Πολιτισμός

30/11/2022 - 10:00

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ)

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ)

 

Ξανά στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε με τιμώμενη τη ΛΕΣΒΟ!

 

2-3-4 Δεκεμβρίου στο ίδρυμα "Ανδρέας Λεντάκης"

 

Τρία χρόνια (Δεκέμβριος 2019) μετά τη πρώτη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) στη χριστουγεννιάτικη εορταστική αγορά του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» έχοντας καλεσμένους τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνη (Aθήνας) και το Σύλλογο “ο Πολιχνίτος Λέσβου”, η πρόεδρος του Ιδρύματος Φωτεινή Λεντάκη επανέρχεται και καλεί εκ νέου την ΟΛΣΑ, στο τριήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar ζητώντας αυτή τη φορά διαφοροποιημένο πρόγραμμα και συμμετοχή της Ομοσπονδίας.

Έτσι φέτος οι συμμετέχοντες από τη Λέσβο θα βρεθούν την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο ίδρυμα πολιτισμού & εκπαίδευσης "Ανδρέας Λεντάκης", Αγίων Ασωμάτων 47 (& Πειραιώς)-Κεραμεικός (πλησίον Σταθμού ΗΣΑΠ Θησείου) και θα παρουσιάσουν διαφορετικό "πρόγραμμα" στο οποίο μεταξύ άλλων έχουν "αξιοποιηθεί" συντοπίτες που παρουσίασαν τα έθιμα της Λέσβου το 2019 στο Πεδίο του Άρεως, στο μεγάλο festival του κέντρου της Αθήνας με τίτλο “Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα”, που οργανώθηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και περιλάμβανε την παρουσίαση των Χριστουγεννιάτικων εθίμων και παραδόσεων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, μέσω των 13 Περιφερειών της χώρας.

 

Αναλυτικότερα:

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

 

16.00: Καλωσόρισμα με το παραδοσιακό ποδαρικό από τον Γιάννη Κουκέλλη δημιουργό της "Μυτιληνιάς Διαλέκτου".

Ανάγνωση Χριστουγεννιάτικων εθίμων της Λέσβου και του διηγήματος-παραμυθιού "Πού γεννήθηκε ο Χριστός" (του Ευάγγελου Χατζημανώλη) από τη λογοτέχνη Ευστρατία Καραγεώργη.

16.30: Ο εκπαιδευτικός, γενικός γραμματέας της ΟΛΣΑ και πρόεδρος του συλλόγου Ναπαίων Ελευθέριος Καπετανάς θα διαβάσει δύο ποιήματά του: " Χριστουγεννιάτικο δένδρο" και " Αντικεριά" και ένα διήγημα του με τίτλο: "Τα Χριστούγεννα της μοναξιάς".

17.30: Παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος "Μνήμες του Μέλλοντος" του φυσιολατρικού συλλόγου Μανταμάδου,"Ηλιαχτίδα" με συνταγές από τη γαστρονομία και τα έθιμα της περιοχής!

18.00: Η Private chef Τζένη-Ιωάννα Παλαιολόγου που συμμετέχει μαγειρεύοντας ως εθελόντρια σε διάφορες εκθέσεις στην Αττική στα περίπτερα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα μας μιλήσει για τη γαστρονομία των Χριστουγέννων και θα μας παρουσιάσει ζωντανά την Παραδοσιακή Πλατζέντα (γλυκό) της Λέσβου. Στο τέλος θα υπάρξει κέρασμα σε όλους τους καλεσμένους.

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου!

 

13.00: Ο Χρίστος Καλουντζόγλου δημοσιογράφος- συγγραφέας μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ και πρόεδρος του συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου θα μιλήσει για το "γριφομύθι", το παραμύθι των γρίφων, που ακόμα δεν έχει έχει εκδοθεί και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Θα ακολουθήσει κέρασμα και δωράκι έκπληξη για τα παιδιά!

 

Επίσης στις 14.00: Τα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ) θα παρουσιάσουν οπτικοακουστικό υλικό και θα συζητήσουν για τον Πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου» που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης των Τρικάλων προπάντων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων που εκεί στήνεται ο «Μύλος των Ξωτικών» με επισκέπτες μικρούς και μεγάλους από όλη την Ελλάδα. Ο Μύλος αποτελεί τον πολιτιστικό «πνεύμονα» της πόλης των Τρικάλων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, χτισμένο το 1884, και εκτείνεται σε πάνω από 3.500 τ.μ. κτιριακό συγκρότημα μαζί με μια έκταση 90 στρεμμάτων, δωρεά στον Δήμο Τρικκαίων του αείμνηστου Ι. Ματσόπουλου, μεγάλου ευεργέτη της θεσσαλικής πόλης.

 

Το πρώτο κάλεσμα (2019)

Θυμίζουμε τότε είχε γίνει οπτικοακουστική περιήγηση στο νησί των Ποιητών, από την Ταξούλα Ζάχου. Ήθη κι έθιμα αλλά και γαστρονομικός πλούτος της Λέσβου και τη γιορτή είχε συμπληρώσει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Πολιχνιατών Λέσβου, με χοροδιδάσκαλο τον Μιχάλη Βουβέλλη.

Όλες τις ημέρες της εορταστικής αγοράς (bazaar) υπήρχαν προς δοκιμή και πώληση προϊόντα από τη Λέσβο αλλά και το Βόρειο Αιγαίο, με επιμέλεια του καταστήματος “Περί Λέσβου”.

Μοιράσου το άρθρο!