Πολιτισμός

15/11/2013 - 17:40

Δ.Λέσβου: «Πρωτεύουσα Αγγειοπλαστικής–Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου» το νησί μας!

Δ.Λέσβου: «Πρωτεύουσα Αγγειοπλαστικής–Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου» το νησί μας!

Δ.Λέσβου: «Πρωτεύουσα Αγγειοπλαστικής–Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου» το νησί μας!

yle="text-align: justify;">Πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, χθες, Πέμπτη 14/11/2013 και σήμερα, Παρασκευή, 15/11/2013, η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου: «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν / CERAMEUS» στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG), Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 518.000 €, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%, με διάρκεια 24 μήνες. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την κινητή έκθεση να πραγματοποιείται στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και στο Δήμο Λάρνακας Κύπρου το προηγούμενο μήνα, καθώς και με τρία τριήμερα σεμινάρια – συναντήσεις για 30 συνολικά τεχνίτες κεραμικών από τους τρεις Δήμους.

Από το Δήμο Λέσβου στα σεμινάρια αυτά συμμετείχαν 16 συνολικά κεραμιστές, οι οποίοι στα πλαίσια των σεμιναρίων αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους τους από το Θραψανό της Κρήτης και τη Λάρνακα. Αντικείμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων ήταν η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη κεραμική, καθώς και οι νέες τάσεις στο παραδοσιακό αυτό επάγγελμα.

Στη συνάντηση της Μυτιλήνης, έγιναν οι τελικές συνεννοήσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας των τριών Δήμων, μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, το πρωί, έγινε ανταλλαγή δώρων από το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Μάντζαρη και Ζωή Ανατολίτη  και τους εκπροσώπους των Δήμων Λάρνακας Κύπρου, Θεολόγου Μανώλη, Ηλία Ηλία, Σπύρου Αγάθου και Μινώα Πεδιάδας Κρήτης, Γιώργου Καλογερογιάννη, Αντιγόνη Καμπάνη και Νικόλαο Χαρουλάκη, που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και δηλώσεις, στις οποίες ανέλυσαν διεξοδικά τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη του «CERAMEUS». Στη συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Γιώργος Φιλιππίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Βουνάτσος, είπε μεταξύ άλλων, ότι με το έργο «CERAMEUS», τη μόνιμη έκθεση παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής και με τις δυο κινητές – μεταφερόμενες, ο Μανταμάδος και κατ’ επέκταση το Νησί μας, κατέστη πρωτεύουσα-κέντρο Αγγειοπλαστικής–Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου και η Δημοτική Αρχή αισθάνεται υπερήφανη γι’ αυτήν την πρόοδο, που ανοίγει καινούργιους δρόμους στους επαγγελματίες του κλάδου, στην τέχνη και στην τοπική οικονομία. Επίσης, επεσήμανε την εξαιρετικά σημαντική  οικονομική θετική διάσταση που διανοίγεται, με τον έτι περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων τους και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν.

Το πρόγραμμα «CERAMEUS», αφήνει ως παρακαταθήκη μια νέα ιστοσελίδα, όπου οι κεραμίστες από τους τρείς Δήμους μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα τους και να κάνουν πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και τη δυνατότητα οι κεραμίστες από τους τρεις Δήμους να πιστοποιήσουν το προϊόν τους, ως χειροποίητο – παραδοσιακό, με ένα πρότυπο πιστοποίησης που τους παρέχεται.
 

Μοιράσου το άρθρο!