Πολιτισμός

24/08/2011 - 07:24

Επί 5 ώρες μας "γ@μ...." ο Σωκράτης Μάλαμας στον Αύλωνα!!!

Όσοι βρέθηκαν χθες Τρίτη 23 Αυγούστου 2011  στον Αύλωνα  στη Γέρα Λέσβου θα θυμούνται για πολύ καιρό τη  συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα.  Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλισέ εκφράσεις όπως «μάγεψε» . «συγκλόνισε» και άλλα τέτοια γλυκανάλατα που χρησιμοποιούνται σε κριτικές μετά από κάποια συναυλία. Ούτε φιλοδοξούμε να γράψουμε κριτική. Το μόνο που θέλουμε είναι να καταθέσουμε την κοινή αλήθεια όλων των ανθρώπων  που έζησαν αυτή την εμπειρία.

Μερικά στοιχεία της συναυλίας:

Η συναυλία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3! Ο Σωκράτης Μάλαμας ήταν για  5 ώρες συνέχεια πάνω στη σκηνή. Δεν έφυγε ούτε ένα λεπτό. Την συναυλία παρακολούθησαν γύρω στα 2000 άτομα και άγνωστος αριθμός ατόμων που ήταν έξω από το χώρο της εκδήλωσης (στην παραλία και στους ελαιώνες). Η οργάνωση της συναυλίας ήταν άψογη.  Έξι άτομα είχαν αναλάβει το χώρο του παρκινγκ και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Οι καντίνες της συναυλίας λειτούργησαν αρκετά καλά και πρόσφεραν ποτά και σουβλάκια.  Ευτυχώς που η συναυλία έγινε στον Αύλωνα και όχι στο Κάστρο Μυτιλήνης (όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί)… που να μπλέξει κανείς με "Λεσβιακά Καλοκαιρια"  και άλλες δουλειές του ποδαριού.  Η τιμή εισόδου ήταν 15 Ευρώ.  Το 1/3 από το κοινό ήταν μάλλον επισκέπτες του νησιού μας και αυτό φάνηκε από τα χειροκροτήματα όταν ο Σωκράτης έκανε κάποιες αναφορές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πάμε τώρα στην ουσία.

Σωκράτης Μάλαμας!  Ξεκίνησε από την αρχή με καλή διάθεση. Όσοι έχουν παρακολουθήσει πολλές συναυλίες του Μάλαμα το καταλαβαίνουν. Μίλησε για το χώρο  τον Αύλωνα ( τον χαρακτήρισε ως το καλύτερο χώρο που έχει παίξει στη Μυτιλήνη) , μίλησε για την γνωριμία του με το Σύμη (ο δημιουργός του Αύλωνα) από  το 1991 στην Κύπρο όταν τραγουδούσε με το Νίκο Παπάζογλου, μίλησε για τους «λαπάδες του Κούβελα» και για τον Ελύτη. Λίγες κουβέντες  και πολύ μουσική.  Ερμηνείες  δικών του τραγουδιών στην αρχή που σε κάθε άκουσμα το κοινό ανέβαινε άλλο ένα σκαλί στην απογείωση του.  Έστειλε τους «χαιρετισμούς»  του στις απώλειες της φετινής χρονιάς (στο Ν. Παπάζογλου και στο Μ. Ρασούλη) . Ζήτησε μια ρακί να δοκιμάσει και … ως εκ θαύματος μια κοπελιά από το κοινό του σέρβιρε ρακί από την  Κρήτη. Του άρεσε του Σωκράτη, την τίμησε όσο μπορούσε. Βέβαια μετά υπήρξε και ανταγωνισμός ήρθε και τσίπουρο από την Ήπειρο.

Λίγο μετά τις 1 το βράδυ  η «απογείωση»  έγινε «εκτόξευση». Λοΐζος , Θεοδωράκης , Καββαδίας , Βαμβακάρης , Τρύπες , Ξύλινα Σπαθιά, Ξυλούρης  ήταν το «λαϊκό πρόγραμμα» όπως το ονόμασε. Το κοινό σηκώθηκε όρθιο έγινε ένα με την σκηνή.  Ο Σωκράτης σταμάτησε την ερμηνεία των τραγουδιών και έκανε πλέον κατάθεση ψυχής. Το έβλεπες στο πρόσωπό του , το άκουγες στην χροιά της φωνής του. Ζούσε ότι τραγουδούσε.  Και μέσα στο πλήθος να βλέπεις μάτια δακρυσμένα από τη συγκίνηση. Να βλέπεις ανθρώπους της χαράς! Να βλέπεις ανθρώπους στα όρια  της ψυχικής ικανοποίησης.  Ένα κορίτσι γεμάτο συγκίνηση πετάει την ατάκα  «Σωκράτη μας γάμησες !»  Απέδωσε με το καλύτερο τρόπο αυτό που γινόταν.  "Δυο-τρεις κουβέντες" ψύχης....  θέλει η ψυχή να ταξιδέψει...  (Μπόρει κάποτε ένας φίλος να έλεγε ότι το σηματνικό είναι να σου πήδαει κάποιος το μυαλό...αλλά τελικά ίσως είναι σημαντικότερο να σου πηδάει κάποιος την ψυχή....)

Άλλη μια νύχτα άλλη μια μέρα άλλο ένα βήμα στο κενό τα χέρια απλώνει στον αέρα για να πιαστεί απ' το Θεό

Και τα χέρια έπιασαν τις μουσικές του Σωκράτη  αγκαλιάζοντας τον ουράνιο θόλο εκεί στο στόμιο του κόλπου  Γέρας, στον Αύλωνα!

Χτύπημα της γροθιάς του στο μέρος της καρδιάς του  ήταν η τελευταία κίνηση του Σωκράτη λέγοντας με αυτό τον τρόπο το δικό του ευχαριστώ  στο κοινό.

Αποθέωση.

---------------------------- 'Ενα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του Αύλωνα και για την επιλογή τους και  για την οργάνωση. -------------------------------- Βίντεο από τη συναυλία

Μοιράσου το άρθρο!