Πολιτισμός

11/12/2021 - 19:00

Έκθεση “Radium Palace” στην Αγία Παρασκευή Λέσβου σε επιμέλεια Νικόλα Βαμβουκλή

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με την K-Gold Temporary Gallery  παρουσιάζει την έκθεση “Radium Palace” στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου από τις 11 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαρτίου 2022 σε επιμέλεια Νικόλα Βαμβουκλή.

 Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι John Baldessari, Κώστας Βαλιουτής, Lynda Benglis, Λυδία Δαμπασίνα, Μιλτιάδης Δίγκας, Mario Fantin, Kata Geibl, Bianca Otilia Ghiuzan, Saskia Janssen, Γεωργία Κοτρέτσου, András Ladocsi, Kali Malone, Sarah Michelle Riisager, Bárbara Wagner & Benjamin de Burca, Erwin Wurm, Μάρω Φασουλή.

Στην έκθεση προβάλλεται το έργο δεκαέξι καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (γλυπτά, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, περφόρμανς και αρχειακό υλικό),ενώ δανείζεται τον τίτλο της από το θρυλικό ξενοδοχείο θερμοπηγών Κουρτζή που χτίστηκε το 1911 στη Μυτιλήνη, ως ένας χώρος θεραπείας και αναψυχής. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα με σκοπό την ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στο νησί, που ωστόσο είχε πολύ σύντομο βίο, αφού κάηκε ολοσχερώς λίγο μετά την κατασκευή του.

Η έκθεση “RADIUM PALACE” εστιάζει στη σωματικότητα και στη μεταβαλλόμενη έννοια της φροντίδας μέσα από σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Προτείνει εναλλακτικές μεθόδους τόνωσης, διαλογισμού και αποσυμφόρησης σε μια περίοδο που η τεχνολογία, ιδίως μετά από τους περιορισμούς της COVID-19, έχει επεκτείνει σημαντικά τα όρια του φυσικού σώματος. Τέλος, φέρνει στην επιφάνεια καίρια ζητήματα τα οποία αφορούν τόσο στην επανάχρηση υλικών αγαθών, όσο και στην ανασημασιοδότηση παγιωμένων ιδεών στο πέρασμα του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επανεξετάζουν την οπτική μας για τη συλλογικότητα και την επαφή, επισημαίνοντας πως η τέχνη και η δημιουργικότητα αποτελούν θεραπευτικά εργαλεία για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος. Τα έργα τους διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην ευεξία και την ανθρώπινη επινοητικότητα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ενδυνάμωσης και επικοινωνίας.

Η Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε “Συνεχίζοντας ως Περιφερειακή αρχή να στηρίζουμε καινοτόμες δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού οι οποίες είναι γεγονός ότι πέρα απο την δυνατότητα πνευματικής καλλιέργειας που προσφέρουν σε όλους μας,  θέλουμε να συντελέσουν σε μια  διαφορετική προσέγγιση ανάπτυξης του τουρισμού στα νησιά μας, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής συν-αποτελεί μέλος των δημιουργών του τόπου μας που η έμπνευση τους  μπορεί να βοηθήσει τα μάλλα σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής αρχής προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν την έκθεση. Αυτά τα Χριστούγεννα η επίσκεψη στην έκθεση “RADIUM PALACE” είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας και στα παιδιά μας!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 19:00 στην K-Gold Temporary Gallery: O DJ Χαράλαμπος Κουρκούλης aka Photoharrie, δημιουργεί ένα μοναδικό μουσικό περιβάλλον στον αύλειο χώρο. Παράλληλα, ο χορευτής Παναγιώτης Πολίτης παρουσιάζει μια μακράς διαρκείας δράση από επαναλαμβανόμενες χειρονομίες και πόζες, σε διάδραση με τα έργα και τους επισκέπτες. 

 

-Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 11:30 στο Eressian Hotel & Hammam Spa: Αναγνώσεις κειμένων από καλλιτέχνες που συντονίζει η ηθοποιός Γεωργία Ξηρού, με συνοδεία χαλαρωτικών αφεψημάτων. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ως χώρος δορυφόρος της έκθεσης και φιλοξενεί επιλεγμένα έργα. Συνδυάστε την επίσκεψη σας στην Ερεσό με μια θεραπεία στο παραδοσιακό χαμάμ ή ένα μασάζ. 

 

Ένας δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά/αγγλικά) συνοδεύει την έκθεση με συνεισφορές από τους Alain de Botton, John Armstrong, Νίκο Λαμπρόπουλο και Μαρία Τσιτιμάκη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 19:00

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο-Κυριακή,15:00-20:00

 

Για τα εγκαίνια, θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο από τη Μυτιλήνη μετ’ επιστροφής για τη μεταφορά των επισκεπτών προς την K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή. Αναχώρηση από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων (έναντι Βασιλόπουλου) το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 18:00. Κρατήσεις: 6942202222.

 

Είσοδος ελεύθερη, μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Τηλέφωνο: 6942202222

Website: kgoldtemporarygallery.tumblr.com 

E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com 

Social Media: @kgoldtemporarygallery

Μοιράσου το άρθρο!