Πολιτισμός

29/01/2016 - 10:43

Η Μυτιλήνη γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο - Τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων - 13 και 14 Φεβρουαρίου

Η

Οργανωτική Επιτροπή του Διήμερου Festival “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2016”, ανακοινώνει τον εορτασμό με κάθε λαμπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανα του οποίου ως γνωστόν βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:    

 
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016
 
Προκυμαία & Ερμού, από 10 π.μ. – αργά το απόγευμα: Τα  ερωτευμένα ζευγάρια της Μυτιλήνης που επιθυμούν, θα “βολτάρουν” δωρεάν στο κέντρο της πόλης με την ιππήλατη “άμαξα του έρωτα”. Θα εκτελούνται δύο δρομολόγια. Το πρώτο, με αφετηρία το Παλαιό Δημαρχείο (οδός Νιάνια) και διαδρομή Κουντουριώτη, Αρχιπελάγους, Χίου, Μητροπόλεως, με τερματισμό το “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερμού. Το δεύτερο, με αφετηρία το “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερμού και διαδρομή στην αγορά (κατεύθυνση τα κεντρικά λύκεια), με τερματισμό τη Νιάνια. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας και τα ζευγάρια θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, επιτόπου στις δύο αφετηρίες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην άμαξα θα μπορούν να ανέβουν μόνο ζευγάρια (όλων των ηλικιών) !!     
 
Ερμού, ώρα 12 το μεσημέρι: Στην αγορά της πόλης και μέσα σε ένα διαμορφωμένο εορταστικό περίγυρο – πανηγυρικό σκηνικό, θα διαδραματιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, θα δημιουργηθεί μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα.   
 
Καθολικός Ναός Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), Ερμού & Προκυμαία, ώρα 6 μ.μ.: Χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, θα τελεστεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει κατανυκτική λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, με κάθε τιμή στο κέντρο της πόλης, πλαισιωμένη από ένα ωραίο θέαμα με ιπτάμενα φαναράκια αέρος (διαδρομή λιτανείας: Ερμού, Νιάνια, Κουντουριώτη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Ερμού).            
 
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ώρα 8.30 μ.μ.: “Συναυλία αγάπης” με ερωτικά τραγούδια και χορούς latin, tango, waltz, κ.α. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ζαχαροπλαστών, με παρουσίαση του πατροπαράδοτου “γεμάτου”, που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισμα των αρραβώνων, του γάμου και της αγάπης, ενώ στο κοινό θα προσφερθούν μπουκέτα από “κατμέρια” (μοσχομυριστά ζουμπούλια, τα κατεξοχήν λουλούδια της εποχής στη Λέσβο). Από το Δήμαρχο Λέσβου, θα τιμηθούν με απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων, τρία ζευγάρια – νικητές του διαγωνισμού, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη, ως αποτέλεσμα ειδικού διαγωνισμού που διεξάγεται σε πανελλήνιο επίπεδο, μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε. Το πρώτο θα προέρχεται από το διαγωνισμό του Αργυρού Ιωβηλαίου (25 χρόνια έγγαμου βίου), το δεύτερο από το διαγωνισμό του Χρυσού Ιωβηλαίου (50 χρόνια έγγαμου βίου) και το τρίτο από το διαγωνισμό του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου – μακροβιότερου γάμου (πέραν των 50 χρόνων αρμονικού και ευτυχισμένου έγγαμου βίου).
 
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016  
 
Καθολικός Ναός Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), Ερμού, ώρα 11 π.μ.: Τέλεση πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, στον προαύλιο χώρο του ναού. Ψαλμωδίες από τη Χορωδία “ANIMATO” (με μαέστρο τον Αντώνη Βερβέρη).      
 
“Μπας Φανάρ”, Ερμού & Πιττακού, ώρα 12 το μεσημέρι: Μία πρόκληση για τα ερωτευμένα ζευγάρια, σ’ ένα παιχνίδι ερωτήσεων, με πολλές εκπλήξεις και δωράκια. Οργάνωση εκδήλωσης, από το κατάστημα “Funky Fish”.     
 
Παλαιό Δημαρχείο, ώρα 6 μ.μ.: Ομαδική γαμήλια τελετή, από το Δήμαρχο Λέσβου. Ως αποτέλεσμα ανοιχτής πρόσκλησης μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε.,  τα ζευγάρια που θα ανταποκριθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν τους γάμους τους, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη. Θα ακολουθήσει η κοπή της γαμήλιας τούρτας. Στους νεόνυμφους, θα χορηγηθούν ειδικά αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες, ενώ όλοι οι συνοδοί των ζευγαριών, θα κεραστούν με το “γεμάτο”, το γλύκισμα του “Αγίου Βαλεντίνου … της Μυτιλήνης”.  Όσα ζευγάρια επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο (ορθόδοξο ή καθολικό).    
 
Καλλιτέχνες συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις         
 
Χοροαθλητικός Σύλλογος Μυτιλήνης “Danza Pasion” (χοροδιδάσκαλοι Γεωργία Φραντζέσκου & Χρύσα Σταμάτη) 
Μοντέλα Ιφιγένεια Τσίκνα & Βάϊος Τσίκνας 
Χορευτικό Τμήμα Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας (χοροδιδάσκαλος Μαρία Καραλή)
Χορωδία Δήμου Λέσβου “Νίκος Μυρογιάννης” (μαέστρος Λία Κεφαλά)  
Μουσικό σχήμα Μάκη Ψαραδέλλη “Τα φώτα απέναντι”
Ερωτικός τροβαδούρος Τάκης Σωτηρχέλλης
Θεατρολόγος Νάσια Δαφιώτη
Θεατρικός συγγραφέας – λαογράφος Βαγγέλης Χατζημανώλης
 

----------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τόσο για την ομαδική γαμήλια τελετή, όσο και για το διαγωνισμό, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2016, με: a) τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510 37045 & 6937 476075, email: ethel.genia@hotmail.com, και β) τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, email: syndesmos1954@otenet.gr    

 

Συνδιοργάνωση – συμμετέχοντες φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή: • Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου • Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου • Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς, Δήμου Λέσβου • Τοπικό Συμβούλιο Νέων, Δήμου Λέσβου • Επιμελητήριο Λέσβου • Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης • Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου • Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου • Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης • Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου •Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Συντονιστική Επιτροπή Διοργάνωσης Εκδηλώσεων Μπάμπης Αράπης, Άκης Αργυρόπουλος, Κώστας Αστυρακάκης, Μαρία Βαμβακίτη, Μαρία Βουνάτσου, Αγγέλα Γαλετάκη, Αντώνης Εγγλέζος, Νίκη Ζουμπούλη, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Μιχάλης Κομνηνόγλου, Γιώργος Λημναίος, Ραλλού Μπάγια, Βαγγέλης Μυρσινιάς, Κατερίνα Πετάι, Πάνος Πίτσιος, Χρήστος Πουλέλλης, Βαγγέλης Χατζημανώλης. 

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ “LOVE RADIO 97,5”   /    ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ “LESVION HOTEL”, “HELIOTROPE HOTELS”, “ELYSION HOTEL”

 

 

Μοιράσου το άρθρο!