Πολιτισμός

04/01/2016 - 11:27

Η Μυτιλήνη στα γιορτινά της - Με επιτυχία οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Συνεχίστηκαν μετά τα Χριστούγεννα, οι προγραμματισμένες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015 – 16: Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ … ΣΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ”    




Α. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ “ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ”  

Την Τρίτη, 29 και την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης“ ανέβηκε” η χριστουγεννιάτικη θεατρική επιθεώρηση με τίτλο “Το άστρο της Βηθλεέμ”, σε επιμέλεια του θεατρικού – σατιρικού συγγραφέα Βαγγέλη Χατζημανώλη.

Οι δύο παραστάσεις, περιλάμβαναν ένα πλήρες εορταστικό πρόγραμμα, με πατροπαράδοτα κάλαντα, παραδοσιακούς χορούς, χριστουγεννιάτικους ύμνους, λαϊκά  τραγούδια, αναβίωση εθίμων, σατιρικά σκετς και πολύ κέφι.

Συντελεστές των δύο χριστουγεννιάτικων επιθεωρήσεων, όπως αυτές σκηνοθετήθηκαν από το μοναδικό στο είδος, λαογράφο Βαγγέλη Χατζημανώλη, ήταν η λαϊκή ορχήστρα του Νίκου Χριστιανού, η Χορωδία του Δήμου Λέσβου “Νίκος Μυρογιάννης” υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίας Κεφαλά, η μικτή χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων υπό το μαέστρο Μιχάλη Δήσσο, το χορευτικό του Δήμου Λέσβου υπό το χοροδιδάσκαλο Κώστα Αγκοπιάν και το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων υπό το χοροδιδάσκαλο Θανάση Μίχα.

Τα θεατρικά δρώμενα, τα σατιρικά σκετς και τα λεσβιακά έθιμα που παρουσιάστηκαν, ήταν κατά σειρά: “Η Παρθένος Σήμερον …”, “Το άστρο της Βηθλεέμ”, “Μυκιάδις …”, “Απουδαρκό” και “Βασίλη μ πόθεν έρχεσαι”.

Παρουσιάστριες ήταν οι Αιμιλία Αναστασίου και Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου, ενώ έλαβαν μέρος οι Βασίλης Χατζηελευθερίου, Δημήτρης Καμπάς, Βαγγέλης Χατζημανώλης, Γιώργος Καλλονιάτης, Ταξούλα Σίμου, Γιώργος Παυλής και Κώστας Αγκοπιάν.  


B. ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 το πρωί, η Οργανωτική Επιτροπή υποδέχθηκε με μία σεμνή τελετή στο Τελωνείο, τους 500 και πλέον Τούρκους επισκέπτες της Μυτιλήνης, που κατέφθασαν για να γιορτάσουν στο νησί την Πρωτοχρονιά. Εορταστική μουσική, ευχές, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και καϊνάρ, καλωσόρισαν τους ξένους επισκέπτες της πόλης.  


Γ. ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Την παραμονή πρωτοχρονιάς το πρωί, η Φιλαρμονική του Πολιχνίτου έψαλλε, όπως και τα Χριστούγεννα, τα πρωτοχρονιάτικά κάλαντα στην Ερμού και σε άλλες κεντρικές οδούς της πόλης, γεμίζοντας χαρά σε όσους βρέθηκαν στην αγορά, την Προκυμαία, την Επάνω Σκάλα, κ.α.      


Δ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ – “ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ”

Την παραμονή πρωτοχρονιάς το βράδυ, παρόντων πολλών Τούρκων επισκεπτών της πόλης, μεγάλου αριθμού κατοίκων της Μυτιλήνης από διάφορες εθνότητες και πολυπληθούς κοινού, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς η κεντρική πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση άφιξης και υποδοχής του Άγιου Βασίλη στη Μυτιλήνη.

Σ’ έναν όμορφα διαμορφωμένο από παγόδες κλειστό και ζεστό χώρο, στεγάστηκαν ταυτόχρονα διάφορες εθνότητες της πόλης, δημιουργώντας μία μοναδική πολυπολιτισμική εορταστική ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους. Μόνιμοι κάτοικοι της Μυτιλήνης, προερχόμενοι από την Αλβανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την  Τουρκία, καθώς και εκπρόσωποι της Κοινωνικής Κουζίνας, των Σύριων προσφύγων και των εθελοντών της πόλης, στελέχωσαν τα “περίπτερα” των αντίστοιχων εθνοτήτων, μαγειρεύοντας ζωντανά αντιπροσωπευτικά φαγητά και προσφέροντας στο κοινό παραδοσιακά και χριστουγεννιάτικα εδέσματα από τις πατρίδες τους.

Ο Άγιος Βασίλης, έφθασε με το τρενάκι από την Ερμού, με συνοδούς τους δύο βοηθούς του και τα μικρά παιδιά του Χριστιανικού Κέντρου. Υπό τους ξέφρενους ήχους του DJ Παπασαρή, οδηγήθηκε στην αναπαυτική κόκκινη πολυθρόνα του, ενώ το παιδικό χορευτικό τμήμα του Χριστιανικού Κέντρου, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Μαρίας Καραλή, έψαλλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και χόρεψε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χορούς στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή.  

Τις αντιπροσωπείες των εθνοτήτων της Λέσβου, τους ξένους επισκέπτες, καθώς και τον Άγιο Βασίλη με τη συνοδεία του, υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, οι Αντιδήμαρχοι Στρατής Τζιμής και Κώστας Αστυρακάκης, καθώς και η Οργανωτική Επιτροπή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Στα εορταστικά τους μηνύματα, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτήτων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς όλες τις διεθνείς κοινότητες του νησιού και φυσικά προς τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, ενώ ευχήθηκαν ένα υγιές, ευτυχισμένο και δημιουργικό 2016 για όλους τους δημότες της Λέσβου.

Στη συνέχεια ο Άγιος Βασίλης, μοίρασε στα μικρά παιδιά της πόλης που κατέκλυσαν την πλατεία Σαπφούς δωράκια, τα οποία προσφέρθηκαν ευγενικά από πολλές “αφανείς” εμπορικές επιχειρήσεις της Μυτιλήνης, καθώς και από την Οργάνωση “Save the Children”. Αφού ολοκληρώθηκε η διανομή των δώρων, ο Άγιος Βασίλης μαζί με μία ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής υπό το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό,  κατευθύνθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας και του Καρά Τεπέ, προκειμένου να διανείμουν δώρα και χριστουγεννιάτικα εδέσματα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ωραία εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, με άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Μάκη Ψαραδέλλη, που περιλάμβανε ένα πλούσιο ρεπερτόριο, από χριστουγεννιάτικους ύμνους, παραδοσιακά κάλαντα, ethnic τραγούδια και λαϊκή μουσική, ενώ ολοκληρώθηκε με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς όσων από το κοινό επιθυμούσαν να παρουσιάσουν το ταλέντο τους.     


Ε. “ΤΟ … ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ”

Το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Δημοτικό Θέατρο (λόγω της κακοκαιρίας), η αναβίωση του παλιού Μυτιληναϊκού εθίμου, “Του … πουδαρκό τς Μυτιλήν’ς”, με εμπνευστή και τελετάρχη το Βαγγέλη Χατζημανώλη.  

Ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και το κοινό που παρευρέθηκε, ανάμεσα στο οποίο ήταν και αρκετοί Τούρκοι επισκέπτες της πόλης και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.   

Στη συνέχεια και βάσει του τελετουργικού, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μαζί με έξι κοπέλες του χορευτικού του Δήμου ντυμένες με παραδοσιακές στολές, απηύθυναν ευχές για το νέο έτος σε ντοπιολαλιά, ενώ ακολούθησαν το σπάσιμο του ροδιού και το ράντισμα του κόσμου απ’ τα κουμάρια, οι ευχές κι’ οι επωδοί, τα κάλαντα κι’ η μουσική, τα κεράσματα και οι χοροί, καθώς και πολλά άλλα, που αποτελούν αναπόσπαστα πατροπαράδοτα λεσβιακά στοιχεία του «ποδαρικού».

Ακολούθησε σύντομη ευχητήρια ομιλία του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού και η  εκδήλωση έκλεισε με χορούς από το χορευτικό σχήμα του Δήμου Λέσβου υπό τον Κώστα Αγκοπιάν και με παραδοσιακά τραγούδια από το μουσικό σχήμα του Νίκου Χριστιανού. Το όλο τελετουργικό πλαισίωσαν οι Ταξούλα Σίμου, Ραλλού Μπάγια, Γιώργος Λημναίος, Μαρία Σίμου – Κεχαγιά και Νίκη Γιουσμά – Ζουμπούλη.        
    

ΣΤ. “ΣΚΡΟΥΤΖ” & “ΕΠΙΘΕΣΗ …ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ”

Το εορταστικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται, με δύο ακόμη εκδηλώσεις που ακολουθούν:

•       Θεατρικές παιδικές παραστάσεις “Σκρούτζ”, με τον ηθοποιό Χάρη Ρώμα: Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016, Δημοτικό Θέατρο (5 μ.μ. και 7 μ.μ.), και

•       “Η επίθεση των καλικάντζαρων … της Μυτιλήνης”: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:30 μ.μ., Ερμού & πλατεία Σαπφούς: Παραμονή των Φώτων, μαζί με τα πατροπαράδοτα κάλαντα, η πόλη καταλαμβάνεται από ... ορδές καλικάντζαρων !!! Συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ... επιτίθενται στην αγορά και τους διαβάτες !!! Καταλήγουν σε πολιορκία του Παλαιού Δημαρχείου, όπου το έθιμο τους ... αποκρούει !!! Η επίθεση θα τελειώσει με χορούς και πανηγύρια στην Πλατεία Σαπφούς (*** προσκαλούμε όσα παιδιά επιθυμούν, να έρθουν ντυμένα με μια μαύρη φόρμα κι’ ένα μαύρο σκούφο ή κάλτσα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, για να ενωθούν με τις ορδές των καλικάντζαρων, σ’ ένα παραδοσιακό ξεφάντωμα – αναβίωση του πιο διασκεδαστικού εθίμου του τόπου μας ***).  
 

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 

  • Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου
  • Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου
  • Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς, Δήμου Λέσβου
  • Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης
  • Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου
  • Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
  • Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
  • Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
  • Λέσχη Lions Μυτιλήνης   

Μοιράσου το άρθρο!