Πολιτισμός

03/06/2012 - 16:08

Επιστολή στο Δήμαρχο Λέσβου: Σώστε τα έργα του Θεόφιλου

yle="text-align:justify;">

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Λέσβου,

Αγαπητέ κ. Δημήτρη Βουνάτσο,
 
Πριν λίγες μέρες  στο Lesvosnews, διάβασα εδώ  http://lesvosnews.net/2012/05/31/agm-294/
ένα άρθρο του  Στρατή Μπαλάσκα σχετικά με εγκαταλειμμένα αντικείμενα λαϊκής τέχνης εδώ και χρόνια στο παλιό Λιμεναρχείο, κυριολεκτικά στην τύχη τους καθώς και δυο πίνακες του Μεγάλου Λαϊκού ζωγράφου μας  Θεόφιλου Χατζημιχαήλ καθώς και το σπαθί που χρησιμοποιούσε όταν παράσταινε τον Μ.Αλέξανδρο ή τους ήρωες του 21,  όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Ο Θεόφιλος ένας άνθρωπος που μας χάρισε ότι πολυτιμότερο είχε στη ζωή του, ότι πιο όμορφο και ζωντανό είχε στη ψυχή , ότι πιο πολύτιμο είχε στη καρδιά του, τη ζωγραφική.
 Μας άφησε μια πολιτιστική κληρονομιά,  ένα έργο ανεκτίμητης αξίας εφάμιλλο των άλλων ονομαστών ζωγράφων της ιστορίας.
Στα πέρατα της γης έχει γίνει γνωστό το όνομά του. Για τα έργα του αυτά έρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ  όλο τον κόσμο, και δεν εννοώ μόνο τη Μυτιλήνη αλλά και τα χωριά της Μαγνησίας, το  Πήλιο, τη Μακρυνίτσα, και  το  Βόλο  όπου φυλάσσονται οι ζωγραφιές του  ''ως κόρην οφθαλμού''.
Έναν άνθρωπο που η ιστορία τον ανέδειξε ως έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους,  εφάμιλλο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ell Greko), του Ματίς του Πικάσο του Σαγκάλ του Μπράκ του Τζιακομένττι και άλλων.
Έγραψαν γι αυτόν κορυφαίοι της Τέχνης και του Λόγου όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Γιάννης  Τσαρούχης, ο Λέσβιος αρχιτέκτονας Γιαννουλέλλης, ο Λέσβιος ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης, ο Άγγελος Σικελιανός, η Αγάπη Καρακατσάνη, ο Σ. Μελλάς, ο Ι. Κοντής, ο Κίτσος Μακρής, ο Μυταράς , ο Τάκης Μπαρλάς , ο Γιώργος Πετρής, ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης και τόσοι άλλοι που αδυνατώ να κατονομάσω τώρα, και ερχόμαστε ''εμείς τα  ασήμαντα ανθρωπάκια'' να περιφρονήσουμε τα έργα του, και  τα πετάμε δεν ξέρω που και με τρόπο  απαξιωτικό .
 κ. Δήμαρχε,
Δείξτε λίγο σεβασμό στη μνήμη του, λίγο σεβασμό σ αυτόν τον Μεγάλο Έλληνα  Λαϊκό ζωγράφο, που αντάξιός του δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει.
Δείξτε λίγο σεβασμό στην  πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε.
Λίγο σεβασμό στον Μεγάλο Έλληνα τεχνοκρίτη της Γαλλίας  Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) ο οποίος  έσωσε όσα  έργα μπόρεσε του  Μεγάλου Ζωγράφου τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.
 
Σώστε όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στο παλιό Λιμεναρχείο, μην τα αφήνετε να καταστραφούν είναι η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
Είναι κρίμα  έργα ανθρώπων που πέρασαν από τον τόπο μας  και καθένας έγραψε την ιστορία του να καταστραφούν.
 
κ. Δήμαρχε,
Μην αφήνετε τα έργα του  Θεόφιλου να καταστραφούν είναι έγκλημα είναι ιεροσυλία.
Μαζέψτε τα, φυλάξτε τα, βάλτε τα στο μουσείο, μην τα αφήνετε στο έλεος του χρόνου και των καιρικών φαινομένων, μην τα αφήνετε απροστάτευτα.
ΕΛΕΟΣ μη γκρεμίζετε το Θεόφιλο από τη σκάλα για δεύτερη φορά.
Σ ένα από τα βιβλία που διάβασα για τη ζωή του Θεόφιλου, αναφέρει, ''όταν κάποια φορά που ο Θεόφιλος ζωγράφιζε την πρόσοψη ενός μαγαζιού  στο Πήλιο, κάποιος τράβηξε τη σκάλα και τον γκρέμισε. Χτυπημένος στο κορμί, φτωχός με γεμάτη πίκρα την καρδιά, έφυγε από το Πήλιο για τη μακρινή του πατρίδα τη Μυτιλήνη συνεχίζοντας τη ζωγραφική του''.
 
 - Μη κάνετε κι εσείς  το ίδιο  κ. Δήμαρχε , μη γκρεμίζετε  το Θεόφιλο για δεύτερη φορά, μην αφήσετε τα έργα του απροστάτευτα, μην αφήνεται όλα αυτά τα κειμήλια τα έργα τέχνης στο έλεος του χρόνου, μην αφήνετε απροστάτευτη την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
 
-----------------------
Απάντηση Lesvosnews:

Μοιράσου το άρθρο!