Πολιτισμός

10/08/2012 - 17:54

Διάλεξη του Δρ Ιωάννη Κουρτζέλλη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Διάλεξη του Δρ Ιωάννη Κουρτζέλλη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

ign="center">Διάλεξη του Ιωάννη Κουρτζέλλη Δρ. Αρχαιολόγου της Κ’ ΕΚΠΑ

ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΟΥ Πολιτιστικά μνημεία στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012, ώρα 19:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον κ. Ιωάννη Κουρτζέλλη, Δρ. Αρχαιολόγο της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με θέμα «Οι επικράτειες της Αρχαίας Άντισσας και Αρχαίας Ερεσού. Πολιτιστικά μνημεία στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 και ώρα 19:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Στη δυτική Λέσβο πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, συντέλεσαν στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους Λέσβου, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης με παγκόσμια ακτινοβολία. Στους ιστορικούς χρόνους στον ίδιο χώρο αναπτύχθηκαν δύο μεγάλες πολιτικές επικράτειες, η επικράτεια της Αντίσσης και η επικράτεια της Ερεσού. Οι κάτοικοί τους έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα άγονο και δυσπρόσιτο φυσικό τοπίο, το οποίο όμως δάμασαν και με αξιοθαύμαστη φιλοπονία καλλιέργησαν  και  εκμεταλλεύτηκαν. Σπουδαίοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως η Σαπφώ, ο Θεόφραστος, ο Τέρπανδρος και ο Φαινίας κατάγονταν από την Ερεσό και την Άντισσα. Δείγματα του αρχαίου πολιτισμού βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε όλη την έκταση του απολιθωμένου δάσους, όπως  δημόσια και οχυρωματικά έργα,  λιμενικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οικιστικά κατάλοιπα, νεκροπόλεις κ.α.

Η διάλεξη επικεντρώνεται κυρίως στα ευρήματα της αρχαιότητας,  με αναφορές όμως και στα χριστιανικά, οθωμανικά και νεώτερα μνημεία που εντοπίζονται στα όρια των δύο επικρατειών και καθιστούν τη δυτική Λέσβο έναν ολοκληρωμένο πολιτιστικό προορισμό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.      

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033,  (ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 20:00).

Μοιράσου το άρθρο!