Πολιτισμός

16/07/2012 - 00:55

up date αναβολή ταινίας "Το κτήνος"

up date Η ταινία "το κτήνος" αναβάλλεται λόγω προβολής αφιερώματος ντοκιμαντέρ.
Το "Αρχοντικό Γεωργιάδη" τολμά και προβάλει μια ταινία που πριν χρόνια δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο... Δευτέρα 16/07/2012 ώρα: 21:00  / Αρχοντικό Γεωργιάδη

ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ LA BETE / THE BEAST του Βαλέριαν Μπόροβτζικ

Η υπόθεση: Ο αρχηγός μιας ξεπεσμένης Γαλλικής οικογένειας, πιστεύει ότι η μοίρα του χαμογέλασε όταν η κόρη ενός πλούσιου άνδρα συμφωνεί να παντρευτεί το γιο του. Η κόρη και η θεία της ταξιδεύουν στη Γαλλική εξοχή να συναντήσουν την οικογένεια του μελλοντικού γαμπρού, χωρίς να γνωρίζουν ότι ένα μυστηριώδες «τέρας» παραμονεύει στη γύρω περιοχή. Ένα τέρας γεμάτο …άγριες ορέξεις Το Κτήνος (1975) είναι μια ταινία, από εκείνες που μπορεί να μην παραδέχεται κανείς ότι έχει δει! Είναι περιβόητη για τη σκηνή βιασμού, στην οποία ένα κτήνος βιάζει μια αριστοκράτισσα του 18ου αιώνα, η οποία καταλήγει να απολαμβάνει την εμπειρία.. Μια μη πολιτικά ορθή ταινία και ένα έργο καλλιτεχνικής αρτιότητας.

----------------------------------

Κριτική:

Μια μη πολιτικά ορθή ταινία και ένα έργο καλλιτεχνικής αρτιότητας...και σεξουαλικής δυσαρμονίας για την εποχή του, βέβαια. Ένα ράπισμα στα μάγουλα της μικροαστικής ηθικής που κουβαλά κάθε συνεπής ...μεγαλοαστός και μια ρεβιζιονιστική αντιπαραβολή του αρχέγονου μύθου της "Ωραίας και του Τέρατος" ... στα οπίσθια της άρχουσας τάξης, σε απόλυτη ισορροπία με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Η εκκλησία και η μπουρζουαζία είναι οι γενεσιουργές αιτίες της υπάρξεως του Κτήνους, ενός ...Κτήνους που έχουμε μέσα μας όλοι αλλά ΔΕΝ είναι ηθικά και κοινωνικά αποδεκτό να το παραδεχτούμε...! Στην ουσία το Κτήνος συμβολίζει τον έρωτα χωρίς δεσμεύσεις , την απόλυτη ηδονή από μία άναρχη ελευθερία σεξισμού και σαρκικού παροξυσμού. Ακόμα και σήμερα , 30 + χρόνια μετά , η σκηνή στο δάσος με την αριστοκράτισσα γυμνή να τρέχει δεξιά και αριστερά έχοντας πίσω της ένα Τέρας ...καυλωμένο να την κυνηγά για τα υπόλοιπα που είναι ..γνωστά , έχει μείνει στην ανθολογία του κινηματογράφου. Η μουσική δε , αναγεννησιακή του Σκαρλάτι τονίζει σε βαθμό κακουργήματος την ευνουχιστική διάθεση των ηθικολόγων και ιερέων να αποτάξουν κάθε κλίση και παρέκκλιση προς τον ερωτισμό αλλά και μεγεθύνει το μέγεθος της ... στύσης του Κτήνους στις επίμαχες και απαγορευμένες σκηνές... Ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, από τον Μπορόβτζικ, κάπως ανορθόδοξα, γι΄αυτό και προκλητικό ... Με πενιχρά, φτωχά μέσα, και "ερασιτεχνικό" προϋπολογισμό, το "Κτήνος" απέκτησε ένα φανατικό κοινό, ανακηρύσσοντας το στις κορυφαίες cult ταινίες του προηγούμενου αιώνα και τον Μπορόβτζικ σε "μετρ" του είδους...

Συνοπτικά ένα διεστραμμένο, κυνικό και σιχαμερό soft art porno που πρέπει να βιώσετε εκτός αν είστε ανέραστοι ή ευνούχοι του συστήματος. Το Κτήνος εκτελεί σεμινάρια φροϋδικής λίμπιντο και αχαλίνωτων ορμονικών ενστίκτων ίσα με 20 βιάγκρα, με την υπογραφή του Βαλέριαν.

του Δημήτρη Παπαμίχου

 

Μοιράσου το άρθρο!