Πολιτισμός

29/05/2022 - 09:00

Aπό την Ανεμώτια στο Σκαλοχώρι και έως την αρχαία Άντισσα... 29 Μαΐου Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και το Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας, σας προσκαλούν την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που πραγματοποιούνται φέτος στη δυτική Λέσβο, από το χωριό της Ανεμώτιας στο Σκαλοχώρι και έως την αρχαία Άντισσα.

 

Για λόγους, ωστόσο, προστασίας που επιβάλλουν τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η περιήγηση για φέτος θα πραγματοποιηθεί με τα ιδιωτικά οχήματα όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διαδρομής:

  • Ώρα συνάντησης 9.30 π.μ.  στο χώρο στάθμευσης πλάι στο παλαιό κτίριο του  Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας. Από εκεί θα επισκεφθούμε τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα Ανεμώτιας, όπου θα μας ξεναγήσει ο εκπαιδευτικός       κ. Ηλίας Καστρινέλης. Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του σχολείου ο           κ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα μας μιλήσει για τα γεωλογικά μνημεία της δυτικής Λέσβου, ενώ ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Χατζηλίας θα μας ταξιδέψει στην τέχνη των πετράδων της περιοχής. 
  • Κατόπιν θα επισκεφθούμε τον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας, όπου θα μας ξεναγήσει η αρχαιολόγος κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕφΑ Λέσβου. Καθ΄ οδόν για τον Αγ. Γεώργιο, θα επισκεφθούμε και το υπό κατασκευή οινοποιείο της Ανεμώτιας. 
  • Επόμενος σταθμός στην περιήγησή μας θα είναι το Σκαλοχώρι. Θα σταθμεύσουμε στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού, και στη συνέχεια θα σταθούμε στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, όπου ο κ. Χρήστος Χατζηλίας θα μας πει λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς το Τζαμί, όπου θα μας ξεναγήσει η κ. Μ. Παπαγεωργίου και κατόπιν στον Τεκέ, στην πλατεία του χωριού. Στο καφενείο «Ο Πλάτανος» θα προσφερθούν καφές και εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Σκαλοχωρίου.
  • Κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία Σκαλοχωρίου θα μιλήσουμε για τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής και τις ηφαιστειακές λάβες.
  • Αφού επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα θα πάρουμε τον δρόμο για την αρχαία Άντισσα, με μικρή στάση στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην αρχαία Άντισσα θα μας ξεναγήσει ο Προϊστάμενος της ΕφΑ Λέσβου, κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης και θα μας ενημερώσει για τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών.
  • Για όποιον επιθυμεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να μείνει για φαγητό σε παρακείμενη ταβέρνα στην περιοχή της αρχαίας Άντισσας.

 

Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης, καθώς και για την τυχόν επιθυμία σας να μείνετε για φαγητό στην ταβέρνα στην αρχαία Άντισσα, παρακαλούμε θερμά να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως την Πέμπτη, 26-5-2022, στα τηλ. 22510 22087 και 22510 42589 (υπεύθυνοι κ. Ευφροσύνη Παχού και Ταξιαρχούλα Διμπαμπή).

Μοιράσου το άρθρο!