Πολιτισμός

07/12/2023 - 16:43

Η Δήμητρα της Λέσβου στην Ολλανδία!

Η Δήμητρα της Λέσβου σε έκθεση φωτογραφίας στην Ολλανδία Η Δήμητρα, στα 14 της, είχε πει στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι και από τότε η ζωή της ήταν μία κόλαση στην κλειστή κοινωνία της Συκαμιάς της Λέσβο

Το Pride Photo Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει έναν ετήσιο διεθνή διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας για τη σεξουαλική και έμφυλη διαφορετικότητα. Στόχος του οργανισμού είναι να δώσει μεγαλύτερη προβολή στη διαφορετικότητα και τις ταυτότητες των LGBTQIA+, προωθώντας την αποδοχή στην κοινωνία. Το Pride Photo ιδρύθηκε στο Άμστερνταμ το 2010 και είναι μοναδικό στο είδος του. Είναι μέρος του δικτύου Queer Network Amsterdam.

 

 

387865713 18393529189010258 2200874264020609309 n

Από το 2011, το Pride Photo φιλοξενεί έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας. Παρουσιάζει τα έργα φωτογράφων που εστιάζουν σε εικόνες και ιστορίες LGBTQIA+ από όλο τον κόσμο. Κάθε έκδοση αποτελείται από διάφορες φωτογραφικές κατηγορίες και έναν συνολικό νικητή, με αποτέλεσμα την ετήσια έκθεση Pride Photo Exhibition.

Φέτος στην υπαίθρια έκθεση του Pride Photo Foundation στην Ολλανδία, ένα από τα έργα που κοσμεί την έκθεση είναι μία φωτογραφία της Δήμητρας από τη Λέσβο από τη φωτογράφo Chiara Fabro.

Η Δήμητρα, στα 14 της, είχε πει στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι. Εκείνοι αντέδρασαν κλείνοντας τη σε ίδρυμα, κι όταν βγήκε της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα. Δραπέτευσε στην Αθήνα όπου έζησε άστεγη για χρόνια, αλλά τελικά είχε γυρίσει στο χωριό του νησιού για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της – για 25 χρόνια. Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, είχε δεχθεί επιθέσεις και εισβολές από συμμορία ανηλίκων, μέσα στο σπίτι της, στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου. Στις 9 Απριλίου της ίδιας χρονιάς βρέθηκε νεκρή, θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο. Ήταν 64 ετών.


“Η κοινωνία μας σε έχει απογοητεύσει, όμορφη ειλικρινή ψυχή. 😔 Στα μάτια σου, τα σημάδια και η υπερηφάνεια της μάχης σου. ❤

Η Σκάλα (Συκαμιάς) δε θα είναι η ίδια χωρίς τη Μαρία Κάλλας σου να γεμίζει τον αέρα με μελαγχολία.”

Είχε γράψει η φωτογράφος για τον θάνατο της Δήμητρας.

 

πηγη:

https://mikropragmata.lifo.gr/

Μοιράσου το άρθρο!