιοχής της Ερυθραίας, και ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου που θα παρουσιάσει το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Φωνές της Μικρασίας» σε κείμενα της Αντιγόνης Μώρου και του Σταύρου Βαλτά.

Την Παρασκευή, 8-8-2014, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του παπά Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά (Θέατρο). Ηθογραφικά σύμμεικτα.» που εκδόθηκε με την επιμέλεια του Γιάννη Χρ. Χατζηβασιλείου. Θα μιλήσουν οι Θόδωρος Γραμματάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Στ. Σκορδάς, Δρ. Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός, και ο Γιάννης Χρ. Χατζηβασιλείου, Διευθυντής του περιοδικού «Αγιάσος», συγγραφέας, φιλόλογος. Θα ακολουθήσει η απόδοση της 4ης πράξης της ηθογραφίας του παπά Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά».

Το Σάββατο, 9-8-2014, μια σπουδαία μουσικοχορευτική βραδιά με την «Πάραλο-Πολιτιστική παρέμβαση» με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό με τραγούδι και χορό» (Καλλιτεχνική επιμέλεια-διδασκαλία χορών: Φλώρα Αντωνοπούλου).

Την Κυριακή, 10-8-2014, η φιλολογική μουσικοθεατρική βραδιά «Η πανσέληνος του Αυγούστου» με τον τίτλο «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» και με τη γενική επιμέλεια της δασκάλας Στρατούλας Μουτζουρέλη-Κωμαΐτη. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων που διοργανώνει σ’ όλη την Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» με τον τίτλο «λοξές δελφινιών ράχες στο φως του φεγγαριού με τον Οδυσσέα Ελύτη».

Την ίδια μέρα στις 9μμ τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου θα δώσουν την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου.

Μοιράσου το άρθρο!