Πολιτισμός

04/10/2012 - 06:55

Δράσεις πολιτισμού από τους συμπατριώτες μας στην Αθήνα

Δράσεις πολιτισμού από τους συμπατριώτες μας στην Αθήνα

pan style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: arial, sans-serif; line-height: normal; ">ΟΙ «ΓΛΕΝΤΙΣΤΑΔΕΣ» ΣΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»

Στο Καματερό θα παρουσιαστούν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου τα μέλη της χορευτικής ομάδας των «Γλεντιστάδων του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Αναγέννηση» προσκεκλημένα από τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού και Παιδείας του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Οι Μεσοτοπίτες χορευτές θα εμφανιστούν στις 7 το απόγευμα στο Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ»,Πάρκο Ειρήνης Άτταλος, στο πλαίσιο του διήμερης «Γιορτής Παράδοσης» όπου συμμετέχουν και όλοι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από τον τόπο μας.

_______________________________________________________________

ΟΙ «ΓΛΕΝΤΙΣΤΑΔΕΣ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Από τα κόκκινα φανάρια στο περιβόλι της Παναγιάς-Η ζωή και το έργο του Αλέκου Γαλανού"

 

 

 

 

Ο Σύλλογος των Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

 

 

 

 

σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου

Από τα κόκκινα φανάρια στο περιβόλι της Παναγιάς

Η ζωή και το έργο του Αλέκου Γαλανού

του Γιώργου Καμβυσέλλη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00

στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου

του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

(κτίριο Γεωργικού Μουσείου)

Ιερά οδός 75 - Βοτανικός – Αθήνα

 

---------------------

 

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Aποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΑΓΠΑ), Ομoτ. Καθηγητής ΓΠΑ κ. Ι. Χρονόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής δικηγόρος κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλης.

 

Η παρουσίαση του συγγραφέα κ. Γ. Καμβυσέλλη θα γίνει από τον Ομοτ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λ. Ζούρο και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου από τον φιλόλογο κ. Ε. Γδοντέλη.

 

Στη συνέχεια ο συγγραφέας θα αναφερθεί στη συγγραφή του βιβλίου του ενώ παράλληλα θα αναγνωσθούν αποσπάσματα του βιβλίου και θα αποδοθούν σκηνές των «Κόκκινων Φαναριών» από τους δημοφιλείς ηθοποιούς Κατερίνα Χέλμη, Φαίδωνα Γεωργίτση, Γκέλυ Μαυροπούλου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Άννα Φόνσου, Ελένη Ανουσάκη κ.ά. οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στο ομώνυμο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από τον κ. Ι. Σπαντιδάκη -γεωπόνο, μέλος του ΔΣ του ΣΑΓΠΑ.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το μουσικό – χορευτικό τμήμα «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

και θα ακολουθήσει παραδοσιακό Μυτιληνιό κέρασμα !

 

 

 

Και κάτι ακόμα…

 

Είναι καιρός θαρρώ να πούμε πάλι δυο λόγια, έτσι για να ενημερώσουμε τους φίλους μας, τους φίλους του Αλέκου Γαλανού και της έβδομης τέχνης, σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου του λογοτέχνη Γιώργου Καμβυσέλλη ´´Από τα Κόκκινα Φανάρια´´ στο Περιβόλι της Παναγίας, η ζωή και το έργο του Αλέκου Γαλανού»  που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά οδός 75 στο Βοτανικό.  

 

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του ΣΑΓΠΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και της ΟΛΣΑ (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής). 

 

Και λέμε πως θα είναι πολύ σημαντική γιατί θα έχουμε την ευκαιρία, όσοι βρεθούμε εκεί, να δούμε μερικούς από τους ηθοποιούς, του παλιού, καλού κινηματογράφου και θεάτρου.

Δεν είναι εύκολο να τους δει κανένας από κοντά όλους μαζί κι ακόμα να τους ακούσει να αποδίδουν ζωντανά σκηνές από το κλασσικό έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια».

 

Μιλάμε για την Κατερίνα Χέλμη (Μαρίνα στο κινηματογραφικό έργο και στο θεατρικό που παιζόταν επί δύο έτη συνεχώς από δύο θιάσους και συγχρόνως στην Κύπρο και στην Τουρκία κλπ), το Φαίδωνα Γεωργίτση (Μιχάλης στο κινηματογραφικό), την Άννα Φόνσου (Μυρσίνη στο θεατρικό μουσικόδραμα), Ελένη Ανουσάκη (Μυρσίνη στο κινηματογραφικό) που θα αποδώσουν τις πιο συγκλονιστικές σκηνές από τα ¨Κόκκινα Φανάρια¨, και θα διαβάσουν αποσπάσματα από το σπουδαίο βιβλίο του Γιώργου Καμβυσέλλη.

 

Θα παραβρίσκονται επίσης η Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, η Αλέκα Μαβίλη (πιθανόν) ο Χρίστος Νομικός (πιθανόν), η Μαρία Δημητριάδου, ο Λεωνίδας Νικολαΐδης, που όλοι πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις των Αθηνών.

Από το Λονδίνο εξ άλλου, ήρθε ειδικά η Αλέκα Μπούργαλη  η οποία είχε υποδυθεί τη Μαντάμ Παρή στις παραστάσεις που δόθηκαν στο Mermaid Theatre του Λονδίνου και τώρα είναι δημοσιογράφος στα "ΝΕΑ " του Λονδίνου.

 

Από το θίασο της ελληνικής παροικίας ΕΘΟΛ το 1994 με σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πασσάλη ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης (πολιτιστικός εμπειρογνώμονας) στην Τεχεράνη και πριν λίγες έφτασε στην Αθήνα αποκλειστικά για τη γιορτή ετούτη του πολιτισμού.

 

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι στην παρουσίαση, όπως και ο Ακαδημαϊκός Κ. Κριμπάς, ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, (θα κάνω τα αδύνατα δυνατά να έρθω, μας είπε) ο Γιάννης ο Σπανός, (αν δεν μου τύχει κάτι έκτακτο, θα είμαι εκεί), και το πιο πρόσφατο αλλά πολύ σπουδαίο χαρτί ο διάσημος χορογράφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος, θα έρθει και θα μας πει γιατί αποφάσισε να ανεβάζει στο Εθνικό Θέατρο τα ¨Κόκκινα Φανάρια¨ η πρεμιέρα των οποίων θα είναι στις 13 Ιανουαρίου 2013 με καλεσμένο μεταξύ των άλλων και του Γιώργου Καμβυσέλλη.

 

Κι αφού η παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μας Γιώργου εξελίχθηκε σε κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός, δεν θα λείψουν κάποια κανάλια κι εφημερίδες για την επίκαιρη κάλυψή του.

 

Τέτοιες δραστηριότητες είναι που τιμούν τη Λέσβο, τους απόφοιτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κι όλη την ευρύτερη κοινότητα της πολιτιστικής μας άνοιξης.

 

Καλή επιτυχία, λοιπόν, να ευχηθούμε που μάλλον εξασφαλισμένη προβλέπεται κι από την πλευρά μας συνιστούμε να μην λείψει κανένας αφού εκτός των άλλων θα απολαύσουμε και το θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα του Μεσότοπου Λέσβου οι Γλεντιστάδες σε παραδοσιακούς χορούς για να συμπληρωθεί το καλλιτεχνικό τούτο μνημόσυνο του Αλέκου Γαλανού ο οποίος εκτός από θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, γεωπόνος, ηθοποιός και κάτι άλλα, ήταν δεινός χορευτής.

 

 

Έναρξη λειτουργίας μουσικών, χορευτικών

και χορωδιακών τμημάτων του συλλόγου Μεσοτοπιτών

 

Όπως αρμόζει στο αγαπημένο μας μουσικό όργανο το σαντούρι, το τιμάμε διδάσκοντάς το στους επόμενους και αφήνοντας τις χορδές του να αναδείξουν τους νέους σαντουροπαίχτες. Μετά λοιπόν την αναβίωση της παλιάς αυτής προσπάθειας του συλλόγου, το τμήμα σαντουριού συνεχίζει την πορεία του με τη δασκάλα μας, τη Σταυρούλα Σπανού και φέτος από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Χαρά μας θα ΄ναι να δούμε τις μπακέτες και σε νέα χέρια με πείσμα και όρεξη για μάθηση. 

 

Στην περίπτωση του σαντουριού η επιθυμία έδωσε ζωή στο τμήμα.

Επειδή, όμως, τα μεράκια συχνά εκδηλώνονται δυσκολότερα χωρίς αφορμή, το έμψυχο υλικό μας μένει ανεκμετάλλευτο και τα μουσικά όργανα του συλλόγου δε μας τραγουδούν τις ιστορίες τους καθώς δεν ασχολούμαστε πια μαζί τους, παίρνουμε την εξής πρωτοβουλία.

 

Ανακοινώνουμε τη δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων για τη διδασκαλία και άλλων αγαπητών μουσικών οργάνων. Ο λόγος για το μπουζούκι, την κιθάρα και το τουμπερλέκι. Δάσκαλος μας θα είναι ο συγχωριανός μας Λουκάς Λημναίος ο οποίος «κρατάει» από το γένος Γωγή και Σκενδέρη και ο παππούς του είναι ο Χαράλαμπος Βαλελής ο σινεματζής. 

 

Ο Λουκάς είναι πτυχιούχος καθηγητής μπουζουκιού, κιθάρας, τουμπερλεκιού και φωνητικής. Διδάσκει σε πολλά ωδεία και μουσικές σχολές των Αθηνών, έχει συνεργασία με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και συμμετέχει ως ενορχηστρωτής σε δισκογραφικές δουλειές - παίζοντας μπουζούκι, κιθάρα και κάνοντας φωνητικά. Παράλληλα έχει περάσει από τα περισσότερα και σημαντικότερα μαγαζιά και νυχτερινά κέντρα και έχει «γυρίσει» τη μισή Ελλάδα σε διάφορες συναυλίες και εκδηλώσεις.

 

Έτσι, επειδή η πεμπτουσία κάθε προσπάθειας είναι ο κόσμος που θα την αγκαλιάσει, προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή άμεσα ώστε να ξεκινήσουμε! 

 

Για εγγραφές στα μουσικά τμήματα ή πληροφορίες σχετικά:

Μενέλαος Γιαννόπουλος – 6978619630 και Νεκτάριος Βακάλης - 6971752663

 

Τα μακροβιότερα και πολυπληθέστερα τμήματα του συλλόγου, το χορευτικό και η χορωδία ξεκινούν και αυτά από αρχές Οκτωβρίου μια νέα χρονιά εξάσκησης και δημιουργίας. Δάσκαλοί μας και φέτος οΒαγγέλης Σαραντίδης στην χορωδία και ο Κώστας Πιπίνης στο χορό. Σας περιμένουμε να τα πλαισιώσετε και αυτά τα τμήματα με την ίδια θέρμη της πρώτης φοράς και της κάθε φοράς.

 

Για τη χορωδία: Χριστίνα Τσαλαβούτη– 210 9710769 και 6972469562

Για το χορευτικό τμήμα:  Κώστας Γνήσιος – 210 5739361 και 6936770853

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ: Εθνικής Αντίστασης 33 – Δάφνη, Τηλ: 2109707417

 

Για την ενημέρωση: Νεκτάριος Βακάλης

 

Μοιράσου το άρθρο!