Πολιτισμός

12/06/2022 - 15:43

Βροχή τα κεράσια στην Αγιάσο.... 13 χρόνια μετά...

4η Γιορτή Κερασιού

Η παροιμία  "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι" ασφαλώς και δεν βρήκε εφαρμογή σήμερα στην Αγιάσο.  Και τα κερασιά  ήταν πολλά (η φετινή χρονιά είναι με εξαιρετικά υψηλή παραγωγή) και ο κόσμος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μπορεί η πρωινή βροχή στην Αγιάσο να προκάλεσε ανησυχία αλλά τελικά ο καιρός στάθηκε σύμμαχος και έτσι μετά από 13 χρόνια επέστρεψε η γιορτή του κερασιού στην Αγιάσο. Αυτή ήταν η 4η γιορτή. 

Η υποδοχή των επισκεπτών στην είσοδο του χωριού γινόταν με κεράσια. Παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές μοίραζαν το κόσμο κεράσια. Σε όλο το χωριό αναβίωσε η μεταφορά των κερασιών με γαϊδουράκια σε ξύλινα καφάσια ντυμένα με φτέρες για να προστατεύουν το προϊόν.


Στο Δημοτικό Πάρκο, με πρωτοβουλία της VISIT AGIASOS, το Circus Lesvos  παρουσιάστηκε εργαστήρι τσίρκου και εκπαιδευτικά παιχνίδια (ζογκλερικά, μπαλόνια, facepainting, ψυχαγωγικά παιχνίδια) για τα παιδιά και στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου επαναλήφθηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα το κεράσι. Οι φωτογραφίες είχαν γίνει σε παλαιότερη Γιορτή με χρηματοδότηση της ΕΤΑΛ ΑΕ.

x

s

a

 

Στην Πλατεία Αγοράς  τετραμελή μουσική κομπανία παρουσίασε παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. 

β

Παράλληλα έγινε περίπατος - ξενάγηση  στους  κερασώνες της περιοχής Φολίδι – Κήπος Παναγίας.

 

δ

Το μεσημέρι όλες οι ταβέρνες του χωριού ήταν γεμάτες και ασφαλώς ο καθένας αναχωρούσε από την Αγιάσο με κεράσια και όχι μόνο.

 

Εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση Τούρκων επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί μας. 

Η Γιορτή Κερασιού καθιερώθηκε από τον τέως Δήμο Αγιάσου με τη στήριξη της ΕΤΑΛ ΑΕ και οργανώθηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές (Ιούνη 2007, 2008 και 2009) ακολουθώντας το πρότυπο της Γιορτής Κάστανου, που ξεκίνησε το 2004. Η σκέψη μας, μετά τη μεγάλη και αναπάντεχη επιτυχία της Γιορτής Κάστανου, ήταν να καθιερώσουμε μια παρόμοια ανοιξιάτικη γιορτή, αντίστοιχη της φθινοπωρινής, με τους ίδιους σκοπούς. Την ενίσχυση και προώθηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την προβολή της παράδοσης μέσα από κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο της Γιορτής, την ενημέρωση παραγωγών και κατοίκων για ζητήματα σχετικά με την καλλιέργεια των προϊόντων, την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος κλπ. 

 

Η γιορτή είχε και πανελλαδική  τηλεοπτική προβολή.  Η Δήμητρα Λαχουρή για λογαριασμό της ΕΡΤ βρέθηκε στην Αγιάσο και μίλησε με την Πρόεδρο του χωριού Διαμάντω Ρουγγέλλη και Αντιπρόεδρ του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίοου Αγιάσου Παναγιώτη Κουτσκουδή. 

Δείτε το βίντεο :

Μοιράσου το άρθρο!