Πολιτισμός

02/08/2012 - 08:43

Γιορτή Γρίπου στο λιμανάκι Θερμής

Γιορτή Γρίπου στο λιμανάκι Θερμής

Σ

άββατο 4 Αυγούστου

Γιορτή Γρίπου - Βραδιά ψαρέματος και μουσικής με το συγκρότημα «Άκρως Λαϊκόν». -Προσφορά κακαβιάς και ούζου. -Στο Λιμανάκι Θερμής.

Ώρα έναρξης 19:00  Είσοδος ελεύθερη

 

 

Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, στην πλατεία του Μύλου στο λιμάνι της Λουτρόπολης Θερμής, θα γίνει αναβίωση του γρίπου από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλέων Λ. Θερμής. Η γρίπος ή πεζότρατα είναι μία παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος που ανήκει πια στο παρελθόν.

Τη χρησιμοποιούσαν στην παράκτια αλιεία και χρειάζονταν να δουλεύουν πολλοί ψαράδες, οι λεγόμενοι τρατάροι, στα κουπιά και στα δίχτυα. Tο δίχτυ, όπως το τραβούσαν οι ψαράδες, "σάρωνε" το βυθό πιάνοντας όσα ψάρια έβρισκε στο πέρασμά του. Σήμερα μπορεί να μη χρησιμοποιείται αυτός ο τρόπος ψαρέματος, δεν παύει όμως να είναι αυτός που στο παρελθόν έθρεψε πολλούς ανθρώπους σε εποχές δύσκολες και καιρούς χαλεπούς.

Πολλοί από μας δεν την είδαμε και δεν την γνωρίσαμε ποτέ. Σε ανάμνηση εκείνων των καιρών, το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, στην πλατεία του Μύλου στο λιμάνι της Λουτρόπολης Θερμής, θα γίνει αναβίωση του γρίπου από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλέων Λ. Θερμής. Το απόγευμα κατά τις 7 θα απλώσουμε με σκάφος δίχτυ και στη συνέχεια θα το σύρουμε από τη στεριά . Τα ψάρια που θα συγκεντρωθούν θα γίνουν μια νόστιμη κακαβιά. Εκτός από την κακαβιά θα ψήσουμε σαρδέλες, που θα προσφέρουμε μαζί με Μυτιληνιό Ούζο στους θεατές. Όλα δωρεάν. Σε όλη της διάρκεια του ψαρέματος θα ακούγονται νησιώτικα τραγούδια και θα δημιουργήσουμε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ρίψεις πυροτεχνημάτων και Λαϊκό γλέντι, με τη ζωντανή ορχήστρα «Άκρως Λαϊκό», ενώ οι χορευτές της Πολιτιστικής Αθλητικής Δράσης «εν χορώ» θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ποικίλες χορογραφίες . Όλη η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο Λεσβιακό καλοκαίρι 2012 και τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Μυτιλήνης.

Μοιράσου το άρθρο!