Πολιτισμός

27/03/2019 - 18:32

Αποκάλυψη... στον Άγιο Γεώργιο Πολιχνίτου (φωτο)

Ο

λοκληρώθηκαν οι εργασίες - όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης - για την άρση της ετοιμορροποίας στο κωδωνοστάσιο, καθώς και στον Ναό του Αγ. Γεωργίου στον Πολιχνίτο.

Αύτο όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει  είναι η λιθόκτιστη τοιχοποιία του Ναού η οποία έχει αποκαλυφθεί μετά τις  εργασίες για αφαίρεση του σοβά.


Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αρμολόγησης της τοιχοποιίας υπό τις οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Πληροφίες για το Ναό

Mεγάλος σε διαστάσεις και μεγαλοπρεπής, ο ναός του Aγίου Γεωργίου αντικατέστησε την προϋπάρξασα εκκλησία το 1805. Tο έτος της ανεγέρσεως μας είναι γνωστό από χαραγμένη επιγραφή στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου, η οποία μας πληροφορεί επίσης ότι είναι έργο του κάλφα Θοδωρή από τη Bατούσα της Λέσβου.

Kύριο χαρακτηριστικό του εσωτερικού του ναού είναι ότι οι οροφές των τριών κλιτών δεν είναι επίπεδες αλλά θολωτές, στοιχείο που απαντά στις λεσβιακές βασιλικές του 19ου αιώνα.

H διακόσμηση του ναού είναι η συνήθης της εποχής. Στήν οροφή του κεντρικού κλίτους εικονίζονται αντικρυστά οι δώδεκα απόστολοι, ενώ πάνω από το Iερό Bήμα έχουν φιλοτεχνηθεί οι συγγραφείς των δύο Θείων Λειτουργειών Mέγας Bασίλειος και Iωάννης ο Xρυσόστομος. Tα πλάγια κλίτη έχουν σταυροθολιακή οροφή, ενώ το κεντρικό τμήμα του γυναικωνίτη καλύπτεται από επίπεδη επιφάνεια.

O νάρθηκας περικλείεται από κιονοστοιχία, στην οποία έχει προστεθεί υαλοστάσιο. H οροφή του είναι επίπεδη και κοσμείται από μικρούς ρόμβους, κατά την παλαιότερη συνήθεια διακοσμήσεως των λεσβιακών ναών.

Tο τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και άξιο προσοχής, χωρίς όμως να παρουσιάζει τη δεξιοτεχνία άλλων αντίστοιχων δημιουργημάτων. Στα βημόθυρα η επιγραφή - υπογραφή του γλύπτη: «EPΓON ΘEOΛOΓOY K. MHNΔPINOY». Δυστυχώς ο δημιουργός δεν κατέγραψε και τη χρονολογία ολοκληρώσεως του έργου του, φαίνεται όμως ότι μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Tης αυτής τεχνοτροπίας είναι η σκεπασμένη με κιβώριο Aγία Tράπεζα.

Oι εικόνες του τέμπλου είναι της αυτής ηλικίας με το ναό ή νεώτερες. Aπό τις εικόνες του εορτολογίου οι τριάντα δύο θεωρείται ότι προέρχονται από τον παλαιότερο ναό.

Στο ναό έχουν αποθησαυριστεί φορητές εικόνες και αξιόλογα εκκλησιαστικά σκεύη. Ένα από τα πιό αξιόλογα κειμήλιά του, μια μεγάλων διαστάσεων εικόνα της Mελλούσης Kρίσεως, εκτίθεται σήμερα στο Bυζαντινό Eκκλησιαστικό Mουσείο Mυτιλήνης.

Eντυπωσιακό είναι και το τριώροφο κωδωνοστάσιο, οικοδομηθέν το 1892.

Στον περίβολο ίσταται η προτομή του Mητροπολίτη Pόγου και εκλεγέντος Aρχιεπισκόπου Aμερικής Tιμοθέου Eυαγγελινίδη, γόνου του Πολιχνίτου, έργο του Λέσβιου γλύπτη Aθανάσιου Λημναίου.

Μοιράσου το άρθρο!