Πολιτισμός

29/03/2016 - 15:33

Αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχοντικού Γεωργιάδη

yle="text-align: justify;">Το Αρχοντικό Γεωργιάδη επισκέφθηκε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μελέτης που εκπονείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων με σκοπό την αναστήλωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη, του μοναδικού αρχιτεκτονικού δημιουργήματος του Αργύρη Αδαλή που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ανήκει σε μια ομάδα κατοικιών, δημόσιων κτηρίων και εκκλησιών που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας μετά το 1850 (ανάμεσα σε αυτά ο Άγιος Θεράποντας, το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Δημαρχείο της πόλης) και το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Για την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές φθορές από το πέρασμα του χρόνου, καθώς και για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκπονεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, αξιοποιώντας αξιόλογες προτάσεις και μελέτες που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν για το κτίριο.

Στο πλαίσιο της μελέτης προβλέπεται ο ισόγειος χώρος να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων. Ο αύλειος χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων στην μπροστινή πλευρά και ως χώρος για την προβολή ταινιών στην πίσω πλευρά. Ο όροφος και η σοφίτα του κτιρίου προβλέπεται να αξιοποιηθούν ως χώροι διοίκησης, ενώ εξετάζεται και η πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για τη στέγαση σε τμήμα του κτιρίου της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας που προτάθηκε για να δημιουργηθεί και η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση και υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο νησί της Λέσβου.

Η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί για έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία και με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να περιληφθούν και εργασίες για την αποκατάσταση – ανάδειξη των οροφογραφιών και των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου.

Δήλωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας. Χριστάνας Καλογήρου: "Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του Αρχοντικού Γεωργιάδη αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα της πόλης, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί στέγη του σύγχρονου πολιτισμού και τον έχουν αγαπήσει τόσοι άνθρωποι, θα πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κα. Μερόπη Φράγκου για τη συμβολή τους στην εκπόνηση της μελέτης. Στόχος μας είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου της Περιόδου 2014-2020".  

 

 

Μοιράσου το άρθρο!