Πολιτισμός

11/03/2013 - 08:43

Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Καρατζά

 Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Καρατζά

Διάρκεια έκθεσης 11/3/2013 - 15/3/2013

Εγκαίνια 11/3/2013 ώρα 19:30

Ώρες έκθεσης 19:00 - 21:00


Ο Γιάννης Καρατζάς, από τα ιδρυτικά μέλη τής ΦΕΜ το 1980, επιχειρεί με αυτή του την έκθεση και προβολή, που έχει τη σφραγίδα προσωπικής ματιάς, να στρέψει την προσοχή μας στον περιβάλλοντα χώρο και σε εικόνες καθημερινότητας. Δε χρειάστηκαν παρεμβάσεις ή επεξεργασία στις φωτογραφίες. Απλά φωτογραφίζονταν τα θέματα εστιάζοντας σε σημάδια και χρώματα, σε «επεισόδια» δηλαδή πάνω στην ύλη. Απομονώθηκαν στοιχεία κι επιστρατεύτηκε η επιλεκτικότητα του ματιού, για να τονιστεί η ομορφιά της Φύσης και του τυχαίου. Προτείνονται, έτσι, διαφορετικοί τρόποι αξιοποίησης και ανάδειξης των εκ πρώτης όψεως αδιάφορων και ασήμαντων καλλιτεχνικά υλικών και θεμάτων.

Νιώθει κανείς το μεγαλείο της Φύσης και χαίρεται αληθινά. Η αρμονία που υπάρχει στη Φύση, μεταδίδεται και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Αν όλοι οι άνθρωποι αισθάνονταν την ομορφιά της Φύσης, τότε δε θα υπήρχε ο κίνδυνος της καταστροφής του περιβάλλοντος. Θα υπήρχε σεβασμός και φροντίδα για τη Φύση, αρμονία και ισορροπία στον κόσμο. Αρκεί να διαπιστώσουμε, ότι ακόμα και η φθορά κάποιων πραγμάτων, προσφέρει ως αντιστάθμισμα ομορφιά.

Ο Γιάννης Καρατζάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1952. Τελείωσε το 5ο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Σήμερα εργάζεται στο Δημόσιο, ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ. Βορείου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Με τη φωτογραφία ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη τής ΦΕΜ.

Από το 1979 φωτογραφίζει και καταγράφει συστηματικά τις αυτοφυείς ορχιδέες της Λέσβου.

Εξειδικεύεται γενικότερα στη φωτογραφία φύσης, σαν εργαλείο για της έρευνές του στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!