Πολιτισμός

27/08/2014 - 07:24

Έκθεση φωτογραφίας του Νeset Kutlug στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Φωτεινό και υγρό!»

Έ

κθεση φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έώς τις 15 Σεπτέμβρη του 2014 στο αρχοντικό Γεωργιάδη. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Σεπτέμβρη στις 7.00 μ.μ με  παρουσίαση της έκθεσης  ενώ θα ακολουθήσει  συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την φωτογραφία και την εννοιολογική της προσέγγιση.

Η έκθεση περιλαμβάνει 36 c-print έγχρωμες εικόνες, 40χ40 εκ. η κάθε μια.

 

Περιεχόμενο

Ο στόχος αυτής της δουλειάς είναι να παρουσιάσει εικόνες  που  διαφοροποιούνται από «την αιτία και το σκοπό» της υγρής δομής που είμαστε όλοι μέσα, εκεί όπου εικόνες παράγονται, μοιράζονται και καταναλώνονται στιγμιαίως.

Θα κάνω μια απόπειρα να μελετήσω το πώς η νεωτερικότητα  έχει μεταμορφώσει την προηγούμενη δομή που αντικατέστησε. Το πώς οι πολιτικές δυνάμεις τονώνουν την παραγωγή και την κατανάλωση εικόνων. Αυτή είναι η «νέα» καθολική οπτική και παρουσία που έχει καλλιεργηθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Παίρνοντας τέτοια θέση, έχω επικεντρωθεί στο πως θα μπορούσα να απεικονίσω αυτή τη ματιά μέσα από το σύστημα. Αυτή η έρευνα τελειώνει τοποθετώντας το μάτι μου στο σημείο όπου όλα ακόμα, όντας κάποιο μέρος του συστήματος, στέκονται πάνω στην εγγύτητα ή την απόσταση που έχουν  τοποθετηθεί.

Αυτές οι εικόνες έχουν τραβηχτεί ,από  κάμερα κινητού τηλεφώνου, με τις  μορφές τους, τις σημειώσεις τους  και τα σχέδια τους και περιγράφουν  ιστορίες  οι οποίες μερικές φορές έχουν γραφτεί ταυτόχρονα με τη φωτογράφισή τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι εικόνες πλαισιώνουν θέματα που καταναλώνονται γρήγορα,  καθώς αντανακλούν «κλασικές» όψεις στον ίδιο φωτεινό τρόπο… φωτεινό και υγρό σε κάθε έννοια….

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959. Το ενδιαφέρον για την φωτογραφία ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Σήμερα, τον ενδιαφέρει περισσότερο τον εννοιολογικό πλαίσιο των εικόνων στις ζωές των ανθρώπων και η φιλοσοφία που είναι ικανή να μας οδηγήσει στο νόημά τους. Μαζί με τους συναδέλφους του έχει οργανώσει σεμινάρια, μαθήματα και εργαστήρια τα οποία προσέφεραν γνώσεις γύρω από την φωτογραφία και την ιστορίας της, την κατανόηση των εικόνων, αλλά και διδασκαλία στον τομέα της Τέχνης του Κινηματογράφου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Technical University). Σε συνεργασία με συνάδελφό του παρουσίασαν φωτογραφίες τους σε συνέδρια, για περισσότερα από 3 χρόνια, στο Akbank Cultural Center της Κωνσταντινούπολης, αναλύοντας τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή στον κινηματογράφο. Σήμερα  ζει στο νησί Τζούντα (Μοσχονήσι) και ασχολείται αδιάκοπα με την παραγωγή των «δικών» του εικόνων.

Μοιράσου το άρθρο!