Πολιτισμός

02/08/2011 - 14:07

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Αναγνώστου

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2011, παρουσία του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημήτρη Φ. Βουνάτσου,  τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου «Εικαστικές μου μνήμες από τον Μανώλη Καλλιγιάννη» στη Δημοτική Πινακοθήκη (αρχοντικό Χαλήμ Μπέη), στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2011» που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου απευθυνόμενος προς τον ζωγράφο του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του, ενώ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Μανώλη Καλλιγιάννη, με τον οποίον τον συνέδεε και προσωπική φιλία.  Η έκθεση διοργανώνεται και με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατο του ζωγράφου Μανώλη Καλλιγιάννη, ενώ μετά από άδεια, προς τον ζωγράφο Νίκο Αναγνώστου, του Ισπανού Ελληνιστή, σκηνοθέτη, συγγραφέα και φωτογράφου Pedro Olalla προβλήθηκε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το ντοκιμαντέρ του «Με τον Καλλιγιάννη», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Μανώλη Καλλιγιάννη.

Η έκθεση φιλοξενεί 32 έργα του Νίκου Αναγνώστου, ο οποίος σημειώνει σε σύντομο προλογικό σημείωμα με αφορμή την έκθεση: «Το 1979 είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά και του έδειξα κάποιες ζωγραφιές μου, για τις οποίες έδειξε ενδιαφέρον, δέχθηκε δε να μου κάνει κάποια «μαθήματα» δωρεάν. Βέβαια δεν ήταν μαθήματα με τη στενή  έννοια του όρου (ο Μ. Καλλιγιάννης απ’ ότι γνωρίζω ποτέ δεν έκανε μαθήματα ζωγραφικής, πίστευε ότι η Μεγάλη Ζωγραφική δεν μπορεί να διδαχθεί). Εκείνη την εποχή από την πλευρά μου, είχα αρχίσει να σπουδάζω Εφαρμοσμένες Τέχνες και δεν είχα ανάγκη από απλά μαθήματα σχεδίου… ήθελα να μάθω τα μυστικά της Αληθινής Ζωγραφικής! Έτσι τα «μαθήματα» γινόταν πηγαίνοντας στο ατελιέ του, όπου μου δάνειζε τα πινέλα του και χρώματα από την παλέτα του, διάλεγε ένα θέμα που το ζωγραφίζαμε συγχρόνως και οι δύο. Άλλες φορές πάλι μου έδειχνε τις τεχνικές του στην ελαιογραφία. Πάντοτε όμως μου τόνιζε να κάνω στα έργα μου, αυτό που εγώ θεωρώ αισθητικά σωστό και όχι αυτά που έδειχνε και  μου έλεγε, αυτό πίστευε πως είναι η ουσία της ζωγραφικής.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας  καθημερινές (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) 9.00 – 15.00.

Μοιράσου το άρθρο!