Πολιτισμός

10/06/2021 - 13:02

Ένα κουκούτσι από τη Λέσβο ταξιδεύει...

Koukos De Lab – ένα κουκούτσι ταξιδεύει:
Παρουσία στην London Design Biennale με ένα νέο υλικό

Ένα νέο design project από την ακριτική Λέσβο φιγουράρει ανάμεσα στις 500 συμμετοχές από 50 διαφορετικές χώρες στην πρωτοβουλία «The Design in an Age of Crisis» της London Design Biennale και του οργανισμού Chatham House: Το «Koukoutsi Eco Material».

Η δημιουργικότητα, η αγάπη για τον τόπο τους, την Λέσβο, και η επιθυμία τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, οδήγησε τον Χρήστο Βερβέρη, product designer, και την Ειρήνη Μουτσογιάννη, marketing consultant, να δημιουργήσουν ένα νέο οικολογικό υλικό χρησιμοποιώντας ως βασική πρώτη ύλη το κουκούτσι της ελιάς. Σε ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νησιού, το Μεγαλοχώρι, συγκέντρωσαν ότι απομένει από την τελική έκθλιψη του πυρήνα της ελιάς και το μετέτρεψαν σε ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έπιπλα, πλακάκια, πάγκους, μεγάλες επιφάνειες και χρηστικά αντικείμενα.

Δίνοντας αξία σε ένα βιολογικό απόβλητο της ελαιουργικής διαδικασίας, κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο ζωής του κουκουτσιού και κατασκεύασαν με το καινοτόμο, οικολογικό υλικό που δημιούργησαν ένα παραδοσιακό νησιώτικο πάγκο (παγκάκι). Με τον τρόπο αυτό, ανταποκρίθηκαν στην επείγουσα ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του design στο άμεσο μέλλον, ώστε να δημιουργεί περιβάλλοντα βιώσιμα και ανθεκτικά, ενόψει και των προβλημάτων που θα προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις αλλαγές στην βιοποικιλότητα.

Η London Design Biennale πραγματοποιείται φέτος μεταξύ 1ης-27ης Ιουνίου 2021.
Δείτε την συμμετοχή του Koukoutsi Eco Material εδώ → https://www.londondesignbiennale.com/christos-ververis-irene-moutsoyiannis)

 

Η συνεργασία μεταξύ της London Design Biennale και του Chatham House καθοδηγείται από την αμοιβαία δέσμευση για την προώθηση του διεθνούς διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μοιράσου το άρθρο!